Working Class HeroWorking Class HeroDe Morris Minor is onlosmakelijk met Engeland verbonden. Simpel, eenvoudig en met een flinke portie uitstraling.  Bedoeld als auto voor de “Working Class” en voor autobegrippen enorm lang in productie gebleven.  Een echte Engelse klassieker uit de “koker ”van Alec  Issigonis  “The Greek God” zoals hij ook wel door de Engelsen werd genoemd. De meeste bekendheid verwierf Alec met het ontwerpen van de Mini, maar de Morris Minor kan als een even groot succes worden genoemd. Eddie is ook een echte liefhebber van de Minor.

Hij heeft een convertible, ook wel de Morris Minor Tourer genoemd.  Lekker sturen, genieten en zeker niet te veel hoeven sleutelen.  Veelal ook niet nodig, want de Minor heeft niets meer aan boord dan strikt noodzakelijk is. Juist deze eenvoud, gecombineerd met het plezier wat beleefd kan worden met het open “toeren”met de auto, spreekt hem als Anglofiel erg aan. Geen poespas en lekker rijden met het dakje open!

Working Class Hero

Working Class HeroDe “arbeidersauto” uit Engeland. Daar waar Italië de Fiat 500 aanbood, in Frankrijk de 2CV erg populair was en Volkswagen de Kever mondiaal goed verkocht, was de Minor de Engelse vertegenwoordiger van de “arbeidersauto”. Te verkrijgen als sedan, cabriolet, station, bestelwagen en ook als pick-up. Een breed scala aan mogelijkheden en met deze varianten was de Morris Minor  rijkelijk vertegenwoordigt op de wegen.  Allemaal ontworpen voor een eigen doel en allemaal even simpel en praktisch. De Traveller is de station versie met de kenmerkende “houten” achterkant en de “Tourer” de open versie van de auto die meer comfort en luxe gaf, dan de toenmalige prijs deed vermoeden.

Working Class Hero

Working Class HeroWat veel mensen niet weten is dat er ook Morris Minors zijn geassembleerd in Nederland. Door toenmalige importeur Molenaar uit Amersfoort, net als ze later ook deden bij de Mini, een bescheiden aantal  MG’s en nog wat andere Engelse auto’s. Een stukje autohistorie wat niet bij iedere autoliefhebber bekend is.  In 1966 stopte de assemblage van auto’s bij Molenaar vanwege het feit dat het niet meer rendabel was om te doen.

Wanneer het droog is rijd Eddie gezamenlijk met zijn vrouw “open”met de Minor.  Lekker genieten van de auto en de vrijheid die deze cabriolet hen bied.  En zoals het hoort bij een liefhebber die rijd met zijn auto, een brede glimlach op het gezicht!  Eddie is geen sleutelaar, maar heeft zijn auto goed voor elkaar . Kleine reparaties en klein beetje onderhoud zijn alles wat hij doet om lekker te kunnen blijven rijden in zijn Minor.  Een rit naar Engeland is dan ook geen probleem.  Op avontuur met een glimlach.

Working Class Hero

Working Class HeroVanaf moment van introductie van de Minor tot het stopzetten van de productie  is in de tussenliggende periode niet veel veranderd aan de Minor. Een conservatief beleid heeft geleid dat de Minor bijna ongewijzigd in productie is gebleven tot begin jaren zeventig. Veranderingen waren ook niet nodig, want het klassieke ontwerp was en bleef enorm succesvol.  Deze klassieke Engelse look spreekt nog altijd tot verbeelding. Het model heeft veel liefhebbers en bij het passeren van een Minor tovert deze klassieke Engelse schoonheid ook een glimlach op het gezicht van de omstanders. Kijk mee naar de Morris Minor van Eddie. Dak open, wind door de haren en genieten van de open Tourer!

Dennis Rietveld