De CineCars redactie kijkt graag over de grenzen. Vandaag blikken we vooruit op de Sotogrande Grand Prix die binnenkort in Sevilla van start gaat.

‘Je moet maar durven’, was onze eerste reactie toen het persbericht binnenkwam. Een evenement van topklasse organiseren, terwijl datzelfde weekend het beroemde Concours d’Elégance op Villa d’Este gaande is. De mensen achter de Sotogrande Grand Prix zien er geen probleem in en organiseren van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei een evenement met de nodige grandeur. We moeten er voor naar Andalusië, naar Sevilla om precies te zijn, waar op de Plaza de España het startschot gegeven zal worden voor de allereerste Sotogrande Rally. Daar, in het het meest zuidelijk deel van Spanje, zal een unieke verzameling klassieke auto’s en premium automerken van vóór 1965 via Cordoba naar Sotogrande trekken.

Sotogrande, het exclusieve woon- en recreatieresort in het zuidwesten van Spanje, dat in 1962 als eerste in zijn soort werd gebouwd, verwelkomt voor het eerst in zijn illustere bestaan de top van de automobielwereld. Vijf dagen lang kunnen liefhebbers er een unieke verzameling van klassieke wagens en premium automerken bewonderen. De bolides nemen deel aan snelheidswedstrijden, tentoonstellingen en veilingen, verspreid over vijf evenementen op verschillende locaties van Sevilla tot Sotogrande. De Sotogrande Grand Prix draait in de eerste plaats om feilloze mechaniek, uitzonderlijk vakmanschap en toonaangevende automodellen uit het verleden én de nabije toekomst en brengt hulde aan hun technisch vernuft.

Belangrijk onderdeel van de Sotogrande Grand Prix is de Sotogrande Rally, die verdeeld is in twee klassen: Een gechronometreerde versie voor de competitieve chauffeur en, voor wie het liever wat rustiger aan doet, de ‘Ballade’. Elke dag legt men 300 kilometer af door het adembenemende Andalusische landschap, om uiteindelijk te arriveren in Sotogrande zelf. Als klapstuk racen ze de Flying ¼-Mile op de historische brug over de Guadiaro-rivier. Op zondag is tijdens het exclusieve Sotogrande Concours d’Elégance een exquise selectie van de mooiste auto’s ter wereld te bewonderen. Een internationale vakjury beoordeelt de automobielen volgens de strikte regels van de International Chief Judge Advisory Group. Topklasse, zoals we gewend zijn op Het Loo, Villa d’Este en Pebble Beach.

 

Het internationale veilinghuis Bonhams is verheugd de eerste editie van de Sotogrande Grand Prix te steunen. Dat er heel veel moois te bewonderen zal zijn voor wie houdt van klassieke automobielen staat dus als een paal boven water. Voor de liefhebber van moderne pronkstukken is er ook veel te zien. Topmerken uit de automobielwereld stellen hun nieuwste modellen en primeurs voor bij de plaatselijke jachthaven. De combinatie van auto’s en die omgeving zal ongetwijfeld veel mooie plaatjes opleveren. Het omvangrijke programma doet ons alvast het water in de mond lopen. Op papier zonder meer een aanrader!
Martin Philippo