OldtimerFestival-40flag_cinecars_englishCineCars doet graag verslag van historische evenementen op de meest legendarische plaatsen. Daarvoor hoeft het circuit van Zandvoort natuurlijk helemaal niet onder te doen. Martin Philippo ging voor ons naar het Nationaal Oldtimer Festival in Zandvoort en keek zijn ogen uit.

Eigenlijk begint het genieten al op weg naar Zandvoort. We zien meerdere klassieke auto’s dezelfde richting op gaan, allemaal naar het circuit. Opgepoetst, glimmend, klaar voor duizenden bewonderende blikken. Het Nationaal Oldtimer Festival vindt namelijk plaats in de badplaats waar mannen als Carel Godin de Beaufort en Jan Lammers op het roemruchte circuit hun thuis hadden. Dat genieten gaat in de vijfde versnelling verder wanneer we door het tunneltje lopen en het terrein op gaan. De paddock is één grote aaneensluiting van klassiekers. Een ontzettend groot aantal merkenclubs laat hier zien waarom men hun merk of type zo bijzonder vindt.

OldtimerFestival-7

OldtimerFestival-54Voor wie gek is op klassieke auto’s valt er ongelofelijk veel te genieten, er is ook echt voor elk wat wils. Hier staan niet alleen exclusieve oldtimers, maar ook auto’s die destijds gewoon doorsnee waren en in deze tijd vooral vertedering opwekken. Zeg eerlijk, wie kan er langs een Goggomobil lopen zonder behoefte te hebben hem even te aaien, net zoals je een om aandacht vragende huiskat even over het kopje moet strelen? Die andere kat, de Jaguar, is natuurlijk ook nadrukkelijk aanwezig. Zo is daar een rode XK 120 Fixed Head Coupé, waarvan de eigenaar getooid met zijn excentrieke snor trots vermeldt dat zijn Celia gedoopte Jag compleet ongerestaureerd is. OldtimerFestival-18Slechts een laag primer en een laag Fire Red, ‘en géén plamuur meneer!’, waren nodig voor de buitenkant en de motor behoefde alleen maar wat klein onderhoud! Uiteraard moeten de nieuwe vloermatten nog wel even genoemd worden. Uit Groot Brittannië komt ook nog een Petersen Bentley acte de présence geven. Indrukwekkend! Daarnaast, uit Frankrijk, een Bugatti en even verderop een lieflijke Peugeot. Japan doet ook stevig mee, dat zijn immers de klassiekers van de toekomst. Wij blijven even praten met een Saabrijder, die enthousiast vertelt over zijn witte tweetakt. Hoe goed we in 2016 ook ons best doen om het milieu te sparen, van de blauwe rookwolk die uit de uitlaat komt wanneer hij de driecilinder eventjes laat draaien worden we toch een beetje blij.

OldtimerFestival-5Het Nationaal Oldtimer Festival is niet alleen maar een statische show, het geheel speelt zich tenslotte niet voor niets af op een racecircuit. De Porsche Club Racing is te gast en rijdt een aantal heats over de baan. Wanneer we even op de tribune gaan zitten om uit te blazen, trakteren deze heren ons op een dosis ongelofelijk close racing. Met z’n drieën naast elkaar door de bocht is niet uitzonderlijk. De Morgan Sports Car Club uit Duitsland is ook aanwezig met een groot aantal ‘Moggies’. Dat een Morgan niet echt gebouwd is voor het circuit weerhoudt de coureurs er niet van om voluit over de baan te brullen. Ook een Triumph TR3 rijdt mee, je kunt de beste man bijna zien zweten van het harde werken in dat kleine autootje. Tijdens de Legendary Circuit Series genieten we van de strijd tussen een Porsche 911 en een Chevrolet Camaro.  Ook deze wagens rijden op het scherpst van de snede, er wordt regelmatig stuivertje gewisseld en de strijd wordt pas beslist als de Porsche in de Hans Ernst Bocht spint en eventjes uit de baan gaat. Spectaculair!

OldtimerFestival-39

OldtimerFestival-20Misschien heeft het Nationaal Oldtimer Festival niet de allure van een Festival of Speed en misschien zijn er ook geen topstukken aanwezig zoals op Villa d’Este, maar genieten is het wél in de Zandvoortse duinen. Volgend jaar staat alvast weer in onze agenda.
Tekst en foto’s: Martin Philippo