In samenwerking met Michael Footitt – Oldtimerexper

Al meer dan een eeuw bouwt Rolls-Royce iconische auto’s van hoge kwaliteit. Oude modellen van Rolls-Royce zijn nog steeds zeer gewild en de meeste mensen zijn in staat een Rolls alleen aan het logo te herkennen. Hoe kreeg het bedrijf dit voor elkaar, vraag je je misschien af? Lees verder als je het fascinerende verhaal van Rolls-Royce wilt leren kennen en wilt weten waarom onze expert zo enthousiast is over deze auto’s.

1. De eerste auto

Rolls-Royce Limited werd opgericht in 1904 door Charles Rolls en Henry Royce. Royce had zo’n geweldige auto gebouwd, dat Rolls besloot die op de markt te brengen onder de naam ‘Rolls-Royce’. De eerste auto van de twee mannen was de Rolls-Royce 10 HP. Naast auto’s, bouwde Rolls-Royce ook motoren voor vliegtuigen. De eerste was de Rolls-Roys Eagle in 1915. Het was de eerste motor die non-stop een trans-Atlantische vlucht kon maken. Het was echter geen straalmotor; straalmotoren kwamen snel na de Tweede Wereldoorlog.

2. Auto van het jaar

Door een rally kreeg het model Silver Ghost de status ‘beste auto in de wereld’. Dit gebeurde na het afronden van de 3000 kilometer lange Alpenfahrt in 1913. Deze route kun je nog steeds rijden, en bij voorkeur natuurlijk met je klassieke Rolls-Royce!

3. Speciale belijning

Slechts één man, Mark Courts, brengt de lijnen aan op Rolls-Royces voordat ze de fabriek uitrijden. Hij doet dit met de hand; er komt geen machine of robot aan te pas. Mark moet zich zeer goed concentreren bij het aanbrengen van de lijnen, want ze kunnen niet meer uitgewist worden als hij een fout maakt. Geen druk.

4. Meer dan één fabrikant 

Tot 1946, net na de Tweede Wereldoorlog, bouwde of verkocht Rolls-Royce geen volledige auto’s. Zoals de meeste fabrikanten in die tijd, waren ze gespecialiseerd in de bouw van de motor en het chassis. Ze gebruikten Park Ward, Barkers, Hoopers of anderen in Londen voor de rest. De eerste auto die compleet door Rolls-Royce werd gemaakt, was de Silver Dawn. Die werd geproduceerd tussen 1949 en 1955. In die korte tijd werden er 760 gemaakt. Onze expert, Michael, vertelde ons dat zijn overgrootvader in de jaren 1930 voor Rolls-Royce werkte. Het was zijn taak om het chassis en de motor van de ene naar de andere fabriek te brengen, en een paar weken later de afgewerkte auto weer op te halen.

5. Faillissement

In 1971 ging Rolls-Royce failliet. Vroege problemen met de RB211-straalmotor leidden ertoe dat de staat het bedrijf nationaliseerde. In 1973 werd het opgesplitst en ging de autodivisie als apart bedrijf verder. Een van de auto’s die door het nieuwe Rolls-Royce Motors werden gemaakt, was de Corniche.

De Corniche

6. De grootste Rolls-Royce-dichtheid in de wereld

Voor het grootste aantal Rolls-Royces in de wereld, moet je naar Hong Kong. Dit is niet zo vreemd als het lijkt, aangezien Hong Kong onder Brits bestuur stond tussen 1841 en 1997 (uitgezonderd de Japanse bezetting in WO2).

7. BMW en Volkswagen

Zowel Volkswagen als BMW hebben altijd veel interesse getoond in een overname van Rolls-Royce. In 1998 werd BMW door Volkswagen afgetroefd met een bod van 430 miljoen pond tegen 340 miljoen pond. Het bleek echter slechts om een deel van het bedrijf te gaan. Uiteindelijk werd BMW eigenaar van de naam en het logo, terwijl Volkswagen de rechten had op de mascotte en het radiatorrooster. Ze sloten een deal die inhield dat vanaf 2003 BMW de volledige auto mocht produceren onder de naam Rolls-Royce.

8. De Rolls-Royce Phantom

De Phantom uit 2003 is de eerste Rolls-Royce die volledig door BMW werd gebouwd. Hij was verkrijgbaar in maar liefst 44.000 tinten qua interieur en exterieur.

9. Onverslijtbaar

Momenteel rijdt 65 procent van alle Rolls-Royces die ooit gemaakt zijn, nog op de weg! Dat is de danken aan de uitstekende kwaliteit en de liefde voor het merk.

10. Nog steeds mensenwerk

Zelfs in deze tijd, doet Rolls-Royce er alles aan om de auto’s uniek te houden; elke motor wordt met de hand gebouwd.

Foto: d-talks.com

De persoonlijke band met dit merk maakt onze expert Michael zo enthousiast over deze auto’s. Gaat jouw hart ook sneller kloppen van een Rolls-Royce? Breid dan je verzameling uit met boeken, originele foto’s, accessoires en meer unieke objecten uit onze Britse Automobiliaveiling. Catawiki heeft ook verschillende wekelijkse Oldtimerveilingen. Wie weet? Misschien rij jij straks in een Rolls of een andere prachtige Britse klassieker. Als je oldtimers verzamelt, wil je die soms ook verkopen. Daarvoor kun je je hier registeren.