Terwijl iedereen op zoek is naar de snelste, milieuvriendelijkste of meest efficiënte auto’s, willen wij je graag voorstellen aan vijf van de kleinste auto’s die ooit werden gemaakt. Deze oldtimers zijn erg praktisch als je moet parkeren en zeer creatief te noemen. Ze mogen dan wel klein van postuur zijn, ze hebben een grote impact! En niet te vergeten – aangezien de meeste van deze auto’s zeldzaam zijn en een iconische status hebben, zijn ze ongelooflijk interessant voor verzamelaars die op zoek zijn naar een mooi pronkstuk of een investeringsobject. Hier zijn vijf van de kleinste auto’s die ooit zijn geproduceerd!

5. Commuter Cars Tango

Niet de kleinste auto ter wereld, maar wel de nieuwste van onze lijst. Terwijl de andere auto’s die we bespreken veel ouder zijn, komt deze uit de 21e eeuw – en niemand minder dan George Clooney heeft erin gereden! De Tango was ontworpen voor korte, éénpersoonsritten met de veiligheid van een sportwagen en de beweeglijkheid van een motorfiets. De Commuter Cars Tango is maar 99 cm breed en zelfs smaller dan de gemiddelde motorfiets, maar mag nog steeds op de weg rijden. Dat is wel optioneel, want de topsnelheid is 240 km per uur. Twee personen kunnen er achter elkaar in zitten en hij is veel stabieler dan je zou denken!

4. Brütsch Mopetta

Egon Brütsch had een kleine auto nodig om mee te showen op de International Bicycle and Motorcycle Exhibition in 1956. Het resultaat was de Mopetta. Een ei-vormige éénzitter met drie wielen. De Mopetta uit 1958, helaas de laatste editie, was 1.70 m lang en 0.88 m breed. Hij woog slechts 78 kg. Er werden maar 14 Mopettas gebouwd, en tegenwoordig is er nog maar van 5 bekend waar ze zijn. Het leek er nog even op dat Opel de auto commercieel zou gaan verkopen, maar omdat ze dit nooit deden is de auto nu een geweldig verzamelobject!

3. Isetta

Als een typische ‘bubble car’ was deze Isetta een ei-vormige microcar met bubbelvormige ramen. Hij werd voor het eerst gebouwd in 1953 door het Italiaanse bedrijf Iso (Isetta betekent ‘kleine Iso’) en de BMW-versie van de Isetta uit 1955 was de bestverkopende 1-cylinder auto ter wereld. Om in de auto te stappen moet je de enige deur gebruiken, die aan de voorkant zit. Één van de redenen voor de populariteit van de Isetta was het tekort aan materialen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Een compacte auto was veel goedkoper en dit soort minicars was het antwoord in een tijd waarin de vraag naar een overdekt vervoermiddel hoog was!

2. Eshelman Sport Car de Luxe

Dit is waarschijnlijk de kleinste auto ter wereld als het om breedte gaat; de Adult de Luxe versie is slechts 24 inches (610 mm) breed. Zoals je aan het grappige design kunt zien, was Eshelman ook een ster in het produceren van auto’s voor kinderen, maar ook ontwierpen ze vliegtuigen en trekkers. The Eshelman Adult Sport Car de Luxe is nu ongeveer 20.000 euro waard. Hij is ongelooflijk klein, maar heeft geen dak, net als onze nummer één mini-auto hieronder…

1. Peel P50

Deze schattige, kleine auto heeft een halve eeuw het Guinness Wereldrecord voor kleinste auto vastgehouden. Met één deur en één koplamp, zag Peel Engineering dit als een symbool van minimalisme. De auto werd oorspronkelijk geproduceerd van 1962 tot 1965, maar werd opnieuw in productie genomen in 2010. De vintage Peel P50 is een echte verzamelauto met karakter: hij heeft geen achteruitversnelling, maar je kan de lichtgewicht auto gewoon optillen en dragen als je dat wilt! Er bestaan maar 27 originele Peel P50 auto’s en ze kunnen een hoop geld waard zijn! Vorig jaar werd een Peel P50 geveild voor 124.543 euro!

Ben je gevallen voor deze mini-auto’s? Let dan eens op de Catawiki Oldtimer veiling om te zien of er eentje wordt aangeboden! Registreer je hier als je een auto wilt verkopen via de veiling.