In samenwerking met Pasta e Motori brengt CineCars u het recept voor Tiramisù. Een klassiek dessert voor elke gelegenheid.

Moeilijkheidsgraad (0-12) 4 | Genoeg voor 6 personen | Bereiding ongeveer 40 minuten | Opstijven in de koelkast 180 minuten | Totale bereidingstijd 220 minuten

Benodigdheden:

keukenmachine met klopper
handmixer
1 kleine schaal
1 grote terrine
1 mengkom
1 spatel
1 zeef
1 rasp
plasticfolie

Ingrediënten:

6 eieren
120 gram suiker
700 gram koude mascarpone
300 gram lange vingers
400 gram pure chocolade
40 gram Marsala
1 kop koffie
50 gram ongesuikerde cacaopoeder

 

Bereiding

  1. Koffie Zet koffie, u heeft een flinke mok nodig. Giet de koffie in een kom groot genoeg om de lange vingers in onder te kunnen dompelen. Voeg de Marsala toe aan de koffie en laat het mengsel afkoelen.
  2. Eieren Splits de eieren, doe de dooiers in de keukenmachine en mix 10 minuten op hoge snelheid. Voeg dan 60 gram suiker toe en laat doordraaien tot het mengsel schuimig is. Klop in de tussentijd met de handmixer de eiwitten op met nog eens 60 gram suiker. Klop tot er een schuim met stevige pieken ontstaat.
  3. Mascarpone Laat de keukenmachine langzaam draaien en voeg beetje bij beetje de 700 gram mascarpone toe aan het eigeelmengsel tot er een homogene crème is gevormd.
  4. Eiwit Neem de mengkom van de keukenmachine en spatel voorzichtig het eiwit door het mascarponemengsel. Spatel altijd van onder naar boven.
  5. Opbouwen Spatel een laag crème van ongeveer 1cm dik op de bodem van de terrine. Verdeel met de zeef een dunne laag cacaopoeder over de crème, zorg dat alles bedekt is met cacao.
  6. Lange vingers Dompel één lange vinger tegelijk in de koffie, laat even uitlekken en leg hem op de crème. Creëer twee rijen lange vingers, ze moeten elkaar raken, maar zorg dat er ongeveer een centimeter ruimte blijft tussen de koekjes en de rand van de schaal. Spatel opnieuw een laag van een centimeter crème over de koekjes, zorg dat de rand tussen de schaal en de koekjes goed wordt opgevuld. Strooi meer cacao over de crème en ga verder met een tweede laag lange vingers. Dek deze laatste laag af met de resterende crème, er opnieuw voor zorgend dat ook de ruimte tussen de koekjes en de schaal wordt gevuld. Zeef nog eenmaal een laagje cacao over de crème.

  7. Chocola, Rasp de 400 gram chocolade over de terrine in een gelijkmatige laag. Dek de schaal af met plastic folie en laat minstens drie uur opstijven in de koelkast.
  8. Klaar! Zodra de Tiramisù is opgesteven kunt u hem rechtstreeks uit de schaal serveren. Smakelijk!

Waar komt Tiramisù vandaan?

Letterlijk betekent tiramisù omhoogtrekken, hier in de betekenis van opbeuren, beter maken. Het van oorsprong uit Veneto afkomstige recept is dan ook van oudsher geliefd om zieken aan te laten sterken. De combinatie van sterke koffie en alcohol in een bed van romige kaas en eieren is in ieder geval verkwikkend en calorierijk genoeg om iedereen een boost te geven.Pas in 1980 verschijnt Tiramisù voor het eerst in de Italiaanse kookboeken. Als dessert is het dan ook een relatief modern gerecht.

Let op: Pasta e Motori™ recepten zijn bedoeld om uitgevoerd te worden door vader en kind(eren). Voor de veiligheid van u en uw kinderen herinneren we u er aan dat u altijd verantwoordelijk blijft voor het toezicht op u kinderen in de keuken. Pasta e Motori™ is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.