De 1000 Miglia is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende historische rally. Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat de Brescia Automobile Club voor het eerst haar duizend mijlen organiseerde.

Bij het horen van de woorden ‘Mille’ Miglia spitst iedere rechtgeaarde klassiekerliefhebber meteen de oren. Niets spreekt zo tot de verbeelding als de legendarische Italiaanse 1000 mijls race die in de jaren dertig, veertig en vijftig gedomineerd werd door Alfa Romeo en Ferrari. Iedereen kent namen als Nuvolari en Moss, autocoureurs die door velen als ware helden werden en worden gezien. En terecht. Tussen 1927 en 1957 werd Europa’s bekendste endurance race 24 maal georganiseerd.Een noodlottig ongeval met veel slachtoffers kondigde een kentering aan. Doorheen heel Europa groeide het besef dat de openbare weg niet langer de plaats was om de steeds snellere bolides tegen elkaar te laten strijden. Het einde van een tijdperk. Tien jaar later, in 1967, stond de 1000 Miglia ter ere van de veertigste verjaardag van het evenement voor het eerst terug op de kalender. Nu als regularity rit voor klassieke automobielen uit het tijdperk van de originele race. Een trucje dat voor het vijftigjarig jubileum nog eens werd herhaald, om vanaf 1982 een vaste waarde te worden op de kalender van de historische racewagens. Dit jaar al voor de 35ste keer.

Hoewel er onder de laureaten van de oorspronkelijke 1000 Miglia geen enkele Nederlander te vinden is, is de reïncarnatie van de rally al jarenlang torenhoog favoriet op het lijstje van menig Nederlands coureur en/of celebrity. Met een jaarlijks groeiende hoeveelheid Nederlanders die fortuinlijk genoeg zijn om het felbegeerde startbewijs te bemachtigen. Na thuisland Italië zijn de Nederlanders dit jaar met 104 deelnemers voor het eerst de grootste buitenlandse delegatie. Zelfs voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, van oudsher toch altijd zeer goed vertegenwoordigd. In totaal rijden er dit jaar 440 equipes uit 36 landen en 5 continenten mee in de 1000 Miglia. Wie kans ziet om ergens tussen 18 en 21 mei een plaatsje te vinden langs de route, zal met eigen ogen kunnen zien wat Enzo Ferrari bedoelde, toen hij de 1000 Miglia omschreef als het grootste rijdende museum ter wereld. Want vergeet niet, de 1000 Miglia is nog steeds alleen toegankelijk voor automobielen wiens stamboom verbonden is met de originele rally. Geen outsiders, geen moderne exoten, maar een schitterende verzameling Alfa Romeo’s, Ferrari’s, Cisitalia’s, Talbot Lago’s en ga zo maar verder.
Zie hier de deelnemerslijst: Accepted teams and cars Mille Miglia 2017

Ook dit jaar zal de 1000 Miglia wereldwijd de aandacht trekken. Naast de immense populariteit in Italië zelf, zullen de beelden ongetwijfeld razendsnel tot in alle uithoeken van onze aardkloot worden gedeeld. Niet in de laatste plaats in Nederland, waar, naast de 50 teams die het dit jaar niet tot de startlijst hebben geschopt, een grote schare liefhebbers de prestaties van ‘hun’ coureurs van dichtbij zullen willen volgen. We geven ze geen ongelijk.
Marc GF Zaan