Dag Volvo V44 vereniging, welkom Volvo klassieker vereniging!

8De Volvo Klassieker Beurs die dit weekend in Rosmalen wordt gehouden is een bijzondere. Vierenveertig jaar geleden begonnen een aantal heren, jongemannen zoals de voorzitter dat beschrijft, met een club voor eigenaren van de Volvo PV444/544. In de volksmond ook wel Volvo Kattenrug genoemd. Dat initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met maar liefst 4000 leden! In de beginperiode werd het verenigingsblad gestencild. Voor de jongeren onder ons: dat is een soort van kopiëren. Inmiddels is dat een heuse glossy geworden.

Het aantal modellen dat onderdeel uitmaakt van de vereniging is gegroeid. Begonnen met de Kattenrug, vervolgens de populaire Amazon, de 140-serie, de 1800 serie, de 240 series en inmiddels zijn de 700/900 serie, de 300-serie, de 480-serie en volgens mij ook de 850-serie ook toegetreden. De club organiseerde steeds meer activiteiten. Toerritten, technische dagen, onderdelenvoorziening en zelfs internationale reizen. Alleen Australië en Antarctica zijn volgens de voorzitter nog niet bezocht. En de beurs die ik bezocht, de Volvo Klassieker Beurs is de grootste in Europa op Volvogebied!

5Een florerende club, die langzaam uit hun naam groeide. V44 vereniging dekte die naam niet meer, dus is het nu Volvo Klassieker Vereniging geworden. Een vereniging met plaats voor oud en jong. Het jongerenregister organiseert trips die bij hun belevingssfeer passen en het is behoorlijk succesvol.

Zaterdagmiddag liep ik rond tussen al die oude Volvo’s. Ik had mijn eigen Volvo 1800 ES tussen zijn soortgenoten geparkeerd en ging met jongste zoon genieten van al die mensen die soms als hobby en soms gewoon dagelijks met deze auto’s rondrijden. Het is genieten om al deze perfecte en minder perfecte exemplaren te zien. Al die eigenaren die met elkaar praten over hun auto’s, de restauraties, de technische probleempjes.

15Ook leuk om enkele vooroorlogse exemplaren te zien en een paar vroege Kattenruggen. Binnen lekker neuzen tussen de onderdelen en kijken bij alle clubpresentaties. Volgend jaar op 26 en 27 september is de volgende beurs.

Robbert Moree