dsc_5498flag_cinecars_english

Lamborghini, exotisch en legendarisch. Ontstaan uit eigenwijzigheid, vanuit de gedachte ‘dat kan ik beter’. De Goodwood Revival toont ons de vruchten van Ferruccio Lamborghini’s koppigheid.

Het ‘terug in de tijd’ gevoel van de Goodwood Revival gaat ver, heel ver. Zo vinden we een heuse replica van het bekende Earls Court, beroemd van onder andere de London Motor Show. De expositie omvat dit jaar onder meer een indrukwekkende verzameling Lamborghini’s. De fraaiste kunstwerkjes van de Italiaanse ‘tractorbouwer’ Ferruccio Lamborghini. Niet bijzonder Brits misschien, deze Italiaanse schonen, maar wie de eigenwijze geschiedenis achter de sportwagens van Lamborghini kent, zal de link met veel van de kleine excentrieke Engelse merken niet missen. Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Dat hebben ze geweten, daar in Maranello.

dsc_5551

dsc_5494

Na de tweede wereldoorlog keert boerenzoon Ferruccio Lamborghini terug naar zijn geboortedorp Renazzo. Gespeend van enige vorm van groene vingers, stort hij zich op de mechanisatie van de landbouw. Van oud legermateriaal begint hij kleine tractoren te maken, iets waar de boeren wel oren naar hebben. Van het een komt het ander, de kwaliteit van Ferruccio’s producten maakt snel faam en in 1949 begint hij zijn eigen tractorenfabriek. Al snel is hij de grootste tractorbouwer van Italië. Lamborghini sticht de ene na de andere firma, steeds met evenveel succes. Zijn ondernemingsdrang legt hem geen windeieren, wat goed af te lezen valt aan zijn levensstijl. Eén van zijn geneugten is het rijden met snelle sportwagens. Zijn stal omvat zowel Engelse, Duitse als Italiaanse bolides.

dsc_5499

In 1960 staat een van Lamborghini’s blinkende nieuwe Ferrari’s al voor de vierde keer terug bij de fabriek. Koppelingsproblemen dit keer. Tijdens een toevallige ontmoeting doet Ferruccio zijn beklag bij Ferrari topman Enzo Ferrari. Die verteld hem botweg dat Lamborghini zich met zijn tractoren bezig moet houden en het echte werk aan de specialisten over moet laten. Woedend neemt Lamborghini zich voor Ferrari een poepje te laten ruiken. En niet zomaar één. In drie maanden tijd ontwerpt en bouwt Lamborghini een prototype sportwagen dat zijn weerga niet kent. Hij haalt Giotto Bizzarrini er bij om een motor voor zijn sportwagen te creëren. Het wordt een hypermodern blok met 360 stampende paarden. Of is aanstormende stieren in dit geval toch betere beeldspraak? Enzo Ferrari zal in ieder geval wel meer dan twee keer met zijn ogen geknipperd hebben toen hij op het Salon van Genève werd geconfronteerd met de Lamborghini 350 GTV.

banner-breed-livestream-goodwood-1

dsc_5537

dsc_5547

We hoeven er verder geen doekjes om te winden dat de auto een groot succes is geworden. De daaropvolgende veertig jaar zouden de steigerende paarden van Ferrari flinke concurrentie hebben van Lamborghini’s briesende stieren. Goodwood heeft een geweldige collectie bij elkaar gebracht. Naast enkele tractoren, zoals de  Lamborghini FL4 Furlonger uit 1961, zijn het toch vooral de sportwagens die alle aandacht opeisen. Enkele Miura’s, waaronder een Lamborghini Miura Jota uit 1967, een recentere Lamborghini Concept S uit 2005, die Automobili Lamborghini S.p.A zelf mee heeft gebracht naar Goodwood, maar ook de auto waarvan Top Gear’s Jeremy Clarckson de naam wat lastig uit kon spreken, de Murcielago. Goodwood laat eens te meer zien dat eigenwijzigheid en karakter tot prachtige dingen kunnen leiden.
Text and pictures: Robbert Moree

Check our updates and the official live stream during the event 9th – 11th September 2016 here on CineCars.

banner breed cc films-1