Top 5 van de oudste automerken ter wereld Top 5 van de oudste automerken ter wereld Tegenwoordig worden er elk jaar ongeveer 60 miljoen auto’s geproduceerd, maar hoeveel weten we eigenlijk over de geschiedenis van de automerken die we elke dag zien rijden? Van merken die oorspronkelijk werden opgericht als maritieme motorfabrikant tot eentje die begon als een graanmolen die gerund werd door een familie in de 19e eeuw, elk automerk heeft zijn eigen rijke erfgoed, wat de automerken heeft gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Lees verder en ontdek de vijf oudste automerken ter wereld.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

5. Rolls-Royce

Het is één van de meest gewaardeerde automerken binnen het luxeauto’s segment. Rolls-Royce werd opgericht in 1906 door Henry Royce, een succesvolle ingenieur, en Charles Rolls, eigenaar van de eerste autodealerbedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Zo ontstond een mooie samenwerking. Rolls-Royce had al vroeg succes met de Silver Ghost, die de prijs kreeg voor ‘De beste auto ter wereld’ na het breken van meerdere records. De Silver Ghost reisde 27 keer van Londen naar Glasgow, over een ongelooflijke afstand van 14.371 mijl achter elkaar en brak het record voor de langste non-stop reis in een betrouwbare en comfortabele auto. Rolls-Royce, dat nu is overgenomen door BMW, blijft één van de meest gerespecteerde autofabrikanten ter wereld.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

4. Ford

Het eerste voertuig van Henry Ford werd in 1886 gemaakt en had een bescheiden motor, aangedreven door vier PK. Pas in 1903 werd het bedrijf Ford opgericht. Ondanks dat het één van de oudste autofabrikantenter ter wereld is, maken Ford‘s revolutionaire ontwikkelingen in massaproductie op de assemblagelijn het bedrijf echt beroemd. Deze manier van produceren betekende dat auto’s goedkoper gemaakt konden worden en verkocht tegen een lagere prijs, waardoor honderdduizenden Amerikanen voor het eerst de mogelijkheid kregen om zelf een auto te bezitten. De productie van de Model-T gaf vrijheid aan Amerikanen die het zich voorheen niet konden veroorloven om te reizen en revolutioneerde niet alleen hoe auto’s werden gemaakt, maar ook hun belang in de samenleving.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

3. Fiat

Fiat werd opgericht in 1899. Het is nog steeds het grootste automerk van Italië en is in heel Europa bekend. Rond 1910 bezocht Giovanni Agnelli, die toen directeur van het bedrijf was, de fabriek van Henry Ford en was zo onder de indruk van de productielijn dat hij bij terugkomst in Italië hetzelfde systeem introduceerde bij Fiat. Deze nieuwe manier om de Italiaanse auto te produceren leidde tot de oprichting van de Lingottofabriek, die erom bekend staat een enorm ovalen testcircuit op het dak te hebben.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

2. Vauxhall

Vauxhall werd oorspronkelijk opgericht in 1857 door de Schotse ingenieur Alexander Wilson in Vauxhall, Londen. Vauxhall was een fabrikant van pompen en maritieme motoren voordat zij in 1894 benzinemotoren gingen produceren en Wilson het bedrijf verliet. De eerste auto van Vauxhall werd vervaardigd in 1903 en kostte een flinke €150. Deze eerste auto, ook wel bekend als de 6HP, was een 1-cilinder machine die alleen twee voorwaartse versnellingen had en geen achteruitversnelling. Hoewel de auto tegenwoordig iets meer kost dan €150, is Vauxhall nog steeds een zeer populaire keuze met duizenden liefhebbers.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

1. Peugeot

Peugeot werd in 1803 opgericht door Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot en is daarmee het oudste automerk ter wereld. Het bedrijf begon als een graanmolen gerund door een familie, waarbij Peugeot zagen, stalen stroken en veren produceerde voor horlogemakers, voordat ze in 1830 fietsen gingen produceren en uiteindelijk auto‘s in 1882. De eerste auto van Peugeot werd tentoongesteld op de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889. Deze stoom-aangedreven driewieler is niet alleen beroemd vanwege zijn populariteit op de beurs, maar ook omdat het de eerste auto ooit was die in 1893 in Italië reed. Wacht even, een Franse auto reed als eerste op Italiaanse wegen? Ja, dat klopt. Gaetano Rossi, een rijke textielindustrieel had de auto uit Frankrijk besteld in 1892 en had hem het jaar erop laten bezorgen op zijn huisadres in het noorden van Italië. Peugeot heeft een lange weg afgelegd en blijft in kracht groeien.

Top 5 van de oudste automerken ter wereld

Of je je nu identificeert met de luxe van een Rolls-Royce of gefascineerd bent door hoe Henry Ford in staat was de assemblagelijn voor massaproductie te revolutioneren, er is een automerk voor iedereen. Ga naar onze Oldtimerveilingen om meer voertuigen te ontdekken die werden geproduceerd door deze en andere grote merken. Je kunt je ook hier aanmelden als verkoper om je eigen klassieker, moderne klassieker of bijzondere auto aan te bieden voor de wekelijkse Catawiki veilingen.