18344745128_2082b60a6a_k

Wheels from the futureDe Oldsmobile Toronado was in 1966 de eerste full size Amerikaan sinds Cord er dertig jaar eerder de brui aan gaf. Space age muscle met een twist.

Het merk Oldsmobile is voor de fervente oldtimerliefhebber een bijzonder mooie merknaam. Aan het eind van de 19e eeuw door Mijnheer Olds verraad het tweede deel van de naam meteen wat hij in de Verenigde Staten wilde verkopen. Voor liefhebbers van klassiekers klinkt de combinatie van de worden ‘old’ en ‘mobile’ natuurlijk bijzonder prettig, maar er is dus geen enkele relatie tot de merknaam. Dat geheel terzijde uiteraard.

18534440041_713d67b2c4_k

Wat ook prettig klinkt is de dikke V8 in het vooronder van de Toronado. Een krachtige motor in een futuristische en tegelijkertijd sexy carrosserie. Een V8 motor die zachtjes pruttelt wanneer René Hagedoorn met zijn Amerikaan aan het cruisen is en lekker brult wanneer hij het gaspedaal eens wat dieper intrapt. Een voor die tijd modern gelijnde auto met een voor de, voor onze begrippen vrij traditionele, Amerikaanse markt een echte noviteit. Geen aandrijfas met een verbinding naar de achterwielen, maar voor het eerst een full size Amerikaanse muscle car met voorwielaandrijving. Geen filmcarrière vol wilde achtervolgingsscenes voor de Toronado. De achterkant van deze slee wil echt niet uitbreken.

18528077812_df3f67ab88_k

Staan vooral de jaren vijftig en zestig te boek als de gouden jaren van het ‘space-age-desing’, ook de Toronado heeft nog de nodige futuristische kenmerken. Ze doen René met trots terugdenken aan zijn jeugd. Die herinnering aan vroeger en het bijbehorende gevoel van vrijheid zorgen er voor dat zijn Toronado veel meer is dan alleen een vervoermiddel. Het is een statement en voor hem, als liefhebber van de USA, een prachtig bezit om lekker van te genieten. Oldsmobile’s rijke historie werd in 2004 abrupt beëindigt door de algehele malaise in de auto-industrie. 

banner breed cc films-1

18534460091_ffe5756e5c_kDe dalende verkopen werden het merk na 107 jaar noodlottig. De beslissing van General Motors om het merk te schrappen maakte van Oldsmobile definitief geschiedenis. René’s Toronado maakt deel uit van deze mooie geschiedenis. Een geschiedenis waar hij maar wat graag bij hoort. Geen wonder dat hij altijd breed glimlachend achter het stuur zit, ‘cruisin’ his dream’.

18344681498_f62501c3a1_k

De eerste generatie van de Toronado is wat René betreft een mijlpaal in de Amerikaanse autogeschiedenis. De vorm, de dikke V8 en de eigenwijze voorwielaandrijving maken het plaatje compleet. Juist het ontbreken van een aandrijfas zorgt voor een ongekende ruimte binnenin. De sierlijke knopjes en afwerkingselementen geven René dat gevoel terug te gaan naar de sixties. Cruisend met de raampjes naar beneden valt de styling van de ontbrekende b-stijl extra op. Ideaal om eens lekker uit te waaien in je Toronado. ‘Even de tank volgooien en laat die V8 maar brullen. Kan het nog mooier worden?
Dennis Rietveld