Wablief? Ja, u leest het goed. ‘Waft’ en nee dat is geen Vlaams onomatopee voor het geluid wat een hond placht te produceren. ‘To waft’ betekent zo veel als ‘to move with a gliding motion’, het zich gracieus voortbewegen. En zich gracieus voortbewegen doen Bart Lenaerts en Lies de Mol al jaren.

W3 press_ (13)
Zij verhalen over de mens achter de auto, maken sfeerportretten, nemen haast achteloos sublieme foto’s of volgen ‘ab urbe condita’ de ontwikkeling van een purpose build race auto. Cover W3 plat klZodra er genoeg van deze pareltjes gereed zijn, worden ze gebundeld en onder het label Waft ten doop gehouden. De boeken zijn dan ook nog eens alleen in de Antwerpse Waft galerie en in de eigen webshop te koop. Dat draagt bij aan de eigenzinnige en haast ongrijpbare sfeer die rondom deze publicaties hangt. Onlangs werd al weer deel 3 van de veel geprezen serie gepresenteerd. De nieuwe Waft is voor het eerst in twee versies te krijgen, de ‘gewone’ en een limited ‘friends of the house’ edition. De eerste versie is de normale en is een stukje kleiner dan Waft 1&2, want ‘small is beautiful’ naar eigen zeggen. Daarnaast is er een op 250 stuks gelimiteerde ‘Friends of the house’ versie die in een luxedoos met dezelfde afmetingen als WAFT1&2 komt, inclusief een cartoon van de Porsche 550 Spyder van de Vlaamse artiest Ever Meulen.

Ever Meulen brengt tekening porsche klIn Waft 3 worden weer bijzondere en mooie verhalen verteld, zo passeren onder andere de unieke McLaren X1, de Alfa Romeo Disco Volante by Touring, de carrière van Maria Teresa de Filippis (de eerste vrouw in de Formule 1) en mijn persoonlijke favoriet: een vergelijk tussen de Antem carrosserievarianten van de Bugatti 101 en Delahaye 135M. Dit alles met een flinke dosis humor, metaforen en joie de vivre. Kortom een genot om te lezen en vol verwachting klopt ons hart voor Waft 4!

Bastiaan van den Berg

http://www.waft.be/bookshop/waft-3

[flickr_set id="72157663312397039"]