Misschien heb je je wel eens afgevraagd wanneer een auto het label ‘oldtimer’ krijgt. Of misschien ben je de term ‘youngtimer’ tegengekomen en vroeg je je af hoe een auto tegelijkertijd jong en oud kan zijn. Geloof het of niet, er zijn regels die bepalen in welke categorie een auto valt, en dat heeft gevolgen voor de waarde. Op Catawiki veilen we een breed scala aan auto’s, die gecategoriseerd worden onder oldtimers, youngtimers, cultauto’s en zelfs oldtimers uit specifieke landen. Lees verder als je wilt weten wanneer een auto een oldtimer is en welke factoren bepalend zijn voor de waarde.

Wanneer is een auto een oldtimer?
Er is geen exacte leeftijd vereist voor een auto om een oldtimer te zijn. In het algemeen is het zo dat een auto van 25 jaar of ouder gezien wordt als een oldtimer en een auto van minimaal 15 jaar oud als een youngtimer.  Een vooroorlogse auto wordt beschouwd als ‘antiek’. Auto’s die heel bijzonder en extreem duur zijn, en daarnaast in beperkte oplage worden geproduceerd, zijn bijna direct klassiekers.

Waarom doet het ertoe?
Soms gelden er speciale belastingregels voor oldtimers. Dit verschilt per land. In sommige Europese landen bijvoorbeeld, geldt voor klassieke auto’s van 25 jaar en ouder een belastingvrijstelling. In andere landen, zoals in Nederland en Groot-Brittannië, geldt die uitzondering pas als een auto 40 jaar oud is. Critici beweren dat die grens van 40 jaar oneerlijk is ten opzichte van youngtimers met hun complexe elektrische en veiligheidssystemen. Als die weigeren, kan het zelfs bij een auto van 10 jaar al te duur worden om hem te repareren. Ze vinden dat de grens naar 30, of zelfs 25 jaar moet.

Babyboomers houden van oldtimers
De markt voor oldtimers kwam pas goed op gang toen de babyboomers ouder werden, meer geld te besteden hadden en heimwee kregen naar de dingen uit hun jeugd. Dat was vooral het geval met de Porsche 911. De prijzen van oldtimers stijgen al sinds 2010, en in 2015 groeide de totale markt in het topsegment met 17 procent. De oldtimermarkt vertraagt nu weer een beetje. In de afgelopen twee jaar waren de prijzen stabiel.

Wat maakt een oldtimer waardevol?
Allereerst: de herkomst. Dit is het verhaal van de auto: wie waren de eigenaren, waar is hij geweest, etc. Als de oldtimer maar één eigenaar heeft gehad, is hij meer waard dan wanneer hij derde of vierdehands is. Voertuigen die eigendom zijn geweest van beroemdheden, leveren ook meer op. Als de auto een raceauto met een verhaal is, is hij ook meer gewild. Zeldzaamheid maakt een oldtimer waardevoller. Als een auto in beperkte oplage geproduceerd is, wordt hij gewilder en stijgt de waarde. De oorspronkelijke prijs heeft ook invloed op de waarde van een oldtimer. Als hij destijds al krankzinnig duur leek, dan stijgt de prijs vaak evenredig mee in de loop van de tijd. Één van de belangrijkste factoren is natuurlijk de staat van de auto. Om een topprijs op te leveren, moet hij in perfecte, originele staat zijn. Als met documenten bewezen kan worden dat hij weinig kilometers heeft gereden, verhoogt dat ook de waarde. Oldtimers met een lage kilometerstand zijn interessant voor verzamelaars. Rijke verzamelaars rijden erg weinig in hun auto’s: net genoeg om ze in goede conditie te houden, maar niet te veel.

Kijk eens op onze wekelijkse oldtimerveilingen, nu je iets meer weet over wat van een auto een echte oldtimer maakt, en waar je op moet letten als je wilt investeren. Je vindt op de veiling een selectie oldtimers, youngtimers en meer uit de hele wereld. Je kunt je ook hier registreren om je oldtimer te verkopen op onze veilingen. Terwijl de gelukkige winnaar dan binnenkort misschien wegrijdt in zijn nieuwe oldtimer, kun jij naar de bank met je winst.