SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of WalsoordenSLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of WalsoordenSLS? GMR? Afkortingen galore deze zondagochtend in het haventje van het Zeeuws-Vlaamse Walsoorden. De plaatselijke jachtwerf is het decor voor een special stage in de SLS-rally.

SLS staat dezer dagen voor Spa-Luxemburg-Scheveningen en voert als vierdaagse klassiekerrally dan ook langs deze drie ijkpunten. Op weg van Antwerpen naar finishplaats Scheveningen, doet het hele circus vandaag het Zeeuws-Vlaamse havendorpje Walsoorden aan. Een paar straten, een betonfabriek en een haventje langs SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoordende Westerscheldedijk, veel meer is het niet. En natuurlijk de loodsen van Tradewind Yachts en Lion Classics, thuishaven van oldtimerclub GMR. De gebouwen aan weerszijden van de weg die dwars door het dorp rechtstreeks naar de dijk leidt ademen sfeer uit. Bootjes natuurlijk, in allerlei maten en vormen. En een overdaad aan klassiekers. Pre-war racers, een oude Rover, een Citroën uit de beginjaren. En dat alles in een ambiance die een samenraapsel lijkt van ruim 100 jaar smeden, sleutelen en vooral verzamelen. Een unieke locatie voor een uniek evenement, een hill climb in het vlakke Zeeuws-Vlaamse land.

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of WalsoordenDe 1/2 Mile van Walsoorden ontspruit in 2014 aan de breinen achter de GMR, ook bekend als het Pre-Supermarket-War Racing Team, als proloog voor de vijfde editie van de plaatselijke Dijken- en Krekenrally. De start op het gravel van de jachtwerf leidt via een haarspeld naar de weg onderlangs de dijk. Een haakse bocht naar rechts brengt ze bovenaan het dijklichaam, waar een tweede haarspeld de deelnemers naar een chicane vlak voor de kade voert die net genoeg snelheid uit de auto’s haalt om het droog te houden. SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

Nog een rondje door de haven, langs de betonsilo’s en snel onder de finishboog door. In de oorspronkelijke versie een kunstje dat door de deelnemers tweemaal moet worden geflikt in een tijd die de tweede keer zo dicht mogelijk bij die van de eerste doortocht dient te liggen. Vandaag is de hillclimb onderdeel van de meerdaagse SLS-rally en wordt het traject slechts eenmaal gereden als regularity proef. De heren van GMR hebben alles in het werk gesteld om het deelnemersveld van de rally een geweldige ontvangst en natuurlijk rallyproef voor te schotelen. En met succes.

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoorden

SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of WalsoordenDe 150 deelnemers aan deze 54e SLS-rally leggen in vier lange dagen tot 1700 slopende kilometers af doorheen België, Luxemburg, Frankrijk en natuurlijk Nederland. De Halve Mijl van Walsoorden is dan letterlijk niet veel meer dan een speldenprik in het routeboek. Desalniettemin zorgt het strakke tijdschema dat ook deze regularity bepaald geen makkie is. Of de Zeeuws-Vlaamse dijk echt een grote doorbraak heeft gebracht in het algemeen klassement kunnen we zo niet zeggen, SLS 2017 - GMR's 1/2 Mile of Walsoordenmaar de bijzondere locatie heeft zeker een blijvende indruk achtergelaten. Enkele uren later rijden de deelnemers onder veel publieke belangstelling over de boulevard van Scheveningen. Een feestelijk onthaal dat de ontberingen van de afgelopen dagen even moet doen vergeten. Of dat na de special stage in Walsoorden zomaar zal lukken durven ik te betwijfelen.
Marc GF Zaan