Een raid met 2CV’s naar Moermansk? Ruut van Schie en rallymaatje Raymond van der Meij vinden het een onzalig plan. Reden genoeg dus om zich in te schrijven.

Kerst 2016 zie ik een bericht op Facebook: ‘Wij gaan in januari 2018 naar Moermansk. Wie gaat er mee?’ Een oude droom steekt de kop op. Midden in de winter kou en sneeuw trotseren, op zoek gaan naar het Noorderlicht. En dat alles in een Citroën 2CV, mooier wordt het niet. Samen met Raymond en een gele 2CV die (niet) luistert naar de naam Rosie vorm ik Team Rosie. De afgelopen maanden is Rosie ge(p)repareerd. Motor gereviseerd, deuren, dak en bodem geisoleerd, kachelaanjagers, mist- en achteruitrijlicht, twee nieuwe accu’s, olie temperatuurmeter, carter plaat en een extra beschermplaat geplaatst. De carburateur afgesteld, nieuwe motor- en versnellingsbak steunen en een gereviseerde startmotor. Het interieur wordt voorzien van boudoir-rode bekleding, een 27MC bakkie en een accuslot. We gaan op wintersport!

30 januari 2018, Posio – Toholampi. Op deze laatste dag van de gezamenlijke Raid gaan we naar een oude boerderij, waar 80 Siberische Husky’s op ons wachten. De honden zijn vriendelijk en je mag ze aaien. Voor de eigenaren geldt hetzelfde. We aaien alleen de honden. We maken een tocht van 10 kilometer en krijgen per twee personen een slee met zes honden ervoor. Ik verlies meteen mijn evenwicht en lig vervolgens bijna naast de slee. De honden lopen stug door en ik trek me weer aan boord. Maar even niet de jonge God uithangen. We gaan achter elkaar door het besneeuwde landschap. De honden zijn enthousiast en wij ook.

We trekken verder. In Oulu is een ijsweg, dit keer over zee! Onderweg horen we helaas dat de weg gesloten is. We kiezen voor een leuk binnenweggetje. Het is glad en het rijden gaat over in glijden. Gelukkig zijn de wegen recht en de weinige bochten nemen we met gepaste snelheid. Zo bereiken we uiteindelijk de eindbestemming van de Raid, Toholampi. De traditie vereist dat we afsluiten met de ‘Enough Drink’. Iedereen heeft van thuis zijn lokale drank meegebracht en iedereen krijgt een glaasje. We ontvangen onze diploma’s en krijgen een welverdiende medaille. Die avond zie ik eindelijk mijn eerste rendier. Volgens de app was de kans nihil. We gaan niet al te vroeg naar bed.

31 januari 2018, Toholampi – Helsinki. We peilen de olie en hebben discussie of we het dimlicht gaan repareren. Aangezien stadslicht, groot licht en breedstralers het wel doen, ben ik bang dat we het alleen erger zullen maken. Raymond is de verstandigste van ons twee en wil het maken. Uiteindelijk krijg ik gelijk. Voor de laatste keer gaan we met zijn allen op de foto. Nemen afscheid van de equipes die niet met de boot Helsinki-Travemunde naar huis gaan. Een aantal reist via Zweden, anderen via de Baltische staten.

Onderweg naar Helsinki zullen we we een oude DC2 bezichtigen. Het is glad. Wanneer we even stoppen om te wisselen van bestuurder, spinnen we bij het wegrijden in de eerste, tweede en derde versnelling. We houden ons aan de snelheidsadviezen en bij kruisingen en bochten laten we de auto lekker uitlopen. In de berm zien we verschillende auto’s op hun dak liggen. Remmen lijkt geen goed advies.

We worden ontvangen door het voltallige bestuur en krijgen een privé-rondleiding en toelichting over de Hansinn-Juka. Het vliegtuig was oorspronkelijk van de KLM en later van de Finse luchtmacht. Daarna werd het een cafetaria met een terras op de vleugel, tot het uiteindelijk werd gerestaureerd.

In Helsinki hebben een afspraak met een lokale gids. We hebben een mooie kamer in hotel Onimani en een reuze dorst. Naast het hotel ontdekken we restaurant Lonkka en gaan daar eten met Karin, onze gids. Karin is een oud klasgenoot van Raymond en spreekt vloeiend Zweeds en Fins. We leren een hoop over Finland én over Raymond. Ik weet niet of Raymond daar op zat te wachten. Wij wel.

Na het eten nog 1 afzakkertje in een snookercafé. Eén van de meisjes achter de bar heeft een stoer zwart shirt aan, met skelet handen die bepaalde onderdelen van haar lichaam proberen omhoog te houden. Haar vrouwelijke vormen zijn niet voldoende ontwikkeld om het shirt goed tot zijn recht te laten komen. Een maatje kleiner zou ook een oplossing kunnen zijn. We gaan wat later slapen.

1-2 februari 2018, Helsinki – Travemunde. Onze laatste dag in Finland. Buiten sneeuwt het flink. Gure winters omstandigheden, daar zijn we voor gekomen. Nog één rondje Helsinki. Het zicht is nauwelijks 150 meter en de route naar de Domkerk lastig te vinden. De Lutherse kerk is mooi maar sober. Terug lopen we door de duurste winkelstraat van Helsinki. De stoep is verwarmd om de sneeuw te smelten, wat een luxe. Nog een laatste koffie en boodschappen in de Stockmann. Met name de overheerlijke vis in blik gaat mee als souvenir.

We halen Rosie uit de parkeergarage en constateren dat de auto’s duurder hebben geslapen dan wij. Door besneeuwd Helsinki rijden we naar de boot. Er staan geen sporen in de verse sneeuw. In de veerhaven moeten we wachten voor we eindelijk aan boord mogen. Om 17u00 doen we met alle overgebleven deelnemers aan de 2CV Raid Moermansk een Jägermeister op het achterdek. We eindigen in de bar. We maken het niet al te laat.

De volgende ochtend gaan we zeer uitgebreid ontbijten en horen dat we 3,5 uur vertraging hebben opgelopen. We vullen de dag met het bijwerken van onze blogs. De vermoeidheid begint inmiddels wel toe te slaan. Om 17u30 dineren we en daarna maar weer slapen. Om 24u00 klinkt het reveille, we zijn in Duitsland.

3 februari 2018, Travemunde – Spaarndam. De navigatie geeft aan dat we om 6u45 thuis kunnen zijn. We nemen de uitdaging aan om dat te halen met de 2CV. Het wordt half acht. In plaats van de verwachte nachtbrakers, worden we opgewacht door de vroege vogels. Het avontuur is nu echt voorbij. Zonder echte technische problemen, alleen maar uitdagingen. Zonder noorderlicht, zonder rendieren, maar met 4000 km over prachtige besneeuwde wegen. Het was een onvergetelijk avontuur.
tekst Ruut van Schie
foto’s Raymond van der Meij