Dag 6: Senlis – Parijs.

3Zondagavond 31 augustus 2014. Nog in het hotel in Senlis en tijdens het diner begint al het toosten, bedanken, waardering en bewondering uitspreken, nog eens toosten, eten, verhalen memoreren, toosten en vooruitlopen op de dag van aankomst in Parijs. Wilde plannen worden gesmeed voor nóg meer Raids. De sfeer in de groep is optimaal. Rond middernacht drinkt iedereen nog een borrel in de tuin van het hotel, dan is het tijd voor de laatste nacht van de Raid Arctique.

Maandag 1 september 2014. De groep verzamelt na het ontbijt buiten bij de auto’s. Gezamenlijk wordt er opgereden naar de péage, iets wat nog best lastig blijkt. Na een klein halfuur rijden bereiken we het Conservatoire van Citroën in Aulnay sous Bois. Waar voorheen de CX’en zelf werden gebouwd bewaart Citroën tegenwoordig haar rijdend erfgoed. Voor velen is het terugbrengen van de CX naar deze plaats van grote betekenis. Van de groep hebben een aantal het conservatoire al eens bezocht, anderen nog niet. Het is een interessante verzamelplaats van alle denkbare Citroëns. Verwar het echter niet met een museum: de Fransen lijken niet erg gehecht aan hun verleden, of de auto’s die ze voortgebracht hebben.

16Na het Conservatoire vervolgt de reis richting de Lichtstad. In het Bois de Boulogne is er tijd voor een uitgebreid lunchbuffet, en dan is het tijd om de stoet CX’en via Avenue Foch richting de Arc de Triomphe te sturen. Ondanks het drukke weer lukt het om tegelijk en achter elkaar, twee rijen breed over de Champs-Élysées te rijden. Al claxonnerend vinden de CX’en een weg naar het Place de Bastille, dat we ronden om nog een keer over de Champs-Élysées te rijden naar de Arc de Triomphe. Een passend einde voor een fantastische rit van Lapland naar het hart van Frankrijk.

Na een afsluitend bezoek aan C42 verzamelt de groep nog voor een koffie of een drankje, dan is het echt voorbij. Er wordt afscheid genomen, gegewens uitgewisseld en de teams vertrekken naar huis.

En het zou nog lang onrustig blijven op de Parijse straten!
Daan Pluijms

[flickr_set id="72157664291334572"]