Het einde van het jaar nadert, uw CineCars reporters blikken terug en kijken vooruit. Samen loodsen zij u door de donkere dagen en lange, koude nachten naar een spetterend uiteinde.

Kerstfeest. Op de radio horen we de mooiste kerstliedjes. Mensen die dromen over een witte kerst. Een lied over vrede op aarde geeft de mensen een gevoel van welbehagen. Over fijne ritten met de slee door de sneeuw, terwijl de bellen rinkelen. Mannen die naar huis rijden met kerst om met de familie te zijn. Sommige liedjes komen m’n oren uit. Vooral dat Driving Home for Christmas van Chris Rea is voor mij echt helemaal kapot gedraaid, terwijl het best een lekkere melodie was voor in de auto.

De dagelijkse realiteit in de krant, op TV en op internet laat een heel ander beeld van de wereld zien. De vrede lijkt ver te zoeken. We doen elkaar zoveel leed aan. Op dit soort momenten zou ik de wereld wensen dat onze aardkloot één Walhalla wordt voor klassieke auto’s. Mensen die klassieker evenementen bezoeken zijn vrolijker en hebbelijk. Ze genieten van elkaar en van de auto’s. Iets wat de wereld zoveel mooier maakt. Het begint al op het parkeerterrein. Inzittenden van klassieke auto’s die het terrein oprijden hebben de meest brede glimlach op hun gezicht die je je kunt voorstellen. Een enkele keer lees je wat spanning op een gezicht, maar dat is vooral vanwege een wat grotere kans op panne met de auto. En wanneer de eigenaar er dan weinig mee rijdt, dan zijn dat spannende momenten. Maar verder: grote glimlach, veel plezier.

Kameraadschap kom ik tegen in de paddocks op klassieke race-evenementen. De plaats waar monteurs en andere teamleden zorgen voor het welbevinden van het team. De een zorgt voor de inwendige mens, de ander zorgt er voor dat de auto in topconditie is. En dat betekent keihard werken op alle mogelijke tijdstippen van de dag. Dat betekent ook elkaar helpen met onderdelen. Ook al rijdt die ander tegen je de volgende dag. Er is veel kameraadschap, zeker onder de amateurs. Ook bij rally-evenementen van clubs zie ik die hartverwarmende hulp van het ene team aan het andere. Tenslotte de toeschouwers. Die genieten met volle teugen. Lopen te genieten van de oude auto’s, van de races en de plezierige sfeer op de klassieke auto-evenementen. Ze eten en drinken, trappen tegen bandjes van klassieke auto’s en praten over het design, de problemen rond de techniek en verkrijgbaarheid van onderdelen, over het weer en wellicht met kerst over de os en de ezel.

Wat zou het prachtig zijn wanneer deze droom uit zou komen. Geen ellende meer, geen strijd, maar gewoon mensen die gezellig bezig zijn met hun oude auto’s en daarmee leuke evenementen bezoeken of klassieke autosport bedrijven. Daarmee zou er zowaar echt vrede op aarde komen. Een mooie reden om volgend jaar weer veel mooie verhalen, fotoverslagen en films te maken van oude auto’s. Misschien kunnen we muziek toevoegen. Wie weet er een nog een echt leuk kerstlied over oude auto’s?
Robbert Moree