Een raid met 2CV’s naar Moermansk? Ruut van Schie en rallymaatje Raymond van der Meij vinden het een onzalig plan. Reden genoeg dus om zich in te schrijven.

Kerst 2016 zie ik een bericht op Facebook: ‘Wij gaan in januari 2018 naar Moermansk. Wie gaat er mee?’ Een oude droom steekt de kop op. Midden in de winter kou en sneeuw trotseren, op zoek gaan naar het Noorderlicht. En dat alles in een Citroën 2CV, mooier wordt het niet. Samen met Raymond en een gele 2CV die (niet) luistert naar de naam Rosie vorm ik Team Rosie. De afgelopen maanden is Rosie ge(p)repareerd. Motor gereviseerd, deuren, dak en bodem geisoleerd, kachelaanjagers, mist- en achteruitrijlicht, twee nieuwe accu’s, olie temperatuurmeter, carter plaat en een extra beschermplaat geplaatst. De carburateur afgesteld, nieuwe motor- en versnellingsbak steunen en een gereviseerde startmotor. Het interieur wordt voorzien van boudoir-rode bekleding, een 27MC bakkie en een accuslot. We gaan op wintersport!

 

27 januari 2018, Moermansk. Binnen 2 uur zijn we klaar met de geplande bezichtiging van Moermansk. De stad staat duidelijk niet bovenaan in de lijstjes voor een citytrip.

Eerst langs het monument voor de ongelukkige bemanningsleden van de nucleaire onderzeeër Koersk. Vervolgens naar een Russisch Orthodoxe kerk. De mannen moeten hun pet af en de vrouwen hun hoofd juist bedekken. Logisch. Gelukkig draagt niemand een korte broek. Door naar het monument voor de Tweede Wereldoorlog. Een groot betonnen standbeeld op een heuvel bij de baai. Moermansk heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de bevoorrading van de Russen. De haven ligt aan een warme Golfstroom en daardoor altijd ijsvrij. De lucht is wel ijzig, gelukkig mogen we snel de bus weer in.

Bij het hotel is de lokale pers uitgelopen. Er worden interviews gegeven, gefilmd, foto’s gemaakt en de parkeerplaats staat vol Moermanskers. Er gebeurt blijkbaar niet erg veel in Moermansk. Tot in de avond zullen er mensen op het parkeerterrein zijn om op de foto te gaan met onze autos.

In de namiddag rijden we met Rosie langs de havens. We lunchen bij een dame die net zo goed Engels spreekt als wij Russich. We glimlachen lief en zijn beide van goede wil. Ze begint heel langzaam te praten en duidelijk te articuleren. Het helpt ons Russisch niet vooruit. We eten lasagne die bestaat uit aardappel en gehakt. Het smaakt prima. De broodjes die we eten blijken gevuld te zijn. Natuurlijk, dat heeft ze net nog duidelijk uitgelegd. We gaan terug naar het hotel. Op het programma staat nog een bezoek aan de Lenin, de eerste atoom-ijsbreker, en het diner. Het wordt een lange avond.

28 januari 2018, Moermansk – Kaamanen. Langs de noordelijkste route via Kirkenes keren we vandaag terug naar Finland. Een smalle route met veel bochten. We gaan van Rusland naar Noorwegen en dan naar Finland. Op mijn formulieren heb ik aangegeven dat ik rechtstreeks terug ga naar Finland. Er zijn verschillende manieren om het warm te krijgen in het hoge noorden. Fouten op je douane papieren is er één van.

De beloofde smalle, bochtige Highway to Hell blijkt twee jaar geleden helemaal opgeknapt te zijn. Bij gebrek aan slechter moeten we het er maar mee doen. Er zijn geen noordelijker wegen, dit is echt het einde van de wereld. Door het heuvellandschap komt de zon meerdere keren op. Het uitzicht is betoverend. Het licht fantastisch. Ondertussen duikt de temperatuur dik onder de 20 graden. Het motorblok wordt niet echt warm, waardoor de voorruit niet ontwasemt en langzaam dichtvriest.

We naderen de grens. Eerste controle door een lieve dame van immigratie, vergezeld door militairen. Hoewel ze in burger is, vraag ik toch maar niet of ze zich kan legitimeren. Ze spreekt accentloos Engels. De controle verloopt voorspoedig, maar vriendelijk is anders.Een niet norse maar zeer Noorse douanebeambte staat ons vriendelijke te woord bij de volgende poort. Haar ondervragingstechnieken hebben veel weg van oprechte interesse. Buiten kijkt een collega in de auto en constateert dat het vol is. Ik geef aan dat ik graag ruimte voor haar maak en bedenk dat ik desnoods Raymond achterlaat. Ze moet nog werken. Raymond heeft geluk.

Het Noorse landschap is totaal anders. De weg loopt langs een fjord, daarna weer door de bossen. Het blijft genieten en veel foto’s maken. Naar goede gewoonte rijden we onze overnachtingsplaats voorbij.Ook hier is het glad. Raymond loopt een hoofdwond op. We verzinnen diverse oorzaken: ruzie in de auto, de kapstok in het huisje en de kolf van een Kalasjnikov. De laatste blijft mijn favoriet. Vanavond diner met rendiervlees. We gaan vroeg naar bed.

 29 januari 2018, Kaamanen – Posio. Voor ons huis wordt een motor opgewarmd met waxinelichtjes. Sfeervol? Ja. Effectief? D]e geleerden het er nog niet over eens. De sleutel is zoek. Ik heb deze netjes opgeborgen in mijn jas en laat de anderen de sleutel vinden in de deur. Zo ben ik. We rijden de camping af en slaan linksaf.De Rendieren-app geeft aan, dat de kans op een kudde rendieren groot is. Na een stuk rijden keren we om. Een kwartier na vertrek rijden we weer langs de camping. Zo, dat schiet lekker op.

We gaan op zoek naar een leuk weggetje. De route is al fantastisch maar het kan altijd nog leuker. Voor ons doemen 4 2CVs op. Mooi gezicht, die slingerende auto’s over de kronkelende Finse wegen. Het leuke kleine weggetje is links. Op advies van de Rendieren-app rijden we nog een stukje door. Niets. We keren en rijden het weggetje op. Een heerlijke besneeuwde route richting Kiitali. De kans op rendieren is hier groot volgens expeditieleider Gert-Jan. De app geeft aan van niet. We zien geen rendieren. De app werkt uitstekend.

Vanuit Kiitali rijden we richting het IJshotel. Op basis van de app nemen we een alternatieve route. We komen op een paar kleine weggetjes die op een fantastische wijze door het bos slingeren. Genieten! Op zeker moment heeft de sneeuwschuiver besloten om te keren. Ook wij rijden terug. Uiteindelijk vinden we het IJshotel. Geen rendier gezien, maar het hotel is fantastisch. Overweldigd door de sculpturen en de grandeur dwalen we door het hotel. De kamers hebben geen deur noch een eigen badkamer. Toch is de prijs voor één nacht 500 euro. We slaan even over.

De schemering valt. Gaan we eindelijk rendieren zien? Nee dus. Op WhatsApp zien we foto’s van andere equipes met rendieren voorbij komen. Het vertrouwen in de app zijn we definitief kwijt. We komen om 21u00 aan. Drinken een biertje en ontvangen instructies voor morgen. Wanneer we melden dat we terug gaan naar onze kamer om bitterballen te frituren, zijn een aantal deelnemers ervan overtuigd dat we daadwerkelijk een frietpan bij hebben. We gaan het laat maken.
tekst Ruut van Schie
foto’s Raymond van der Meij