Alfa, Lancia, Fiat, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Giannini, Monza, Mille Miglia, het valt niet te ontkennen, CineCars heeft een boontje voor Italië. Voor alles wat mooi, snel en … lekker is!

CineCars is volop in beweging. Nieuwe films, nieuwe ontwikkelingen en heel veel nieuwe ideeën. En dat zoals altijd vanuit de passie voor historische automobielen en de mensen daar omheen. Klassieke raspaardjes die vertroeteld worden als een kind, het Kevertje van opa, vader en zoon die samen rally’s rijden, de familieband is nooit ver weg. Dat is ook de mensen van de nieuwe Italiaanse website Pasta e Motori opgevallen. Vanuit Verona richten zij zich op samen doen, samen creëren. Pasta en motoren, ringsleutels en olijfolie, vaders en kinderen. Weg uit het comfort van de garage en het scherm van de Nintendo. Samengebracht in het domein van ‘La Mamma’, de keuken!

De klassieke Italiaanse keuken als lijm tussen generaties, met een passie die we allemaal zullen herkennen. Geen wonder dat Pasta e Motori de samenwerking met CineCars zoekt, in de overeenkomsten en in de verschillen. Gedeelde passie voor de goede dingen des levens. De eigenzinnige filmische portretten van CineCars in ruil voor authentieke Italiaanse recepten. En dat dan helemaal op het tempo van de nieuwe media, CineCars en Pasta e Motori gaan Crossbloggen!


Spaghetti Carbonara

Moeilijkheidsgraad (0-12) 2  | Genoeg voor 4 personen | Voorbereiding ongeveer 10 minuten
Kooktijd ongeveer 14 minuten | Mise en plat ongeveer 2 minuten | Totale bereidingstijd 26 minuten

Benodigdheden
1 schaal (ø 16 cm; h 10 cm)
1 klein schaaltje
1 pan (ø 24 cm; h 21 cm)
1 koekenpan (ø 12 cm; h 2,5 cm)
1 vergiet
1 vork
1 mes
1 glas
handmixer of garde

Ingrediënten

400 gr (Chitarra) spaghetti
150 gr Guanciale (gedroogde halsspek, als je geen Guanciale kunt vinden is Pancetta een heel aanvaardbaar alternatief
80 gr Parmezaanse kaas
3 eieren

7 liter koud water
70 gr zout
2 gr gemalen zwarte peper

Bereiding
1. Breng aan de kook
Doe 7 liter koud water in de pan, voeg 70 gram zout toe (10 gram zout voor elke liter water),  doe het deksel op de pan en breng het water aan de kook.

2. Guanciale en Parmezaanse kaas
Snijd de Guanciale in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Laat de blokjes in de koekenpan op een middelhoog vuur langzaam uitbakken. Roer om de tien seconden om te voorkomen dat ze aanbranden. Rasp de Parmezaanse kaas in het kleine schaaltje.


3. De Spaghetti
Doe de spaghetti bij het kokende water. Controleer de kooktijd op de verpakking (meestal 11 minuten voor gewone spaghetti tot 14 minuten voor de Chitarra spaghetti). Roer elke twee minuten voorzichtig door de pasta om te voorkomen dat het aan elkaar blijft plakken.

4. De Eieren
Breek de eieren in het glas en klop ze luchtig met de vork.

5. Afgieten
Zet het vergiet in de gootsteen en giet de pasta af. Doe de uitgelekte pasta in de schaal en voeg de uitgebakken Guanciale toe. Roer alles door elkaar.


6. Ingrediënten Samenvoegen
Doe de geklopte eieren en de gemalen zwarte peper bij de Parmezaanse kaas en klop alles goed door elkaar met de mixer of de garde. Zodra alles goed gemengd is giet je het mengsel over de hete spaghetti.

7. Klaar!
Roer alles nog een keer goed door elkaar en werk het gerecht door er een vleugje gemalen zwarte peper overheen te strooien. Serveer voor het ei helemaal gestold is door de hitte van de pasta.

Waar komt Carbonara vandaan?

De eerste vermelding van Spaghetti Carbonara in kookboeken dateert pas uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Sommigen denken dat de naam zijn oorsprong vindt in ‘carbonaro’, Italiaans voor schoorsteenveger. Het verhaal gaat dat een van die schoorsteenvegers het zo zat was om dag in dat uit onder het roet te zitten, dat hij besloot een herberg te openen in Rome. Uit respect voor zijn oude beroep vernoemde hij er zijn beste gerecht naar.

Een andere theorie verwijst naar het einde van de tweede wereldoorlog, toen in de voedselpakketten van de Amerikaanse bevrijders Guanciale en eieren bleken te zitten. De Romeinen zouden de combinatie van beide ingrediënten zo lekker hebben gevonden, dat ze ze combineerden met hun traditionele pasta’s.

Fratta Polesine, een klein stadje in de buurt van Rovigo, claimt dat de oorsprong van de Carbonara bij hen te vinden is. Carboneria was de naam van een geheim netwerk van revolutionaire bewegingen, dat samenkwam in de Taverna Tre Corone, Herberg de Drie Kronen. Het originele recept (waarin je kunt lezen dat Carbonara gemaakt wordt met pasta, een paar eieren en room) zou gedurende 150 jaar het best bewaarde geheim van de herberg zijn geweest.

Vandaag is Carbonara onderdeel geworden van de traditionele Italiaanse keuken en heeft het gerecht met haar delicate en toch hartige smaak de wereld veroverd.

Let op: Pasta e Motori™ recepten zijn bedoeld om uitgevoerd te worden door vader en kind(eren). Voor de veiligheid van u en uw kinderen herinneren we u er aan dat u altijd verantwoordelijk blijft voor het toezicht op u kinderen in de keuken. Pasta e Motori™ is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen.