IMG_2755flag_cinecars_englishDe CineCars community is overal vertegenwoordigd. Dan kan het zomaar zijn dat onze reporters gelijk optrekken om verschillende evenementen in één regio te beleven. Matijs Jutte ging voor u naar Spa Classic om op het circuit van Spa-Francorchamps de geur van racebenzine en smeulend rubber op te snuiven, Dick Jansen genoot even verderop van de authentieke sfeer van het Salon Rétromoteur in Ciney. Een lekker weekendje Belgische Ardennen met CineCars.

Spa
IMG_1980Sinds 2011 is de Spa Classic uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festijn in de historische autosport. Vooral de 24 uur van Spa voor Toerwagens wordt herbeleeft in de Heritage Touring Cup (HTC) en Sixties Endurance. De Classic Endurance Racing (CER), verdeeld in twee categorieën naar leeftijdsklasse en de Trofeo Nastro Rosso completeren het programma. Ook de Groep C is een terugkerende serie en er werd dan ook een mooi startveld aangekondigd.

IMG_1898Er werden lage temperaturen en regen voorspeld, maar uiteindelijk valt het slechte weer mee. Toch zijn er duidelijk minder toeschouwers dan voorgaande jaren. Ook een aantal inschrijvingen blijkt niet naar Spa afgereisd te zijn. Met uitzondering van de HTC en Sixties Endurance zijn de startvelden helaas wat mager, maar daarom niet minder interessant. De Groep C wagens blijven toch het meest indrukwekkend qua prestaties, met rondetijden die dichtbij het LMP2 veld anno 2016 liggen. Het veld van uiteindelijk 15 wagens telt een mooie collectie Porsches 956 en 962. Verder een unieke Peugeot 905B uit 1993 die helaas in de kwalificatie crasht en daarbij de zwarte Alpha Porsche beschadigt. Ook een aantal C2 en C1 Spices in diverse uitmonsteringen, waarvan de snelste zich vooraan in de strijd met de Porsches kan mengen. De snelste auto is een TWR Jaguar XJR-14, die het veld domineert tot een foutje in de chicane de overwinning in de eerste race naar de Joest Porsche laat gaan.

IMG_2008De toerwagens rijden 2 races van 1 uur, een overdag en 1 op zaterdagavond in de schemering. Met mooie startvelden bestaande uit BMW CSL en 635 CSI, Ford Capri en Escort, Chevrolet Camaro’s en zelfs een Volvo 240T. Zo wordt de sfeer van deze 24-uren-klassieker opnieuw tot leven gebracht. De Sixties Endurance heeft het grootste startveld, met meer dan 70 wagens. Daaronder veel Cobra’s, Mustangs, 2-liter 911’s, Jaguar E-types en verder Lotussen, MG’s, Healey’s en Triumphs. Echt schitterend om te zien en de 2 uur vliegen voorbij. Classic Endurance Racing telt ook 2 prachtige startvelden. IMG_1868Met Lola T70, Alfa T33-3, Porsche 908, de unieke Ford F3L P68 en de nodige Chevrons in de eerste categorie. De 2e categorie omvat voornamelijk Porsche 935 en 934, Lola’s, een paar BMW M1’s alsook een schitterende 320 Gr.5. De Trofeo Nastro Rosso omvat naast de schitterende Ferrari’s 250LM en 250 GT „Breadvan“ enkele mooie Ferrari 275 GTB’s en 250 GT SWB’s, alsmede een Bizzarini Grifo GT en een paar Alfa Zagato’s SZ en TZ, waarbij vooral de laatste het de sterkere Ferrari’s behoorlijk lastig maakt.

IMG_2061Al met al een geslaagd evenement, dat meer aandacht en deelnemers verdiend dan het dit jaar gekregen heeft. De ambiance in de paddock was wederom zeer geanimeerd met veel stands voor automobilia en gelegenheden voor clubs om zich te verzamelen. Die clubs kregen ook ruim gelegenheid om tussen de wedstrijden door met eigen auto het circuit te verkennen. De gastvrijheid en typerende gastronomie van onze zuiderburen geven altijd een bijzondere ambiance aan dit evenement.

Ciney
IMG_2765
Die typisch Belgische ambiance herkennen we ook in Ciney Dat je op een Salon in België bent, merk je aan de frietkramen tussen de stands en het feit dat men heerlijk bier uit echte glazen kan kopen. Al vele jaren vindt tijdens het pinksterweekeinde de Salon Rétromoteur te Ciney plaats. De grootste Belgische beurs voor professionals en particulieren. Rétromoteur is een internationaal evenement met verkopers en bezoekers uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en zelfs de Verenigde Staten. Overigens, wat men in Nederland gewoon een beurs noemt, heet in België heel chique ‘salon’. Daarmee raken we meteen ook de kern van een klein probleem. Hoe internationaal het salon ook is opgezet, een andere taal dan Frans, hoe mooi die taal ook is, spreekt men hier niet.

IMG_2748Maar we lopen op de zaken vooruit, zoals ieder jaar is de toegang tot Rétromoteur ietwat problematisch. Misschien een beetje op zijn Belgisch, maar ruim voor openingstijd blokkeren de vele bezoekers rijendik de ingang en aansluitend de toegangswegen. Met als gevolg dat de organisatie al voor de officiële openingstijd de kassa’s moet openen. Eenmaal binnen verdelen de bezoekers zich snel over de ongeveer 35.000 m² beschikbare beursvloer. Voor de Ciney Expo hal vinden we meteen de verkopers van youngtimers en serieuzere projecten. Bijzondere en interessante objecten, maar ook het meer doorsnee werk. Binnen in de hal staan de clubs en autohandelaren. Hier staat, keurig uitgelicht en op tapijt, het gerestaureerde werk. En aanraken mag! Natuurlijk wel eerst even vragen.

IMG_2855Na de Expo hal komen we op de markt. Hier staan verkopers van onderdelen en automobilia in de buitenlucht met hun zeer diverse waar. De ‘junk-dealers’ verkopen hier werkelijk alles, van schroot tot net dat ene unieke onderdeel waar je al jaren naar op zoek kunt zijn. En dan het walhalla van het hele Salon, de rest van het jaar een overdekte veemarkt, maar voor deze gelegenheid het hart van het Salon Rétromoteur. Met de ongedwongen sfeer van een rommelmarkt. Met tafels en bakken vol onderdelen die smeken om doorzocht te worden. Met liefhebbers op zoek naar dat ene buitenkansje. Een sfeer node gemist tijdens andere oldtimerbeurzen en misschien in de toekomst ook wel de ondergang ervan. Hier vind je onderdelen, documentatie en zeer zeer zeer veel modelautootjes. Omdat de veemarkthal zo groot is, heb je nooit de indruk dat het heel erg druk is. Je kunt op je gemak alle stands goed doorzoeken. Alleen moet je wel opletten waar je je voeten zet, voor je het weet stap je in een gat gevuld met, weliswaar aangelengde, koeienstront.

IMG_2784En dan ineens begrijp je ten volle de betekenis van het begrip ‘een Bourgondisch leven’. Dat men ondanks de veelucht gewoon van bier, friet, elkaar en al het gebodene kan genieten. Een sfeer waarin contacten aangehaald worden onder het genot van een gezamenlijk glas. Waar gehandeld wordt, dealtjes gemaakt en unieke vondsten worden gedeeld. Waar je in de ene hal net dat ene onderdeel kunt vinden dat je nodig hebt om van je project het pronkstuk te maken dat volgend jaar misschien wel in de andere hal voor het voetlicht mag treden. Het cirkeltje rond, zo hoort het.

wordt cinecars reporter

tekst en foto’s Spa: Matijs Jutte
tekst en foto’s Ciney: Dick Jansen
redactie: Marc GF Zaan

Spa

Ciney