5De zuigers van de B20 motor van mijn Volvo 1800 ES maken overuren dit weekend. Gisteren Het Loo in Apeldoorn, vandaag de Volvo Experience in Baarn. Een evenement dat voor de eerste keer wordt georganiseerd.

1500 bezoekers kwamen naar het Bomencentrum Nederland in Baarn. Carlo Brantsen, hoofdredacteur van Carros en Volvo liefhebber (zie onze film over Carlo en zijn Volvo 740), heeft er flink aan getrokken en samen met Volvo Nederland, het Volvo Forum, The Swedish Collection en Bomencentrum Nederland. Er was een prijs voor de mooiste Volvo en er waren veel Volvo’s vanaf vroege PV 444’s (beter bekend als de Volvo Katterug) tot en met de meest recente 60, 70 en 80-series. De organisatie had dit alles keurig ingedeeld in aparte plaatsen voor de jaren 50 en 60 Volvo’s, een plaats voor de Volvo’s P 1800 (The Saint’s car) en de Volvo 140 -240

19Vanmorgen vroeg reed ik in alle rust naar Baarn. Het voordeel van de zondagmorgen. Weinig oudjes onderweg tegengekomen. Aangekomen in Baarn bleek dat er inderdaad heel wat Volvo rijders naar het Volvo Experience gingen. Ik was zeer op tijd en er bleek al filevorming bij de entree van het terrein. De naald van de koelvloeistoftemperatuurmeter (Scrabble 10 keer woordwaarde) ging flink naar het rood, maar het ging goed. Oudjes houden niet van file.

Het aantal pre-jaren ’70 Volvo’s was gering vergeleken met de (in mijn ogen) jonge Volvo’s: de 240, de 740, de 850 en de S en V70. Het mooie is dat ik me nooit gerealiseerd had dat ook eigenaren en berijders van moderne Volvo’s, kennelijk dezelfde ‘feel’ hebben met de grote Volvo familie. Zoals een andere bezoeker het verwoordde: een soort IKEA family.

26Naast oude en nieuwe ‘burger’ Volvo’s, waren er ook Nederlandse en Britse politie Volvo’s, een Volvo 855 in brandweeruitvoering en enkele buitengewoon snelle Turbo-auto’s, waarvan sommige race-ervaring hadden. Maar ook bij de oudjes, waren er exemplaren met een indrukwekkende rally ervaring: Panamerica is voorwaar geen makkie. Een uiterst zwaar gevecht met de wegen en andere deelnemers, maar vooral een gevecht met jezelf als berijder. En daar bleek een Volvo Duett succesvol te zijn geweest. Een Amazon Stationcar had coast-to-coast VS gedaan. Ook een flinke rit. Hulde dus ook voor deze goedbewaarde oldtimers.

Gezien de reacties op de Facebookpagina van het evenement, vonden de bezoekers het een geslaagd evenement. Volvo rijders verdienen een herhaling. Complimenten aan de organisatoren.

Robbert Moree