21299583146_1884f26448_kflag_cinecars_englishVroeg opstaan is geen hobby van me, maar er zijn van die gelegenheden waar ik dat graag voor doe, zoals de reis naar de Goodwood Revival. Dit jaar vertrek ik samen met wat autogekken voor de boot van 12 uur vanuit Duinkerken naar Dover. Dan zijn we lekker op tijd om toeristisch door Kent en Sussex te rijden. Een Jaguar XK8 en 4 BMW’s (2 maal 318i cabrio E30, een E46 330i cabrio en een Z3 coupé 3.0).

Het Duitse geweld wordt nog vergroot door een zenuwachtige Mercedes AMGmet 4 cilinders en twee turbo’s. Britse elegance versus Duitse degelijkheid onderweg in Engeland. Allemaal automobielvrienden, dus geen onvertogen woord over de andere auto’s. Immers de pace en grace van Jaguar is unbeatable.

21139033459_918f37723f_k

In de avond komen we aan bij ons budget hotel in Portsmouth en gaan we redelijk op tijd naar bed. Vrijdag om 9 uur begint het vintage feest van de revival. Na een beknopt ontbijt (geen real English breakfast mogelijk), rijden we naar Goodwood. We zijn niet alleen. Flinke files naar de parkeerplaatsen op de graslanden rond het circuit.

Het arriveren op die grasparkeervelden is al een belevenis. Veel old- en youngtimers arriveren met de eigenaren in kleding die bij het bouwjaar van de auto past. Veel tweed, hoeden, wijde rokken, RAF pakken, oude overalls. Iedereen doet mee om de magische stap in de tijd te maken.

21315218282_d3f26b4ce3_k
Uiteindelijk zijn we binnen en maak je inderdaad een stap terug in de tijd. Alle winkeltjes, auto’s en het personeel is gekleed als in de jaren ’50. Zelfs warenhuisketen Tesco ziet er weer uit zoals vroeger en de producten zijn ook verpakt in oude stijl.

Mooi is het om ook hier weer te zien dat een oudere racer met zijn vrouw samen het team zijn. Zijn Cooper racer nummer 10 rijdt niet zo succesvol als zijn vrouw er niet bij is, zo vertelde hij me. Daarnaast poetst zij de  auto een beetje, maar maakt haar handen niet vuil aan de techniek, vulde zijn vrouw aan.

20703158424_296cb34df7_k

Graaf March heeft alle registers weer opengetrokken. Dit jaar staat Ferrari in belangstelling. 50 briesende Ferrari’s zullen racen en zijn actief buiten het circuit, bijvoorbeeld in Earl’s court, een soort Britse autotentoonstelling in oude stijl. Komende zaterdag zullen we ze zien bij de Lavant Cup, die dit jaar special is gereserveerd voor in Maranello kleding gestoken sportauto’s met trommelremmen van voor 1960.

Verder zullen we de meest succesvolle Le Mans rijder ooit aan het werk zien in Goodwood; Tom Kristensen zal meerijden in de RAC Tourist Trophy. Kristensen, 48, heeft negen overwinningen behaald op Le Mans tussen 1997 and 2013. Al eerder reed hij op Goodwood en won toen in een AC Cobra. Dit jaar doet hij mee in een Lister-Jaguar coupe in een race met top GT-auto’s die gezamenlijk meer dan 150 miljoen pond waard zijn. Ongelooflijk is dat men daarmee rijdt om te winnen en daarbij een schade voor lief neemt.

21325908275_1cb18e95bb_k

In de St Mary’s throphy rijdt onder meer de Nederlander Adrian van Hooydonk, tegenwoordig designchef bij BMW. Hij reed al enige tijd op Zandvoort, maar had zich toen nog niet kunnen kwalificeren voor Goodwood. Inmiddels is dat gelukt in een veld met Mini’s, Jaguars, BMW’s en Amerikaanse V8’s. We zijn benieuwd wie er het snelste is. Derek Bell, die ook meerijdt in deze klasse, rijdt een Jaguar MKII. Hij vertelde me dat die Mini’s vaak sneller zijn dan 6 of 8 cilinder geweld. Ze rijden heel hoge toeren. Hij gaf en passant een mini coureur nog een tip. In de bocht flat-out en daarna weer op het rechte stuk flat out.

Zondag weten we de uitslagen als alle reces zijn gereden.

Robbert Moree