Deze maand brengt CineCars u in samenwerking met Pasta e Motori het authentieke recept voor Tagliatelle all’Uovo. Wij wensen u alvast smakelijk eten.

Moeilijkheidsgraad (0-12) 3 | Genoeg voor 4 personen | Voorbereiding ongeveer 20 minuten | Pasta maken ongeveer 20 minuten | Totale bereidingstijd 180 minuten


Benodigdheden
1 schaal (ø 16 cm; h 10 cm)
1 spatel
1 vork
1 deegrol
1 katoenen doek
1 keukenmes
1 pasta droogrek
1 pasta machine
1 keukenmachine


Ingrediënten
280 gr fijne bloem tipo 00
120 gr harde bloem (ook fijne griesmeel, durum of duro genoemd)
5 gr fijn keukenzout
10 ml olie
5 verse eieren

Bereiding

 1. Eieren Breek de eieren een voor een en weeg de inhoud. We hebben 240 gr ei nodig (circa 4 eieren) en 30 gr eigeel (circa 1 ei).
 2. Bloem Neem 280 gr fijne bloem en 120 gr harde bloem en zeef deze met het zout boven een kom. Stort de bloem op het werkblad (indien u een keukenmachine gebruikt kunt u de bloem meteen in de kom van de machine zeven). Verdicht de bloem met een spatel en creëer een berg op het werkblad. Maak met een lepel een holte in de berg voor de eieren. Let op dat het niet te diep is, zodat de eieren het werkblad niet raken.
 3. Breng samen Giet de 4 eieren en het extra eigeel op de bloem.
 4. Kneden Begin het mengen van de ingrediënten met een vork (of met uw
  handen). Voeg 10 ml olie toe. Blijf kneden tot het deeg elastisch is en homogeen van structuur (geen klontjes). Gebruikt u een keukenmachine, giet de eieren dan bij de bloem en laat de mixer op lage snelheid 10 minuten draaien.
 5. Rusten Vorm het deeg tot een bal; neem een kom en bestuif de bodem met wat bloem. Leg de deegbal in het midden van de kom en dek de kom af met keukenfolie. Laat het deeg minimaal 2 uur rusten op een koele plaats (niet in de koelkast).


 6. Met de hand Bestuif uw werkblad (bij voorkeur hout) met wat bloem en haal het deeg uit de kom. Druk de bal plat tot een dikke schijf. Bestuif licht met wat bloem en begin het deeg op te rekken met de deegrol. Start steeds in het midden en werk van daaruit naar de rand. Iedere vier handelingen draait u het deeg 30° om er voor te zorgen dat het zijn ronde vorm behoudt. Keer het deeg ondersteboven en rol verder uit. Wanneer het deeg aan de rol blijft plakken de deegrol licht bestuiven met bloem. Blijf deze handelingen herhalen tot het deeg een vel van ongeveer 1 mm dik is. Neem een katoenen doek, leg deze over het deeg en rol beiden samen op de deegrol.
  Laat het geheel 10 minuten rusten.
  Met de pastamachine Verdeel het deeg in 8 gelijke delen, kneed de 8 delen in langwerpige vormen.
  Stel de pastamachine in op de dikste stand en voer het deeg een voor een door de wals. Verstel de machine en herhaal deze handeling tot het deeg een dikte heeft bereikt van 1 mm.
 7. Snijden met de hand Bestuif het deeg met wat bloem en rol het op (dit keer zonder de doek) om een cilinder te vormen (niet aandrukken). Snijd de rol met een scherp mes in smalle ringen en klaar is uw tagliatelle! Snijden met de pastamachine Stel de machine in op de gewenste breedte, bestuif het deeg licht met bloem en voer de vellen door de snijwals.


 8. Klaar! Zodra u de pasta heeft gesneden rolt u deze uit en hangt u ze 10 minuten te drogen op het pasta droogrek. Het enige wat u nu nog hoeft te doen is koken en eten!

Waar komt tagliatelle vandaan?
De etymologie verklaring komt van het werkwoord tagliare, snijden, aangezien het deeg in repen gesneden wordt nadat het is opgerold. Volgens de legende werd tagliatelle in 1487 in Bologna uitgevonden door Meester Zefirano, de kok van Giovanni Il Bentivoglio, ter ere van het huwelijk van diens zoon Hannibal met Lucrezia, de dochter van de Heer van Ferrara.
Er bestaan ook versies van tagliatelle met snijbiet, spinazie of zelfs brandnetel.

De breedte van de pasta bepaalt de naam:
tagliolini:  2-3 mm
tagliatelle:  5-7 mm
pappardelle: 15-20 mm


In Italië worden er lokaal verschillende sausen geserveerd bij tagliatelle:

 • Emilia Romagna: Bolognese saus met vlees of een van de volgende alternatieven: Ham, tomaten, champignons, truffel, zeevruchten of erwten.
 • Lazio: Rundvleessaus.
 • Toscane: Porcini en wild zwijn.
 • Marche: Eend.
 • Veneto: Bonen.

Let op: Pasta e Motori™ recepten zijn bedoeld om uitgevoerd te worden door vader en kind(eren). Voor de veiligheid van u en uw kinderen herinneren we u er aan dat u altijd verantwoordelijk blijft voor het toezicht op u kinderen in de keuken. Pasta e Motori™ is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.