SPA_RACE_DRIVING_ACTIONflag_cinecars_englishflag_italian_cinecarsWij bij CineCars hebben nog ouderwets benzine in de aderen. Gelood en met een octaangetal waarmee we niet in een politiefuik willen belanden. En dan krijg je een film voorgeschoteld die eigenlijk niets met klassiekers te maken heeft. Of toch? Heroïek met een hoofdletter zoals ze die vroeger schreven, dik aangezet en vol overtuiging!

SPA_HANDBIKE_ZANARDIDe grens tussen een verbeten grimas en een brede grijns is smal. Het zijn precies die twee uitdrukkingen op het gezicht van voormalig F1 coureur Alex Zanardi die de sfeer van deze film bepalen. Zestig minuten lang kijk je ademloos toe hoe het ROAL Racing Team zich voorbereidt op een goede klassering in de 24H van Spa-Francorchamps 2015. Je wordt je pijnlijk bewust van de onmogelijke opgave die het gelegenheidsteam zichzelf heeft gesteld. De ongewoon korte voorbereidingstijd, het gebrek aan ervaring in 24-uurs races bij de rijders en de nooit eerder vertoonde mix van twee valide en een mindervalide coureur die dezelfde auto moeten delen.

SPA_RACE_PIT_STOP_TYREEen ding is overduidelijk, de titel van de film is raak gekozen. Daar waar in de racerij niets aan het toeval wordt overgelaten, voegt de aanwezigheid van Alessandro Zanardi een dimensie toe die niemand ooit voor mogelijk zou hebben gehouden. Het vertrouwen om dat te volbrengen wat niemand ooit voor mogelijk hield. De volharding van een team als het verlengde van een man die het onmogelijke voor mogelijk houdt. Of hoe je een coureur zonder benen in een auto zet waar ook twee anderen mee moeten kunnen rijden. Zit de rem te ver weg, dan schroeft hij gewoon een langer been aan. Hij wel.

SPA_RACE_ONBOARD_SPENGLERKijkend naar deze film kun je niet anders dan groot respect hebben voor wat je krijgt voorgeschoteld. Zelfs zonder enige voorkennis is er niet te ontkomen aan de grandeur, of is het waanzin, van wat hier gebeurt. Je kunt niet anders dan je laten meeslepen in de golf van positieve energie die Zanardi voor zich uit lijkt te stuwen. Dezelfde energie waarmee hij het meer dan professionele racing team voor zich weet te winnen. Waarmee hij ondanks alle beperkingen alleen maar vooruit blijft kijken. En alle neuzen diezelfde richting in krijgt. Met een vanzelfsprekendheid die hen zelf verbaast.

SPA_DRIVERS_PARADE_SELFIEHet plaatje is prachtig. De beelden, de sfeer, de racerij achter de schermen, het verhaal achter de man, het team, hun doel. Naderhand vraag je je af wat je niet gezien hebt, zoveel zaken die onderbelicht gebleven zijn, maar het is niet te zeggen of je echt iets hebt gemist. Of je iets hebt kunnen missen. Zestig minuten lang kijk je naar de zoveelste overwinning van een man op zichzelf. Van deze man op zichzelf. Verbaas je je over zoveel doorzettingsvermogen. En eigenlijk ook niet. Het verhaal van Alex Zanardi, de mens Alex  Zanardi, sleurt je mee in een race die van elk hart dat van een volbloed sportfanaat maakt!

Marc GF Zaan
NO LIMITS – Impossible is just a word

J001_C063_0611BS

Watch the film online

Een film van Tim Hahne met Timo Glock, Bruno Spengler en Alessandro Zanardi
60 minuten
Een productie van Stereoscreen
www.vimeo.com/stereoscreen/no-limits-official-trailer
www.vimeo.com/ondemand/nolimitsfilm