Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

Nog maar enkele tientallen jaren geleden was naar muziek luisteren iets wat je thuis deed of op een feestje. Je kon de muziek niet meenemen, totdat er een revolutionair apparaat kwam die de muziek bevrijdde: de Walkman. In de snel veranderende technologische wereld werden Walkmans al snel vervangen door Discmans. Toen begon het digitale tijdperk met de opkomst van mp3-spelers, en vandaag zijn die zelfs vervangen door smartphones. Maar wie had gedacht dat je deze oude Walkmans ooit voor veel geld zou kunnen verkopen? Momenteel maken deze draagbare cassette-spelers een comeback en ze zijn zeer populair bij verzamelaars. Heb jij nog ergens een Walkman die stof ligt te verzamelen? Je zou hem kunnen veilen want hij kan serieus geld waard zijn. Hieronder lees je wat hij waard zou kunnen zijn.

Vroege editie: De Originele

Een zeer gewild model is de Sony TPS-L2. Het was ‘s werelds eerste Walkman in massaproductie – het exemplaar waar het allemaal begon. Hij werd in 1979 gelanceerd en is herkenbaar aan de blauw zilveren behuizing. Wellicht heb je de TPS-L2 gespot in Marvel’s ‘Guardians of the Galaxy’. De hoofdpersoon, Peter Quill (gespeeld door Chris Pratt), luistert met de Sony Walkman naar een mixtape die hij van zijn moeder kreeg toen hij nog een kind was. Hoewel Quill in een ver sterrenstelsel zit en omgeven is door geavanceerde technologie omgeven, verkiest hij de vintage cassettespeler. De film versterkte de populariteit van de Walkman en dankzij deze retro revolutie schoten de prijzen omhoog. Ze kunnen een paar honderd euro opleveren, tot zelfs duizend euro!

De Sony TPS-L2 was de eerste walkman in massaproductie en kan nu enkele honderden euro‘s opleveren.

 

Staat en volledigheid

De belangrijkste factor bij het bepalen hoeveel je Walkman waard is, is de staat van het apparaat. Heeft hij de tand des tijds doorstaan en werkt alles nog? Een andere factor die de waarde van je Walkman verhogen zal is de volledigheid. Zit er een leuke retro koptelefoon bij, een hoes en misschien zelfs wat bandjes? Zo ja, dan zijn mensen bereid er meer voor te betalen. Deze klassieke Sony Walkman DD Quartz bijvoorbeeld, in perfecte staat en compleet met koptelefoon, bandjes en batterijen werd op onze Hi-fi & Radio veiling verkocht voor € 120.

Deze Sony Walkman DD Quartz werd verkocht op onze Hi-fi & Radio veiling voor € 120 in 2018

 

Speciale Edities

Zeldzaamheid is een andere belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een vintage Walkman. Verzamelaars zijn vaak bereid meer te betalen voor items die moeilijk te vinden zijn. Is jouw draagbare cassette-speler een limited edition of een waarvan er nog maar een paar over zijn? Dan krijg je er misschien een klein fortuin voor! Neem bijvoorbeeld deze Sony WM EX808HG Walkman. Dit limited edition model uit 1993 met een gepolijst zilveren body is in 2016 op onze veiling verkocht voor € 195!

This limited editions Sony WM EX808HG Walkman sold for €195 at our Hi-fi & Radio auction in 2016

 

In onze wekelijkse Hi-fi & Radio veiling bieden we een mooie range van muziekapparaten en onze eigen experts zijn altijd op zoek naar bijzondere objecten om in onze wekelijks veilingen op te nemen. Bovendien zijn onze kopers altijd op zoek naar die moeilijk te vinden toevoegingen voor hun eigen collecties of nostalgische items met mooie herinneringen uit vervlogen tijden. Heb je een vintage Walkman of andere objecten die je zou willen aanbieden voor de veiling? Met slechts één account kun je bieden, kopen en verkopen op Catawiki. Maak nu je eigen gratis account aan en je kunt beginnen.