zoetermeer-oldtimerdag-1_26911968630_oflag_cinecars_englishDe snelheid waarmee het aantal klassieker evenementen in het voorjaar en de zomer  op ons af dendert is nauwelijks te bevatten. Voor je het weet nadert augustus alweer het einde, gaan de kinderen weer naar school en heb je nog steeds niet alles verwerkt wat er voorbij gekomen is. Vandaag het verhaal van Robbert Moree, die in mei voor ons naar de Zoetermeerse Oldtimerdag trok. Om volop te genieten en vooral heel veel mooie plaatjes te schieten.

Ieder voorjaar begint het feest opnieuw. De klassieke auto’s kunnen na hun winterslaap uit de stalling. De pekel is van de wegen verdwenen, de kans op regen wat minder. Eindelijk! Lekker met de oude bak er op uit. Nog even een laatste technische check en dan kan het grote genieten beginnen. Natuurlijk kan dat met zomaar even een ritje op een avond of in het weekend. Een beetje rondrijden, of wellicht toch met een doel; Een goede vriend bezoeken, of even naar ouders of familie. En misschien organiseert er wel iemand een toerrit of rally.

zoetermeer-oldtimerdag-26_26912024080_o

Gelukkig zijn die enthousiastelingen er ook. Mensen die er plezier in hebben om voor anderen een mooie tocht uit te zetten. Daar veel tijd in stoppen. Een route bedenken, daarna verschillende keren voorrijden en goed beschrijven. En natuurlijk kort van tevoren nog even checken, want stel dat er een weg is afgesloten. Dan nog even het printen van de route en de organisatie op de dag zelf; Voldoende parkeerplek, verkeersbegeleiders, koffie en versnaperingen, een rallyschildje en een beetje theater om het allemaal af te maken. En als het meezit een beetje sponsoring van de lokale winkeliers. En wanneer dan al dat schitterend gepoetste blikwerk langzaam de beschikbare parkeerruimte inneemt, dan weten ze dat het goed is. Ook in Zoetermeer organiseert de Stichting Oldtimerdag Zoetermeer alweer voor de 16e keer de Zoetermeerse Oldtimerdag. Thema dit jaar is transport in de zestiger jaren. Enkele bezitters van bestel- en vrachtwagens krijgen daardoor verdiend wat extra aandacht.

zoetermeer-oldtimerdag-36_27153398776_oDe tocht loopt deze keer via IJsselstein. Rond half tien vertrekken de eerste auto’s uit Zoetermeer en rijden via Waddinxveen, Bodegraven en Nieuwerbrug richting IJsselstein. Daar stempelt de burgemeester hoogstpersoonlijk de formulieren en zijn er veel mensen op de been om de oude auto’s te bekijken. Vervolgens rijdt men weer terug richting Zoetermeer door de Krimpenerwaard, een prachtige groene streek. Daar wacht een flinke menigte de toerrijders op en kan men de auto in de historische dorpsstraat parkeren. Uw CineCarsreporter rijdt in zijn Volvo 1800ES mee en wordt weer eens met de neus op de feiten gedrukt. ‘Wat is dat voor een auto?’, is een veelgehoorde vraag uit het publiek. En als dan iemand roept: ‘het is een Volvo’ volgen er vervolgens uitingen van puur ongeloof. ‘Maar dit is een sportwagen en Volvo’s zijn vierkant.’ Ik moet er maar mee leren leven.

zoetermeer-oldtimerdag-78_27091269132_o

zoetermeer-oldtimerdag-93_27153482916_oHet leuke aan deze oldtimerdag is de fraaie kwaliteit van de verzamelde oldtimers. Ik kan ze gewoon niet allemaal noemen, maar een fraaie Maserati Quattroporte, een aandoenlijke Renault Dauphinois Fourgonette, een bijzondere Armstrong Siddeley Hurricane, een hele fraaie Citroen DS19 cabriolet en een zeldzame en fraaie Bitter CD verdienen het in ieder geval om even vernoemd te worden. Veel respect ook voor de bezitters van de gebruikswagens, die zonder dat ze uitzicht hebben op terugverdienen van restauratiekosten, hun auto in een geweldige staat terugbrengen. Een prachtige Fiat 127 in fel geel en mooie Abarth velgen is daar een mooi voorbeeld van. Ik laat de foto’s verder voor zich spreken. Op naar de 17e editie.
Tekst en foto’s: Robbert Moree