De Goodwood Road Racing Club, niet zomaar de eerste de beste vriendenclub. Robbert Moree ging voor ons naar de Members Meeting en ontmoette daar vier intrigerende heren.

Maak kennis met John, James, Peter en Peter. Vier vrienden uit Surbiton, ooit, in de tijd dat het nog niet volledig was opgeslokt door Greater London, een suburb ten zuiden van de hoofdstad. Dit is de plaats waar de vier jongens naar school gingen en elkaar leerden kennen.Voor het leven, zo blijkt vandaag, wanneer ik deze vier mannen ontmoet op het grasveld voor het clubhuis, waar zij het leven vieren met een fles Veuve Cliquot. Ik vraag of ik een foto van ze mag maken, omdat ze er zo heerlijk volgens de kledingwensen van de GRRC Members Meeting uitzien. Ik krijg hun akkoord en na het maken van de foto bieden ze me een glas champagne aan. Uiteraard weiger ik dat naar goed Engels gebruik. Zo heurt dat in deze kringen. En zij dringen, naar hetzelfde goede Engelse gebruik, verder aan. Dus ik accepteer en pak er een stoel bij.

John blijkt vroeger bij de Nato te hebben gewerkt en is regelmatig in Nederland geweest. James was een marineman. Ook een van de Peters heeft goed geboerd, getuige zijn wagenpark met ondermeer een Aston Martin en een Rolls Royce. Hoe zijn de heren zo verzeild geraakt op deze members meeting van de prestigieuze Goodwood Road Racing Club? Ze blijken al jaren lid. Hoe kan het ook anders, wanneer je bent opgegroeid in Surbiton, de plaats waar John Cooper magische dingen deed met auto’s. Die uiteindelijk resulteerden in uiterst competitieve Formule 1 auto’s, waar grootheden als Jack Brabham, Stirling Moss, Maurice Trintignant en Bruce McLaren mee reden. Cooper behaalde maar liefst 16 Grand Prix titels met zijn bolides. In de jaren vijftig, de tijd waarin eigenlijk elke Brit zijn eigen auto wilde bouwen. Een beetje zoals de Belg zijn eigen huis wil bouwen. Dat laatste hebben de heren niet gedaan, alhoewel James daar wel een jammerlijk mislukte poging toe heeft gedaan. Iets waar zijn vrienden hem graag mee plagen, waar heb je anders vrienden voor?

De middelbare schooltijd brak aan en bij de bushalte waar ze altijd uitstapten stonden wat oude schuren waar vroeger kruiden gekweekt werden en nu Jack Brabham racewagens bouwde. Wat is er nu mooier voor pubers met benzine in de aderen om stiekem even binnen rond te neuzen? Dat stiekeme rondsnuffelen lukte lange tijd prima, tot ze betrapt werden door Jack Brabham zelve.

‘Wat doen jullie hier?’ Een logische vraag.
‘Nou meneer, we vinden uw auto’s zo gaaf.’

Wat volgde was een rondleiding door de grootheid zelf, die vervolgens nog zo vriendelijk was om de heren even thuis te brengen. De buurt sprak er jaren later nog over.

John’s eerste bezoek aan Goodwood was gelijk een van zijn meest gedenkwaardige bezoeken aan het circuit. Het was de dag dat de grote Stirling Moss zijn memorabele ongeluk had. 1962. Hij herinnert het zich als de dag van gisteren. We praten nog even door over vroeger. Over de reizen kris kras door Europa langs allerlei circuits. Een mooi leven hebben ze geleid, deze vier mannen. En nog steeds trekken ze er samen op uit. Het was me een eer dat ik even met hen terug in de tijd mocht, maar ik wil weer verder. Er is zoveel te zien op deze Goodwood Members Meeting. De foto’s spreken boekdelen.
Robbert Moree