IMG_7817flag_cinecars_englishHet is geen geheim dat de CineCars community al sinds het begin draait op de kracht van social media. Contacten, inspiratie en concrete afspraken, met behulp van het wereldwijde web weten CineCars en de doelgroep elkaar feilloos te vinden. Ditmaal brengt de Belgische rallycoryfee Guy Moerenhout ons naar het ASA event op het circuit van Monza voor een intrigerend weekendje Italiaanse rallyhistorie.

IMG_7906Guy Moerenhout heeft zijn sporen verdiend in de internationale rallywereld. Zijn naam onlosmakelijk verbonden met die van Abarth, de legendarische tuner van zowat alles wat de Italiaanse autofabrikanten in de jaren zestig en zeventig op ons los hebben gelaten. Dit weekend is hij naar Monza gekomen met twee auto’s uit zijn museumcollectie, waaronder een replica van het toch wel bijzondere Fiat 131 Mirafiori diesel rallykanon. De speelsheid waarmee hij de auto het circuit rond jaagt, benadrukt met verve de kwaliteiten van zowel piloot als machine. Ondanks de terreinbanden, die niet meteen de beste keus zijn voor een zonovergoten wegcircuit als dat van Monza, is het ook als bijrijder genieten van de prestaties van Abarths creatie. De enorme grijns op het gezicht van Guy laat geen ruimte voor twijfel over diens gevoelens bij zijn favoriete merk.

IMG_7889

IMG_7876CineCars en Guy Moerenhout zijn al sinds het begin van ons internetavontuur een gouden combinatie. Inmiddels was onze crew al twee keer te gast in zijn Abarthmuseum om er films te draaien over enkele van zijn bijzondere aanwinsten. Het toeval wil dat zijn uitnodiging voor het ASA event precies samenvalt met een filmklus in Italië, we zijn er toch en eigenlijk hoeven we enkel een dag langer te blijven om op zijn aanbod in te kunnen gaan. Het weer is perfect en geloof het of niet, Monza ligt op geen tien minuten afstand van onze verblijfplaats. Na een zeer bewogen week, waarbij we dwars door Italië tot zelfs in Sardinië trokken om filmopnames te maken, rijden we op zaterdagochtend het Autodromo di Monza binnen, op zoek naar onze Belgische vriend.

IMG_7848

banner breed cc films-1

IMG_7986De pits zijn goed gevuld met Alfa Romeo’s, Lancia’s, Abarth’s en Fiats en er hangt een ontspannen, typisch Italiaanse sfeer. Veel ruimte voor gezellige gesprekken en natuurlijk kijken, kijken, kijken. Naar de specifieke details van de vele bijzondere rallywagens, hoe misplaatst die ergens ook een beetje voelen, hier op een wegcircuit. Er komen nogal wat droomauto’s voorbij. Een prachtige Alfa Romeo GTV, die klaar lijkt te staan om de strijd met een zwaar modderterrein aan te gaan, maar ook een fantastische collectie Lancia’s, waarbij de Martini-series en een aantal Stratossen het publiek lijken te betoveren. Desondanks is het er niet bijzonder druk, wat op zich erg jammer is, want vele legendarische topstukken van Italiaanse makelij glimlachen je tegemoet. Een unieke kans om, hernieuwd, kennis te maken met de rallywereld van weleer.

IMG_7921

IMG_8021De matige publieke belangstelling lijkt geen invloed te hebben op het evenement zelf. De sfeer is goed, de mensen die er zijn kennen elkaar, velen zijn familieleden van oud-rijders en/of monteurs. Guy is duidelijk een insider in deze wereld en kent veel van de aanwezigen. Een praatje hier, een joviale klap op de schouders daar. We sluiten de dag onder het genot van een koud pilsje tussen de Formule 3 auto’s. Een vader stapt met zijn dochter in een Abarth om nog even wat rondjes op het circuit te rijden… Een waarlijk ontspannen zaterdagmiddag in Monza.
tekst en foto’s: Mirko Cocco
redactie: Marc GF Zaan