Een raid met 2CV’s naar Moermansk? Ruut van Schie en rallymaatje Raymond van der Meij vinden het een onzalig plan. Reden genoeg dus om zich in te schrijven.

Kerst 2016 zie ik een bericht op Facebook: ‘Wij gaan in januari 2018 naar Moermansk. Wie gaat er mee?’ Een oude droom steekt de kop op. Midden in de winter kou en sneeuw trotseren, op zoek gaan naar het Noorderlicht. En dat alles in een Citroën 2CV, mooier wordt het niet. Samen met Raymond en een gele 2CV die (niet) luistert naar de naam Rosie vorm ik Team Rosie. De afgelopen maanden is Rosie ge(p)repareerd. Motor gereviseerd, deuren, dak en bodem geisoleerd, kachelaanjagers, mist- en achteruitrijlicht, twee nieuwe accu’s, olie temperatuurmeter, carter plaat en een extra beschermplaat geplaatst. De carburateur afgesteld, nieuwe motor- en versnellingsbak steunen en een gereviseerde startmotor. Het interieur wordt voorzien van boudoir-rode bekleding, een 27MC bakkie en een accuslot. We gaan op wintersport!

 

23 januari 2018, Siuntio – Aholansaari. Buiten is het -18. Om 12:00 zijn we bij de Citroën dealer waar de motorolie vervangen wordt door 0W40 olie om extreme kou te kunnen weerstaan. We rijden door naar Verkaus voor het mechanische muziek museum. Dit staat vol apparaten die muziek maken. Pianospeel-machines, vioolspeel-machines, oude platenspelers en natuurlijk een draaiorgel uit Monnickendam. Aan elkaar gepraat door een afgekeurde Duitse tankcommandant met een zeer uitgesproken wereldbeeld. Fantastische apparaten en dito verhalen.
Op de TomTom naar Aholansaari. Daar zijn er blijkbaar meer van, dus we rijden weer richting het zuiden. We komen er snel achter en rijden noordwaarts. In de auto is het een comfortabele 23 graden. Olietemperatuur is goed. Het begint weer te sneeuwen. Via een ijsweg rijden we naar onze eindbestemming op een eiland. Het idee om op ijs te rijden blijft raar. We mogen niet te dicht langs de rand rijden is ons verteld. Paaltjes geven de rand en middenstreep aan. Andere de wakken. Dat laatste horen we pas later. Het is stiekem al weer woensdag.

24 januari 2018, Aholansaari – Posio. We schieten lekker op. Bij de eerste weg naar links remmen we. We houden rekening met een langere remweg en komen net voorbij de afslag tot stilstand. Dit gebeurt ons geen 2de keer. We gaan een grotere, sneeuwvrije weg op. Wanneer we af willen slaan komen we weer op sneeuw. Spontaan besluiten we om rechtdoor te rijden en verderop te keren. We zijn gewoon voorzichtig. Dit gebeurt ons geen 3de keer. We rijden door naar Paltamo. Voor we weg 78 naar het noorden nemen, gaan we daar eten en tanken. We moeten rechtsaf. Raymond remt af en stuurt in. Wat daarna gebeurt gaat heel snel. Voorwielen verliezen grip, bijsturen, voor weer grip, achter breekt uit, middenberm met 80 cm sneeuw komt snel dichterbij. Bijsturen richting de berm en de neus van Rosie boort zich in de sneeuwberm. Gelukkig geen schade, wel weer de afslag gemist. Dit gebeurt ons geen 4de keer.
Weg 78 is een mooie weg. De wind komt van rechts, de weg wordt aan onze kant bedekt met stuifsneeuw. Het is moeilijk te zien wat onze rijstrook is. Vooral lastig met tegenliggers. De omgeving is fantastisch, een neverending kerstkaart. In de buurt van onze bestemming zijn de borden slecht te lezen door de sneeuw die er aan plakt.
We rijden de afslag ruim voorbij #4. Volgen team Noorderzon die de afrit voorbij rijdt #5. We slaan linksaf, missen waar Dyane RaidTeam rechts gaat en rijden te ver door #6. Dit gebeurt ons geen 7de keer.
Door naar Posio. Op de kaart zijn het mooie doorgaande wegen. Na 40 km links, na 62 km rechts enzovoorts. 80 km voor Posio belanden we achter een sneeuwschuiver. 20 km later mogen we er langs. Straks lekker eten en vroeg naar bed.


25 januari 2018, Posio – Ivalo. Het parkeerterrein bij het monument dat de poolcirkel aangeeft is niet sneeuw vrij. We rijden een stukje terug en wachten op de expeditieleider. Als overgangsritueel worden we getrakteerd op een Fins/Zweedse specialiteit. Gefermenteerde vis in blik. De vis laat zich omschrijven als een Frans stinkkaasje. Meurt een uur in de wind, maar als je er van houdt is het heerlijk!
Ik houd er dus niet van.
Op de poolcirkel is het net onder het vriespunt. Dat komt niet overeen met de verwachting die je hebt met deze naam. We komen er achter dat zulke ‘tropische temperaturen’ ook een nadeel hebben. Sneeuw ontdooit op de warme plekken en vriest weer aan op de koude plekken. De rechterdeur klemt en gaat moeilijk open en dicht. We negeren het en rijden door. Ondertussen begint de sneeuw op de voorruit aan te vriezen. Het sneeuwt en we kijken door een postzegel. Allebei op scherp houden we de weg netjes aan. De temperatuur daalt en het zicht wordt beter. De deur klemt nog steeds en als we door de vering gaan horen we schuren in de wielkasten. Hoe harder we rijden, hoe eerder we bij het hotel zijn.
In de verte zien we en auto met een kapot achterlicht? Nee, het is een sneeuwscooter. Nee, een motor met ski’s? In lichte verwarring rijden we door. Bij het volgende benzinestation tanken we. Daar zien we het apparaat van dichtbij. Het is een motor met skies aan de zijkant. De Poolse bestuurder verteld dat hij naar de Noordkaap gaat. Zoals velen over ons plan met een 2CV denken, zo denken wij over hem: we hebben een nieuwe held.
Vandaag maar 2 afslagen gemist. We zijn goed bezig.

26 januari 2018, Ivalo – Moermansk. Vandaag rijden we eindelijk naar Moermansk. Het dimlicht werkt niet. Bedrading check, niets. Intelligente discussie, niets. Minder intelligente discussie, gaat ons beter af, maar niets. We geven het op. In het eerste dorp houden we rechts aan richting de grens. Een fantastisch mooie sneeuwweg! Wat een mooi landschap. Ik krijg er kippenvel, zo mooi! Aan de temperatuur in de auto ligt het niet. Regelmatig gaat het raam open voor wat verkoeling en natuurlijk voor foto’s. Tot de grens zien we maar 7 tegenliggers.
Eerst de Finse grens. Geen probleem. Bij de volgende slagboom twee formuliertjes om in te vullen. Volgende controle. Geduldig ondergaan we de paspoort controle. Import formulieren inleveren. Er is er maar één nodig. Formulier opnieuw invullen en een ander formulier. Bij enige twijfel staat er een Rus naast me om te helpen. Ze zijn hier een stuk vriendelijker en behulpzamer dan bij de grensovergang naar Sint-Petersburg.


De auto wordt doorzocht, een drugs- of explosieven hond besnuffelt Rosie. We mogen door en zitten meteen weer op een mooie weg. Nog een grenspost. De mooiste tot heden. Een groot groen hek met bovenop een rol prikkeldraad. Een Rus komt aanlopen en opent letterlijk de deur naar Rusland. Aan het hek hangt een hangslot. Deze mannen doen na het werk gewoon het hek op slot. Gaan naar huis, brengen hun kinderen naar bed en zeggen: ‘je kunt rustig slapen, papa heeft het hek op slot gedaan.’ Krijgt een dikke kus van de kleine, die haar knuffel pakt en rustig gaat slapen. Ik begin geloof ik een beetje heimwee te krijgen.
Wat een fantastisch weg. Een ijsweg met een laag sneeuw. De eerste 200 km drie tegenliggers en vijf auto’s langs de kant. De weg is van ons, onvoorstelbaar. We komen misschien tien zijstraten tegen. Pas 50 km voor Moermansk wordt het drukker. We komen terecht in de avondspits. We rijden rustig, het ziet er glad uit. Het en der liggen autos in de berm. In de stad staan treinen vol brandstof. We inhaleren de geur van teer. De Raid haalt het lokale 8 uur journaal. Vanavond gaan we stappen in Moermansk. Een discotheek met lauw bier en een HardRock Café. We gaan niet zo vroeg naar bed.
tekst Ruut van Schie
foto’s Raymond van der Meij

Deel 1 gemist? Klik hier!

Read part 3!

 

[flickr_set id="72157691871455431"]