17596499441_8d601f5579_kVoor de vaste volgers van CineCars is Guy Moerenhout zeker geen onbekende. In 2014 hadden we de eer om Guy op film vast te leggen in zijn eigen Abarth Works Museum te Lier. In dit portret neemt Guy ons mee in zijn passie voor het iconische merk Abarth en zijn collectie van ongeveer 180 automobielen.

De rijke en sportieve historie van Abarth is zeer eigenzinnig en heeft altijd de focus op snelheid en autosport gehad. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat dit ook de passie van Guy is. Het museum is geen vijver met dode vissen, maar een bron vol met schorpioenen die dikwijls mee uit racen worden genomen. Meedoen is zeker niet het belangrijkste, winnen! Dat was de spirit van Carlo Abarth en is de missie van Guy en zijn kompaan Phillip die het roadbook in zijn beheer heeft.

17596210581_7ca1da9b49_kAls er in Antwerpen voor de allereerste keer een tweedaagse regulariteitsrally voor nationale en internationale deelnemers wordt georganiseerd is equipe Moerenhout/de Munck erbij. Vanaf de Scheldekaaien nabij het centrum van de stad bevindt zich het decor voor de start van de “Antwerp Classic Tour”. Een interessante tour voor verschillende klassen rallyrijders: van beginners tot de experts, voor elk wat wils.

banner breed cc films-1

Equipe Moerenhout rijdt in de expert-klasse: de klasse waarin de route écht moeilijk is, de snelheid écht hoog ligt. De 2300 S Abarth van Moerenhout is speciaal geprepareerd voor deze rally. Serieuze apparatuur als hulpsteuntje om de gemiddelde snelheid te berekenen: een pittig klusje dat De Munck voor zijn rekening neemt. Over dijkweggetjes door Zeeuwse natuurgebieden liggen de gehaalde maximumsnelheden velen malen hoger dan de toegestane maximumsnelheden. De CineCars-equipe doet z’n uiterste best om de vlijmscherp sturende Abarth bij te houden, iets dat toch een grotere uitdaging bleek dan gedacht. Uit het dak en vanuit de kofferbak hebben we geprobeerd om de snelle acties van Guy vast te leggen.

17181236538_976b48e2a6_kNa ongeveer 250 kilometer zat de eerste rallydag erop. Teruggekomen op de Kaaien verzamelen langzamerhand alle deelnemers zich op het parkeerterrein waar tegelijkertijd de start van de Tour Amical plaatsvindt: een drukte van jewelste maakt de Tour Amical/Antwerp Classic Tour tot een heus autofestival met overal bier- en worsttentjes. Onder het genot van een Vlaamse pint wordt de tussenstand bekend gemaakt: Moerenhout op 1!

De volgende ochtend verzamelen alle deelnemers weer aan de Schelde voor het vervolg van de rally. Moerenhout wellicht nog zenuwachtiger dan op de eerste dag: zouden ze na dag twee nog steeds bovenaan staan? De tweede rallydag gaat alleen over Vlaams grondgebied. Een mooie route tussen weilanden door. Door beginnende regenval wordt het hier en daar wat gladder. Enige voorzichtigheid is geboden, maar een gemiddelde snelheid van 50 km/u moet ook gehaald worden…

17181042398_49d2991fed_k(1)Voor de finish komen we weer terug bij de Kaaien waar zich opnieuw veel mensen hebben verzameld om al het schoons te bewonderen. Moerenhout en de Munck wachten samen met al hun rallyvrienden gespannen op de uitslag. Al snel is er reuring op het podium: bekers worden klaargezet en de microfoon wordt ingeplugd. Op nummer twee en drie staan respectievelijk een Triumph TR6 en MG B, zou het dan gelukt zijn? Met een overtuigend verschil pakt equipe Moerenhout de overwinning!

Hulde aan de organisatie, maar bovenal hulde aan Guy Moerenhout en Filip de Munck: het winnende duo van deze schitterende tweedaagse rally!

Uitslag antwerp classic

17161379787_9f7d111f8e_k