Het Salon Champenois in Reims, Frankrijk, vaste prik voor liefhebbers, sleutelaars en verzamelaars van Franse automobilia. De meest bruisende beurs van het voorjaar.

We waren er al eerder en we deden er al vaker verslag van, het Salon Champenois in de expohallen van de Franse Champagne-hoofdstad Reims. In de expohallen, maar vooral ook erbuiten. Vind je in de hallen voornamelijk stands van (lokale) clubs en handel in nieuwe onderdelen en literatuur, buiten op het immense plein voor de hallen, ligt het werkelijke hart van het Salon Champenois. Hier vind je de duvel en z’n ouwe moer. Letterlijk. Rij na rij, kraam na kraam, struikel je over onderdelen, auto’s, verkeersborden, fietsen, speelgoed, je kunt het zo gek niet bedenken. En allemaal heeft het diezelfde gemene deler: Het is oud, soms stokoud. Vintage, roestig, gebruikt. Als je het hier niet vindt, dan bestaat het niet.

Van heinde en verre weten de bezoekers het evenement te vinden. Het Salon Champenois is allang niet meer voorbehouden aan de Franse klassiekerliefhebber. Hier strijkt men neer uit alle windstreken, spreekt men zoveel meer dan alleen Frans. Is er één ding dat iedereen aanspreekt, de ontspannen sfeer en de kans om net dat ene onderdeel te scoren waar men al zolang naar op zoek is. Als je weet wat je zoekt tenminste. Zelf heb ik het jaren geleden al opgegeven, is Reims niet meer dan een excuus voor een dagje onder vrienden, het opsnuiven van de eerste lentezon en het mezelf vergapen aan het immense aanbod. Genieten van het wereldje, de overdaad en het voldane gevoel van herkenning, wanneer je tussen het onmetelijke aanbod iets weet te herkennen dat wellicht hoort bij iets waar je ooit van dichtbij aan hebt mogen sleutelen.

Dat ene achterlichtje, plaatwerkdeel of carburateur, dat gaat nog wel, maar bakken vol schakelaars, nokkenassen, klepveren of remcilinders. Chapeau voor zij die daarin precies dat ene perfecte stuk weten te vinden. Liever loop ik er rond op zondag, wanneer de echte koopjesjagers hun aanwinsten reeds naar huis hebben gesleept, de verstokte techneuten thuis in de schuur aan de slag gaan met schuurborstel en wasbenzine. Wanneer het terrein wordt overgenomen door de families, de vrienden, de genieters. Ik ben hier wel geweest op zaterdag, met een boodschappenlijstje en de reguliere prijzen in mijn achterhoofd. Ben ook wel eens naar huis gegaan met die ene net te dure ruitenwissermotor die achteraf nooit gebruikt is. Ik heb het opgegeven. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Een magnifieke hooiberg, dat staat buiten kijf.

En dus rijd ik naar huis met de achterbank van de gezinswagen naar beneden. Zacht rammelend getuigd het stuk oud ijzer dat ingezwachteld in een dikke laag plastic noordwaarts wordt gesmokkeld, dat het mogelijk is. Dat er temidden van al die spullen precies datgene ligt wat je denkt nodig te hebben. Vandaag ben ik slechts de transporteur voor iemand die in zijn klassieker geen ruimte heeft om een complete achteras van een Citroën Traction Avant mee te nemen. Nee, dat is niet eerlijk, een Suspension Grégoire, een period correct aftermarket onderdeel dat van elke Traction Avant een vliegend tapijt maakt. Een onderdeel dat vandaag in ieder geval alweer twee mensen gelukkig heeft gemaakt. Een stevige speld, dat moet ik toegeven, maar het feit dat je hem hier vindt, is precies wat het Salon Champenois in Reims zo bijzonder maakt.
Marc GF Zaan