In samenwerking met Sander Houdel – Oldtimerexpert

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld
De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld
Als je een oldtimerverzamelaar bent dan ben je het er waarschijnlijk mee eens dat er geen grenzen zijn aan wat je zou doen om een bepaalde auto aan je collectie toe te voegen. Dit geldt al helemaal voor uitzonderlijk zeldzame oldtimers. Of een bepaalde auto nu zeldzaam is omdat er slechts enkele modellen van zijn geproduceerd, omdat het een conceptmodel was of vanwege zijn leeftijd, de prijzen van ‘s werelds zeldzaamste klassieke auto’s kunnen duizelingwekkende hoogtes bereiken. Voor toegewijde verzamelaars lijkt dit hun interesse in een bepaald model echter nog verder te vergroten. Hier zijn 5 van ‘s werelds zeldzaamste oldtimers.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

5. 1921 Helica de Leyat

Op de dag dat de 1921 Helica uitkwam, noemden de kranten het ‘een vliegtuig zonder vleugels’. De auto werd gemaakt in Frankrijk en werd ontworpen door de Franse autofabrikant Marcel Leyat. De 1921 Helica is beroemd om zijn bijzondere uiterlijk en originaliteit. Wat deze auto absoluut uniek maakt, is dat hij wordt aangedreven door een enorme propeller die lijkt op die van een vliegtuig, in plaats van een normale motor. Hoewel Marcel Leyat nog een paar jaar aan het model werkte, werden maar 30 van dit 1921 Helica model geproduceerd vanwege de ongewone verschijning en gevaarlijk hoge snelheid van het model. Momenteel vind je alle resterende Helicas alleen in privé-collecties.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

4. Talbot Lago Grand Sport

Talbot is een autofabrikant met een vrij controversieel verhaal. Van 1903 tot 1994 had het bedrijf verschillende eigenaars, waaronder Peugeot en Chrysler. Gedurende 18 jaar (1960-1978) werden geen auto’s geproduceerd onder de naam van het bedrijf en stond het talloze keren aan de rand van faillissement . Talbot staat bekend om de productie van zowel voertuigen voor dagelijks gebruik en een aantal Formule1-auto‘s. Talbot werd in 1981 de eerste prijswinnaar van het Wereldkampioenschap Rally. Maar de beruchte geschiedenis van de autoproductie van Talbot bracht een echt juweeltje voort, genaamd de Lago Grand Sport. De Talbot Lago Grand Sport werd geïntroduceerd in 1948 en had een raceversie en een luxe versie. Er werden maar 12 auto’s van de luxe versie vervaardigd, waardoor dit voertuig uiterst schaars is en daarom erg gewild onder oldtimerliefhebbers en verzamelaars.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

Foto: Top Car Rating

3. Porsche 916

De Porsche 916 kan absoluut worden gezien als de verborgen parel van Porsche. De 916 is de zeldzaamste model van Porsche is in feite een van de zeldzaamste voertuigen ooit. Hij werd geproduceerd in 1972 en er werden maar 11 auto‘s van dit prachtige model gemaakt – allemaal prototypes. Dit model zou vandaag de dag niet zo zeldzaam zijn geweest als de prijs van toen geen $14.000 was en de 911 van hetzelfde jaar $11.000 . Porsche besloot dat dit prijskaartje te hoog zou zijn om het voertuig aantrekkelijk te maken voor een haalbare hoeveelheid kopers en het project werd uiteindelijk geannuleerd. Op dat moment was de Porsche 916 de snelste en lichtste Porsche model ooit gebouwd, met een topsnelheid van 233 km per uur. Dat dit model niet verder kwam dan de 11 prototypes was erg jammer voor misschien wel alle autoliefhebbers en vooral de fans van Porsche.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld
2. Dodge Hemi Coronet R/T cabrio uit 1969/1970

Met slechts 4 geproduceerde auto‘s gedurende vier jaar, is de Dodge Hemi Coronet R/T Cabrio een van de zeldzaamste Amerikaanse muscle cars ter wereld. Slechts vier van die auto’s werden besteld met een 426 ci Hemi V8, twee in 1967 en twee in 1970. Hoewel de auto er helemaal niet bijzonder uitziet, is het feit dat hij in vergelijking met de gewone Coronet Cabrio zo schaars is meer dan genoeg reden om beroemd te zijn onder autoverzamelaars.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

Foto: The Richest

1. Rolls-Royce 15 pk

De nummer een plek wordt ingenomen door een van de zeldzaamste, oudste en duurste auto’s die je vandaag de dag kan vinden – de 1904 Rolls-Royce 15 pk. Dit was het eerste voertuig ooit dat door Charles Rolls en Henry Royce werd gemaakt. Zo ver terug als 1904, in Manchester. Van de 6 auto’s die werden geproduceerd, bestaat er nog maar 1 en je kan hem bewonderen in rondreizende tentoonstellingen en autoshows over de hele wereld. De naam van het voertuig is vrij simplistisch, aangezien het verwijst naar het aantal pk van de motor, die veel was voor het begin van de 20e eeuw. Dit eerste voertuig van de hand van de inmiddels beroemde fabrikant van luxe auto‘s kon 62 kilometer per uur bereiken en markeerde het begin van de geschiedenis van Rolls-Royce.

De 5 zeldzaamste oldtimers ter wereld

Misschien zijn de voertuigen uit deze lijst ver buiten het bereik van de gemiddelde autoverzamelaar, maar je zou de perfecte auto voor je collectie zomaar kunnen vinden in een van de wekelijkse Oldtimerveilingen! Wist je ook dat je geen professional hoeft te zijn om je oldtimer te verkopen op Catawiki? Het is gratis om verkoper te worden, dus als je een bijzonder klassieker hebt die je wil verkopen, bied hem dan eenvoudig aan voor de veiling. Het is zo gedaan!