Het derde weekend van maart is voor veel liefhebbers al jarenlang gereserveerd voor het Salon Champenois in Reims, dat dit jaar haar dertigste verjaardag viert.

De glooiende velden rond Champagnestad Reims strekken zich kaal en troosteloos uit tot waar de echte Champagnestreek begint, daar waar de wijnranken naakt in het gelid staan. Een blauwe hemel en een milde voorjaarszon als voorbode van wat komen gaat. Als metafoor voor de sprankelende frisheid van het beroemde lokale product. Aan de rand van de stad volgen Champagnehuizen met ronkende namen elkaar snel op. Vooralsnog laten we ze links liggen. We vervolgen stug onze weg naar ons einddoel: Het Salon Champenois du Véhicule de Collection. Al dertig jaar de plek waar liefhebbers uit Noord-Frankrijk en ver daarbuiten de spinnenwebben van zich afschudden om een nieuw seizoen van beurzen en bijeenkomsten in te luiden.

Zoals zo vaak bevindt de Expo zich ook in Reims temidden van een anoniem bedrijventerrein buiten het centrum van de stad. Bezoekers die hun klassieker wel op tijd uit de schuur hebben getrokken vinden een plaatsje op de parkeerplaats recht voor de Expo, weten we uit eerdere jaren. Dit keer parkeren we verderop langs het Canal de l’Aisne à la Marne, waar de plaatselijke bevolking zijn zondagse rondje langs het jaagpad rent. Als reguliere bezoeker van dit evenement weten we inmiddels waar we aan toe zijn, maar de ronduit hallucinante combinatie van de honderden geparkeerde klassiekers, het enorme voorterrein van de Expo met het immense aanbod van (gebruikte) onderdelen en de drie grote hallen, waar naast nog meer ambulante handel letterlijk iedere zichzelf respecterende Franse oldtimerclub een uitgebreide stand heeft, blijft overdonderend.

De aanblik van al die automobiele diversiteit zorgt onmiddellijk dat het virus weer begint te kriebelen. Dat het tijd wordt om ook thuis de schuurdeuren weer wagenwijd open te zetten. Alle excuses te laten voor wat ze zijn en volop te gaan genieten. Maar eerst zijn we hier in Reims. Slenterend door een straatbeeld dat zoveel charmanter is dan we tegenwoordig gewend zijn. Struinend door het overweldigende aanbod aan onderdelen, curiosa en aanverwanten. Het is teveel, nog nooit is het ons gelukt om hier in Reims onze focus scherp te stellen. Dat te vinden wat we nodig hebben. We hebben het jaren geleden al opgegeven, we komen voor de sfeer, de beleving en het ultieme lentegevoel dat het Salon Champenois ons elk jaar weer geeft.

Met enige tegenzin verruilen we de zonovergoten markt voor de eerste hal. Werken we ons door nog meer spullen naar de eerste clubstands, waar men zoals ieder jaar met de nodige fantasie het centrale thema probeert uit te beelden. De dertigste verjaardag van het Salon zelf als kapstok voor de vele individuele feestjes die er binnen een merk, model of vereniging gevierd kunnen worden. En vieren dat kunnen ze hier, dat weten we. Veel clubs nodigen hun gasten aan tafel voor een Champagnelunch, de een al copieuzer dan de andere. Voor de ‘gewone’ bezoeker lijkt dat soms wat afstandelijk, maar het kost weinig moeite je in te leven in de saamhorigheid van het geheel.

Weer buiten onderwerpen we ons aan de lentezon, de wrange lucht van friteuses die het zwaar hebben en een frisse versnapering. Nog een laatste ronde over het terrein, we zuigen nog eenmaal onze longen vol met de ongekende combinatie van het aroma van vele stoffige schuren en zolders en zo’n eerste echte lentedag. Rijdend langs het kanaal besluiten we niet onverwacht dat de snelweg geen optie is voor de reis naar huis. Volgende keer moeten we er net als zovelen echt eens een weekend van maken. De stad bezoeken, de Champagnehuizen, de parken. Reims kent, net als het Salon Champenois, een overdaad waarin men graag wil verdrinken.
Marc GF Zaan, Wigbert Steenbeek