Volvodrive-63flag_cinecars_englishWat is dat toch? Die automerken die mensen aanzetten tot het maken van (actieve) Facebookgroepen, clubs, bijeenkomsten en die elkaar zelfs groeten op de weg? De grote merken als Ford en Opel zitten op Facebook met veel leden, maar een kleiner merk als Volvo is minstens net zo goed vertegenwoordigd. En met behoorlijk actieve deelnemers. Wat ons verbaast, is dat zowel liefhebbers van klassieke Volvo’s als moderne Volvo’s die saamhorigheid kennen. Het Nederlandse blad Volvodrive herkent dat familiegevoel en speelt daar op in door bij Aquadrive in Best een Volvo treffen te organiseren. CineCars is er voor u bij.

Volvodrive-136Vanaf 10 uur zijn de Volvorijders welkom. We hebben ze niet allemaal geteld, maar het zou ons niet verbazen als er rond het middaguur zo’n 1000 auto’s verzameld zijn. Van een schaalmodel van de ‘Oude Jacob’ uit de jaren ’20 tot de nieuwste XC90. De velden zijn ingedeeld in klassiekers t/m bouwjaar 1974, youngtimers tot 1995 en moderne auto’s. Nu zijn we gewend dat vooral de oudere auto’s van een merk naar dit soort evenementen komen. Dat ging hier niet op, zeker 40 procent van de aanwezige auto’s is van na 1995. En het leuke is, het is één grote familie. Ieder lid van de familie heeft zo zijn of haar voorkeuren. Oudere heren die technisch over Amazons praten of alles weten van de Katterug. Middelbare heren die vooral de 240 en 740/940 series weten te waarderen. Volvodrive-131Jongeren die praten over de tuning van hun 850/S70 of 850/V70R. Een jongeman vertelt dat zijn S70 over de 400 (!) pk levert. Heel wat sneller dan de redactionele 245. ‘De eerste paar meters niet hoor’, lacht hij, ‘dan sta ik in een wolk van smeulend rubber vooral stil’. Eigenlijk zijn er geen modellen die buiten de boot vallen. Of het moeten wellicht de Volvo’s uit de 300-serie zijn. Dat vinden sommige Volvo-adepten geen echte Volvo, maar een ordinaire Daf. Iets wat voor een Nederlander geen straf hoeft te zijn. Toch is ook hier een groep liefhebbers voor te vinden, getuige de groep bewonderaars rond een vroege rode 343 DL.

Volvodrive-77Een bijzondere categorie vormen de liefhebbers van de V70R en soortgelijken in de kleur Safran Pearl, een soort brons-achtige metallic kleur. De eigenaren hebben elkaar opgezocht en de auto’s in rangorde opgesteld. Ook niet te missen is de rode PV 444 Katterug die bij de kustlijn staat. Met de hand geschilderd en voorzien van een paar heftige uitlaatpijpen aan de zijkant die niet geheel origineel zijn. Een andere symptoom van het Volvo virus zijn de humoristische stickers. Natuurlijk veelvuldig aanwezig de steigerende eland. Met een vette knipoog naar het steigerende paard van een fameus Italiaans merk. De tekst ‘I am The Stig’ is natuurlijk hilarisch op een 242 met een amechtige 1.9 liter motor. Vol zelfspot is ook de tekst: ‘Liever gelast, dan geleased’. Volgens de vooroordelen past de tekst ‘Volvo in Sports’ natuurlijk iets minder bij Volvo, dan de tekst ‘La passion de qualité’. Volvodrive-123En zo viel er nog wel het een en ander te noteren. Dat niet elke partner staat te popelen om met manlief naar zo’n evenement te gaan kunnen we begrijpen. Gelukkig zitten de stoelen van een Volvo P1800 prima en is er een damesblad ter verstrooiing. De dame in kwestie leest een kerstverhaal, dus lijkt iets achter te lopen met haar lectuur. Fraai exemplaar van de P1800 overigens, die alweer bijna 10 jaar in bezit van de eigenaar is. Mooi, maar niet te mooi. Ondertussen constateren wij dat we beter met de 1800 ES naar het evenement waren gekomen. Daar is er namelijk geen enkele van aanwezig.

Volvodrive-92Zo zie je maar weer: alle prijsklassen, alle leeftijden, origineel of gepimpt en van bijna perfect tot project. Binnen de Volvo scene staat het broederlijk naast elkaar. Iedereen is even welkom en geniet met volle teugen. Zoals we bij CineCars zeggen: Nice people drive nice cars. En zo is het.
tekst en foto’s: Robbert Morée
redactie: Marc GF Zaan

wordt cinecars reporter

Volvodrive-128