IMG_0771flag_cinecars_english

De geschiedenis van een moderne staat aan de hand van de gebruikte politie-auto’s, dat is de verrassende insteek van de vijfdelige reeks Le Pantere Della Polizia Italiana.

We leven in tijden van angst en sociaal-politieke onrust. Een herhaling van zetten!? CineCars graaft met ‘Le Pantere della Polizia Italiana’ diep in het ontstaan van de moderne westerse wereld. De maatschappij zoals we ze kennen wordt bedreigd door mechanismen waar we als individu geen vat op hebben. In 2016 maakte de CineCars community zijn eerste lange documentaire. Een film over het ontstaan van het moderne Italië in het Europa van na de tweede wereldoorlog. Een indringend verhaal over de impact van angst en terreur op een samenleving in volle expansie. Over geo-politieke ontwikkelingen, criminaliteit en vooral de rol van de snel oprukkende automobiliteit. Opdat we van de geschiedenis zouden leren.

Una Nuova Italia | Le Pantere Della Polizia Italiana | Ep1

IMG_0767

IMG_0649Italië ligt in puin, de tweede wereldoorlog heeft een spoor van verwoesting achtergelaten. Niets is meer zoals voorheen. Voor de `Italianen betekent het een ware ommekeer. Zij die terugverlangen naar het Italië van weleer hebben het moeilijk met de nieuwe mores. De politie wordt rigoureus gereorganiseerd in een quasi militaire stijl. Bij gebrek aan grondstoffen en eigen middelen vallen de Italianen voor de mobilisering van hun politiekorps terug op achtergebleven militaire voertuigen. De Willys Jeep als favoriete ‘wapen’. CineCars toont u de puberjaren van een nieuw Italië!

IMG_0795

Una Nuova Italia | Le Pantere Della Polizia Italiana | Ep1De Willys Jeep, kruising tussen tractor en auto, bedacht om militairen snel en efficient door elk mogelijk terrein te vervoeren. Een bijzonder ingenieus concept dat meer in zich heeft dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Simpel, onverwoestbaar en iconisch. Geen wonder dat ook de nieuwe Italiaanse Polizia di Stato de Amerikaanse alleskunner in haar armen sluit.
Marc GF Zaan

 

Watch part 2: Nascita di una Leggenda

 banner breed cc films-1