Volvo. For Life.Volvo. For Life.Vijfeneenhalf miljoen kilometer in één en dezelfde auto, de Amerikaan Irv Gordon deed het in zijn inmiddels legendarische Volvo P1800. Deze week week bereikte ons het bericht dat de auto Irv heeft overleefd.

Reclameslogans beloven vaak maar wat, mooie woorden, een goed gevoel, maar zijn ze ook echt waar? De slogan ‘Volvo. For Life.’, uitgevonden door reclame mensen die Volvo’s degelijke imago meer een ‘goed gevoel’ richting mee wilden geven is daarop geen uitzondering. Gelukkig kent iedere regel wel zijn uitzondering. Irving, Irv, Gordon reed in zijn leven maar liefst ruim 5,5 miljoen kilometer met een Volvo P1800 S. Met één en dezelfde Volvo! Simpelweg omdat hij dol was op autorijden en dan het liefst met zijn Volvo. Onderweg maakte hij met zijn innemende persoonlijkheid duizenden vrienden over de hele wereld. Deze week overleed hij tijdens een reis naar China, Irv Gordon werd 77 jaar. Zijn Volvo is still going strong.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.Gedesillusioneerd door de tegenvallende kwaliteit van zijn zojuist aangeschafte Chevrolet Corvair gaat Irv Gordon in 1966 op zoek naar een betrouwbare vervanger. Door een vriend wordt hij gewezen op de ranke lijnen van de Volvo P1800. Hoewel hij nooit van het merk heeft gehoord loopt Irv toch binnen bij VolvoVille in Huntington, New York. Die eerste kennismaking zou drie uur duren, en was Irv tijdens de proefrit niet zonder benzine komen te staan, dan had ze nog langer geduurd. Irv is verkocht, de Volvo ook. De auto kost 4150 Dollar, wat zo’n beetje zijn jaarsalaris als leraar is. Hij leent geld van zijn vader, ruilt de Corvair in en de vrijdag daarna kan hij zijn nieuwe Volvo ophalen. Op maandag staat hij terug bij de dealer voor de eerste servicebeurt. Dat eerste weekend heeft hij 1500 mijl met de auto gereden. Gordon rijdt dagelijks 125 mijl heen en weer naar zijn werk en dat telt lekker op. Daarnaast vindt hij rijden gewoon leuk. Bij 250.000 mijl begint Irv Gordon het leuk te vinden steeds meer mijlen op de teller te zetten en schrijft hij Volvo hoe blij hij is met de auto en dat hij alleen gewoon onderhoud aan de auto pleegt. Bij 1 miljoen mijl krijgt Gordon een splinternieuwe Volvo 780 Coupé, waar hij 450.000 km mee rijdt voor hij hem weer verkoopt. De P1800 blijft.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.Het eerste Guinness World Record haalt Gordon in 1998, met een tellerstand van 1,69 miljoen mijl. Hij is dan de man met de hoogste kilometerstand door de eerste eigenaar met een privé-auto. In 2002 bereikt hij de 2 miljoen mijl en in 2013 zet Irv Gordon’s Volvo tijdens een roadtrip door Alaska de 3 miljoen mijl op de teller. Om precies te zijn op 18 september om 4 uur in de middag in de buurt van het plaatsje Girdwood. Volvo is er bij en legt het heuglijke feit vast op video. In september 2018 reageert Gordon ontkennend op een facebookpost waarin staat dat hij 4,5 miljoen mijl zou hebben gereden. Hij heeft ‘slechts’ 3,4 miljoen mijl gereden met de Volvo. In kilometers een ongelooflijke 5,47 miljoen. Ongeloof over de kilometerstanden die zijn auto heeft behaald ontmoet Irv Gordon wel vaker. Mensen kunnen gewoon niet geloven dat dit mogelijk is. Gordon reageert altijd met een vriendelijke glimlach en antwoordt beleefd op alle vragen. Hij heeft op Hawaï na alle staten van de USA bereisd, reed door heel Europa en grote stukken van Australië. Sceptici zeggen dan hij dit nooit met dezelfde motor heeft kunnen doen. De waarheid spreekt hen tegen. Blok en kop zijn nog dezelfde als in 1966. Gordon heeft de motor twee keer opnieuw opgebouwd. Een eerste keer na 680.000 mijl. De garage bezweert bij hoog en laag dat het niet nodig is, maar Gordon wil de motor reviseren. De garage heeft gelijk, de motor is nog in prima conditie. In 2009 merkt Irving dat de trekkracht van de motor in de Rocky Mountains niet is zoals hij gewend is. Deze keer is revisie wel nodig. De carrosserie is op één gevalletje blikschade na volledig origineel. Dan laat je eens iemand anders in je auto rijden. Eens en nooit weer.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.

Volvo. For Life.Tijdens zijn vele reizen kwam Irv Gordon op de meest uiteenlopende plaatsen. Desgevraagd vinden we zijn favoriete stukken weg toch in eigen land. Van de vele fraaie uitzichten laat zijn tocht over de I-70 drive tussen Denver en Grand Junction een diepe indruk na. Net als het noorden van California, waar je de grote steden achter je laat en de weg ruw en slingerend wordt. Geen verkeerslichten meer, alleen nog bochten en de golven die stuk slaan op de rotsen beneden je. Vandaag is Irv Gordon thuis op de eeuwige jachtvelden, waar hij hopelijk nog vele kilometers mag maken in zijn Hemelse Volvo P1800 S.
Robbert Moree

Foto’s beschikbaar gesteld door Dries Bakkenes, die Irv Gordon thuis op Long Island heeft bezocht in augustus 2017.

Volvo. For Life.