goodwood-marc-2flag_cinecars_englishLange schaduwen trekken over het legendarische circuit aan de vooravond van de roemruchte Goodwood Revival. Net voor de nacht zal vallen verspreidt de laagstaande septemberzon een sprookjesachtige sfeer.

Sfeer, dat is wel zo’n beetje de kern van het verhaal achter de Goodwood Revival. Het opnieuw beleven van de good ol’ days of motorsports, een groot feest voor liefhebbers van klassiekers en met name de historische racerij. En dat kunnen de Engelsen als geen ander, een sfeertje neerzetten. Het kledingvoorschrift is duidelijk, de aankleding van het circuit laat geen enkele ruimte voor twijfel, wie rondloopt op de Goodwood Revival waant zich terug in de periode van opbouw, vooruitgang en ongekende welvaart die de eerste decennia na de tweede wereldoorlog kenmerken. Er wordt niets aan het toeval overgelaten, er is geen ruimte voor misfits. De illusie is compleet.

goodwood-marc-17

goodwood-marc-27Goodwood staat tijdens de Revival stijf van de tweed en de petticoats. Wie zijn upper lip niet lang genoeg in de plooi kan houden, valt terug op de casual look van coureurs of het werkpak van de mechaniciens. Zolang het maar in stijl is. Geen cliché blijft onberoerd, geen platgereden pad onbereden. En iedereen doet mee. Deelnemers, bezoekers, wanneer je hierheen komt, dan doe je dat in stijl. Dat maakt de Goodwood Revival tot wat het is; een pastiche van de eigen historie. Een karikatuur bijna, maar met zoveel flair dat geen enkel andere organisatie er ook maar bij in de buurt komt. Het sprookje compleet, een toevluchtsoord voor tijdsreizigers, een idyllisch eiland in de woeste oceaan.

goodwood-marc-29Een Utopia zonder de dreiging van mijnsluitingen, desastreuze stakingen die het hele land plat leggen en de industrie zullen breken. De hegemonie van Blighty als wereldmacht, die langzaam maar onomkeerbaar onderuit wordt gehaald. De Goodwood Revival is een Dickensiaans verhaal zonder de schaduwkant, Shakespeare zonder drama. Het is zoals de Brexiteers zich de toekomst voorstellen. Al het goede van weleer, zonder na te denken over de mensonterende ongelijkheid, de armoede en de onzekere toekomst. Het is Britain Live on Stage, soms bijna Little Britain, het is precies wat wij continentalen ons inbeelden bij Groot Brittanië.

goodwood-marc-43En we vinden het prachtig! De Goodwood Revival is the place to be voor iedere zichzelf respecterende autoliefhebber. Of je nu van Britse gekte houdt, van serieus historisch autoracen of van sprookjes, op Goodwood moet je gewoon een keer geweest zijn. Even weg van de waan van alledag, de hectische wereld om ons heen. Ondergedompeld in een sprookjeswereld die simpelweg niet waar kan zijn, maar het wel is.
Tekst: Marc GF Zaan
Foto’s: Robbert Moree
Check onze updates en de officiele live stream gedurende het event 9th – 11th September 2016 hier op CineCars.

banner-breed-livestream-goodwood-1

goodwood-marc-53