Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

Snelheid, glamour en gevaar zijn de belangrijkste ingrediënten van het stayeren uit de 20e eeuw. Wielrenners rijden vlak achter hun teamgenoot (de gangmaker) die op een motor rijdt en het tempo bepaalt tot maximaal 100 km/h; crashes en lekke banden kwamen geregeld voor en de races waren opwindend. Deze week veilen we de authentieke gangmaakmotor die van Noppie Koch is geweest, wereldkampioen stayeren in 1966 en 1967. Onze eigen motorexpert, John Searle, die zelf een verwoed verzamelaar en racer is, vertelt over Noppie, de sport en de gangmaakmotor van de veiling.

Wie is Noppie Koch?

Noppie (‘Nop’) Koch (1932-2010) was een succesvolle, professionele wielrenner in de jaren 50. Geboren in Utrecht, op 22 maart 1932, de stad waar hij nog altijd zeer beroemd is. Zozeer zelfs dat er een standbeeld van hem is geplaatst naast Stadion Galgenwaard, het voetbalstadion in Utrecht.

Noppie Koch

Nop richtte zich vanaf 1955 voornamelijk op het stayeren en werd in 1959, 1962 en 1963 Nederlands kampioen in deze categorie. Na zijn actieve carrière als profwielrenner, hielp hij als gangmaker vele wielrenners naar wereldtitels. Maar wat betekent dat precies?

Wat is stayeren?

Stayeren is een motorsport waarbij een wielrenner achter een gangmaker aan rijdt, vaak een motorfiets, en profiteert van diens slipstream. Wielrenners vormen een paar met hun gangmaker en rijden zo dicht mogelijk op de motor. Een rolmechanisme, bevestigd aan de achterkant van de gangmaakmotor, zorgt ervoor dat de wielrenner een consequente en veilige afstand behoudt, want mocht de wielrenner deze raken met zijn band dan zal hij alleen spinnen. De gangmaker is volledig in het leer gekleed en staat tijdens het rijden rechtop om een slipstream te creëren. Ook dragen ze gehoorbescherming die naar achteren toe openstaat, zodat ze de wielrenner kunnen horen roepen.

Noppie Koch op zijn gangmaakmotor tijdens een race

Deze sport vergt ongelooflijk teamwerk om de gangmaker en wielrenner dicht bij elkaar te houden. Deze races worden gehouden met ongelooflijke snelheden tot meer dan 100 km/u. De gangmaker moet de snelheid van de wielrenner weten en wanneer ze denken dat ze kunnen aanvallen, zal de gangmaker in de aanval meetrekken. Passeren is alleen toegestaan aan de rechterkant, wat de verdedigers het voordeel van de zogenaamde “schone lucht” geeft, terwijl het aanvallende paar de turbulentie van het paar ervoor moet trotseren. Wereldkampioenschappen werden 100 jaar lang jaarlijks gehouden, behalve tijdens de oorlogen, zowel voor amateurs als professionals.

Stayeren vergt ongelooflijk teamwerk om de gangmaker en wielrenner dicht bij elkaar te houden.
Specificaties en details van de motor
De grootste machines werden allemaal op maat gebouwd met motoren tot wel 2.400 cc. Het hele frame van de gangmaker is speciaal ontworpen omeen grote slipstream te creëren voor een racefiets en de renner. De gangmaker die nu geveild wordt heeft een krachtige “BAC-Meyer” V twee-cilinder OHV motor. Ontworpen door de Franse Peugeot vliegtuigbouwer Louis BAC, met een 2.4 liter (150 kubieke inch) kopklepper motor met open uitlaat die ongeveer 40 pk produceert bij een toerental van 1500. Zijn magneto is goed verborgen achter de lagere carters; de olietank heeft een “infuus” van olie rechtstreeks in de carters. Dit BAC Pacing-monster is in prachtige, originele staat bewaard gebleven. De motor loopt goed en maakt een geweldig lawaai.

Warm gedraaid

John Searle, onze eigen motorexpert, legt uit waarom dit kavel zo uniek is: “De motor, het pak en de helm komen uit een verzameling in Nederland waar ze jarenlang onaangeroerd zijn gebleven. Na de vondst heeft men de motor een beurt gegeven en laten lopen, wat geweldig was.

Noppie Koch’s helm en leren pak

Dit is een gangmaakmotor met een enorm motorblok: 2.4 liter. Ik heb hem zien lopen en vlammen schieten!

“Hoe groter hoe beter,” zegt John over het motorblok. Maar het motorblok is slechts één onderdeel van de aantrekkingskracht van dit kavel. De historische betekenis van deze bijzondere motorfiets is uniek. En omdat Noppie Koch’s helm en pak erbij zitten is dit een zeer compleet en aantrekkelijk kavel voor motorsportfans. Je krijgt maar zelden de kans om op een authentieke gangmaakmotor te bieden. Deze is in rijklare staat, heeft een boeiende geschiedenis en met het leer en de helm kun jij je ook een echte wereldkampioen wanen! Bekijk deze unieke motor in onze motorenveiling en zie met eigen ogen waar John zo enthousiast van wordt.