16226428593_58a4368c4e_kflag_cinecars_english flag_italian_cinecarsGermanCineCars waant zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een tijd waarin de strijd om de meest populaire motorsport nog wordt uitgevochten tussen de kersverse Formule 1-klasse en de roemruchte lange-afstands-races die men al kent van voor de tweede wereldoorlog. Waarin de coureurs nog echte helden zijn. Gladgeschoren binken die in kasjmier truien en katoenen bandplooibroeken de ‘cool’ belichamen waar iedere hard werkende burger naar hunkert. De Farina’s, de Ascari’s, de Brabham’s en de Fangio’s, die met hun bruingebrand gelaat boven hun stijlvolle Suixtil-outfit menig vrouwenhart sneller doen kloppen. Rock ‘n Roll toen dat nog uitgevonden moest worden!

16845244512_9035292c64_kMet dit romantische beeld op ons netvlies trokken wij naar Modena, naar de garage van de inmiddels 77-jarige Giuseppe Candini. ‘Wie zegt u?’ Precies. Giuseppe Candini, in 1954 het jongste lid van het Officine Alfieri Maserati, het Maserati Racing Team. Niet als publieke held en veroveraar van menig bloedend meisjeshart, maar als hardwerkende stielman achter de schermen van een van de meest succesvolle renstallen uit die tijd. Onze ooggetuige van een wereld zoals we die vandaag niet meer kennen.
‘De autocoureurs uit die tijd waren geen vrienden!’

De blik van Giuseppe Candini rolt omhoog op onze in zijn ogen onnozele vraag over vriendschap en collegialiteit in de autosport van de jaren vijftig.
‘Het was heel anders dan tegenwoordig. Gezworen vijanden, desnoods bereid elkaars banden door te snijden voor een overwinning. Op, maar zeker ook naast het circuit, werd er een verbeten strijd uitgevochten.’

En binnen de teams? Hoe waren de contacten onderling? Zo’n team moet toch een grote familie zijn geweest? We voelen ons nu echt een beetje reporters van de schoolkrant.
‘De mecaniciens hadden geen direct contact met de coureurs, die waren buiten categorie. Onze voorman was de officiële testrijder van het team en meteen ook onze enige band met de coureurs.’

16660246809_c314777605_kOp een oude vergeelde foto van het complete ‘Officine’ wijst de oude Candini naar zijn oud-collega’s. Noemt ze een voor een bij naam. Velen inmiddels niet meer in leven. Verstilde herinneringen aan een bewogen tijd.
‘Het waren andere tijden. Coureurs en monteurs behoorden tot een andere kaste. De relaties waren zuiver professioneel, geloof maar niet dat wij aan dezelfde tafel aten, naar dezelfde feesten gingen. Dat interesseerde ons ook niet. Dat was een andere wereld. Niet de onze.’ Giuseppe Candini zit op zijn praatstoel. ‘Wij waren onderdeel van een rondreizend circus. In vrachtwagens vol gereedschap en onderdelen reden we van wedstrijd naar wedstrijd. Tijdens de Mille Miglia bijvoorbeeld, dan werden we afgezet op een strategisch punt, elk op het onze. Dan zat je daar met je gereedschap en je onderdelen te wachten tot de auto’s voorbij geraasd waren. Van benzine en olie waren voorzien, of een noodreparatie. Daarna was je klaar. Werd je weer opgepikt door een van de vrachtwagens om diep in de nacht op het eindpunt aan te komen.’

16226423863_a87e7b1681_kAutoracen is en was zeker in die tijd een gevaarlijke sport, die grote risico’s moeten toch hebben meegespeeld in de dagelijkse routine van een raceteam?
‘Zeker, dat waren zaken waar we ons zeer wel bewust van waren. Gelukkig heb ik nooit van dichtbij zo’n fatale crash meegemaakt, maar de coureurs in die tijd waren ware helden. Om met zo’n auto te rijden, om er alles uit te halen wat er in zat, moest je niet alleen fysiek, maar ook mentaal ijzersterk zijn. Het waren stuk voor stuk moedige mannen, waar ook wij bewonderend tegenop keken.’ Die bewondering zien we zoveel jaren later nog steeds in de ogen van Giuseppe Candini. ‘Vergeet ook niet dat er in die jaren geen veiligheidseisen waren zoals we die nu kennen. Zelfs een helm was niet verplicht. Men reed met een leren cap of zelfs gewoon met een petje tegen de zon. Geen gordels, geen rolkooien, geen beschermende kleding…’

16845331121_8bb1d6932b_kOp foto’s en bewegend beeld uit die jaren zien we hoe de helden van weleer bestoft en beroet uit hun bolides kruipen. Fysiek gebroken. Heel even, dan worden de ruggen gerecht, de plooien uit de soepelvallende broeken gewreven, het verlies genomen en de overwinning gevierd. De mechaniek wordt overgedragen aan de mannen in overall, het circus flaneert verder in een outfit met Argentijnse flair. Comfortabel, gedistingeerd en met een nooit geëvenaarde ‘cool’.
tekst: Marc GF Zaan

SuixtilTagline


In de jaren ’50 en ’60 was Suixtil hèt toonaangevende kledingmerk voor kampioenen in de autosport. Het waren tijden waarin autoracen nog een sport was die moed en toewijding vereiste. Een sport ook vol heldendom en ridderlijkheid. Autocoureurs kozen collectief voor Suixtil. Om het comfort en de stijl. Om zich te onderscheiden. Suixtil, dat, na het overlijden van de Argentijnse oprichter meer dan 40 jaar geleden, van de markt verdween, is nu weer helemaal terug in de race. Getrouw voortbordurend op Suixtil’s oorspronkelijke race-DNA, bieden zij een collectie menswear die elke autoliefhebber aanspreekt door de superieure combinatie van historie, kwaliteit en elegantie – At Life Speed!