Terwijl de ene Donald grip probeert te krijgen op zijn nieuwe betrekking, ontdekt Robbert Moree de verdiensten van een naamgenoot. CineCars reist verder door de Verenigde Staten, op zoek naar de sporen van een roemrucht verleden.

Donald S Gilmore was CEO van de Amerikaanse drugstore keten Upjohn. Een familiebedrijf met vestigingen doorheen heel de Verenigde Staten. Upjohn had zelfs een filiaal in Main street USA in Disneyland, iets wat geen enkele andere buitenstaander ooit gelukt is. Toen Donald S Gilmore in 1963 met pensioen ging, was zijn vrouw Genevieve zo vooruitziend om een hobby voor hem te regelen. Waarschijnlijk zag ze de bui al hangen en om te voorkomen dat de drukke zakenman in een zwart gat zou vallen deed ze hem een Pierce Arrow uit 1920 cadeau. Met een beetje werk, dat spreekt voor zich.

Mijnheer Gilmore had nooit een bijzondere belangstelling voor automobielen aan de dag gelegd, maar zoals dat gaat bij succesvolle zakenmensen kende hij maar één manier om zijn nieuwe dagbesteding aan te pakken: Voortvarend! Eenmaal begonnen aan de restauratie van de Pierce Arrow kwamen er al snel nog een paar projecten bij. Er verscheen een grote tent in de tuin, om alle klussen te kunnen herbergen. Er werd een stuk grond van 90 acres gekocht in Kalamazoo, Michigan en de collectie breidde meer en meer uit. Opnieuw was het Mevrouw Gilmore die vooruit bleef kijken en er op aandrong om de gestaag groeiende collectie aan het publiek te tonen. Reden genoeg voor haar echtgenoot om het groots aan te pakken. Donald deed het in stijl en kocht een aantal authentieke schuren en dealerschappen op en liet die herbouwen op zijn land. Daaronder ook een complete diner uit 1941.

Wanneer we vanuit westelijke richting over de onverharde weg komen aanrijden overtreft wat ik zie alle verwachtingen. Het Gilmore Museum staat duidelijk niet voor niets in de top 5 van Amerikaanse musea. Nu heeft het afgelopen nacht behoorlijk gespookt met flinke bliksemschichten, dus ik ben niet geheel verbaasd dat de elektriciteit is uitgevallen. Fotograferen zonder licht is als schilderen zonder verf en hoewel het bijzonder is om in het duister rond te tasten met enkele andere die hards, is het onmogelijk om te fotograferen. Ik beperk me tot leuke gesprekken met de Amerikanen die in deze automotive snoepwinkel rondlopen en herinneringen ophalen aan vroeger. Zoals John en Susan die staan te kwijlen bij een Hudson zoals pa die vroeger had. Pas na drie uur ‘s-middags brengt een elektricien licht in de duisternis en komt de fotograaf in mij eindelijk aan zijn trekken.

Het is onmogelijk om alle auto’s langs te gaan. Dat lukt niet met foto’s en al helemaal niet met tekst. Een paar hoogtepunten dus. Wat te denken van een Packard Twin-Six Racer uit 1916 die in 1990 in Paraguay is gevonden? De auto won in 1920 in Argentinië de ‘Championship of the Mile’ en deed de daaropvolgende 10 jaar succesvol mee aan races in heel Zuid-Amerika. Ook staat er een Tucker ’48 Sedan < The Car of Tomorrow – Here Today! > Aangedreven door een achterin gemonteerde helikoptermotor, was de Tucker zijn tijd ver vooruit. De markt bleek er nog niet klaar voor, hoewel er ook hardnekkige verhalen rondgaan over de tegenwerking door gevestigde autofabrikanten. Een andere innovatieve auto is de Chrysler Turbine Car uit 1963. De Chrysler Corporation was op dit gebied het meest actief. Minder draaiende delen, goedkoper in onderhoud en geschikt voor verschillend brandstoffen. Opnieuw was de markt er niet klaar voor. Mijn persoonlijke favoriet blijft denk ik de Lincoln Continental, maar dat kan komen omdat ik te veel boeken uit de Bob Evers-serie heb gelezen. Ook de Cord Supercharged is niet te versmaden en mijn jongste zoon wilde onmiddellijk met de Hudson Hornet uit de film Cars wegrijden.

Donald S Gilmore is het schoolvoorbeeld van een doener, maar ik denk dat we rustig kunnen stellen dat er zonder mevrouw Genevieve Gilmore nooit een Gilmore automuseum was geweest. De collectie van Gilmore leidde er toe dat ook een aantal andere collecties werden ondergebracht op deze landelijke plek in Michigan. Je vindt er het Pierce Arrow Museum, het H.H. Franklin museum, het A-Ford museum, het Cadillac-LaSalle museum en het Lincoln Car Heritage museum. Ook de Classic Car Club of America is er gehuisvest. Het Gilmore Museum is echt een aanrader voor alle leeftijden. Trek er gerust een dag voor uit, minstens!
Robbert Moree