21927554788_5ce4758d12_kflag_cinecars_englishMirko en Leonie stappen zondag avond laat nog snel even in de Porsche voor een rondje om het Olympia Riviera resort. Dit ten eerste om wat vertrouwen te krijgen in ons nog steeds verkouden Griekse dame en ten tweede om Mirko een goede nachtrust te bezorgen. De haarspeldbochten die ons te wachten staan zijn geen kattenpis en je wilt als coureur toch wel de grenzen weten waarbinnen je kunt spelen.

‘s Ochtends vroeg worden we bij het startpunt flink aan de tand gevoeld door de Griekse politie. Ze sputteren over de verzekeringspapieren, maar mede door Mirko’s Italiaanse charme en de snelle hulp van Triskelion is dit probleem vredig afgehandeld.

21494708663_456235c733_oDe – toch flinke – tijd die we helaas verloren door dit onvoorziene akkefietje, kon Leonie goed gebruiken om het routeboek eens flink onder handen te nemen.
Voor alsnog zag het er herkenbaar uit: tulpen rally stijl. Twee grote handicaps waar Mirko en Leonie echter mee te maken hebben zijn 1: we hebben geen zogeheten tripmaster (een geijkte kilometerteller die de navigator zelf kan beheren), en 2: we moeten deze rally vastleggen op foto en film tijdens het rijden.

21927417690_a28ffd105c_kWe wisten waar we aan begonnen en team Cine Cars heeft dan ook het volste vertrouwen in Mirko’s  beheersing van een pook en de navigatiekunde van Leonie. Wanneer de Porsche aankomt bij Olympia komt er vanachter de voorruit een stel flinke glimlachen tevoorschijn. We zijn binnen 30 seconden van de aangegeven eindtijd binnengekomen, wat op een proef van 60 minuten toch wel erg strak is.

Olympia is misschien de bekendste en beroemdste bezienswaardigheid in Griekenland. Het is de 22089764606_33986b0ac8_kplek waar de Olympische Spelen zijn begonnen. Elke vier jaar wordt hier de Olympische vlam ontstoken om zijn reis te vervolgen naar de bestemming waar de Olympische Spelen gaan plaatsvinden. Een plek met een meer dan riante historie, voor ons de start van de eerste officiële proef. Door het verlies van tijd met de politionele papierhandel, besloot Triskelion om de eerste proef niet mee te laten tellen in de uiteindelijke puntentelling, om zo de planning van de dag op orde te houden.

21493119644_9cd1b401ef_kBinnen no time staan we alweer in de rij om op exact 12:47 te vertrekken vanaf de startlijn. Na een kleine navigatiefout, resulterende omweg door een graanveld, zijn ook bij deze proef Mirko en Leonie binnen een respectabele tijd binnen bij het tweede finishpunt, de tempel van Apollo.

De tempel van Apollo (400 v.Chr.), ligt op een eenzame en afgelegen plek met een hoogte van 1130 m, in een volkomen verlaten landschap van grijze steenblokken. Toen een herder hem in het begin van de 18e eeuw bij toeval ontdekte, na eeuwen van volslagen vergetelheid, was hij geheel door bossen ingesloten.

Triskelion - TDP 2015 Maps2We schieten hier snel wat plaatjes en na een korte stop staan we weer in het gareel om onze laatste proef van de dag te beginnen. Net als de tweede proef hebben we 105 minuten te gaan. We trekken de gordels aan, drukken de stopwatch in en zijn dit keer toch iets meer van plan om de strafpunten te negeren en de aangegeven gemiddelde snelheid van 40 km/u op te voeren naar een tempo waar het bloed wat meer van gaat stromen.

21493133104_bb371628bf_kDe Porsche begint steeds beter te rijden, de bochten worden ondanks de loslopen geiten, honden en koeien, door Mirko kundig haaks genomen en we lopen ruim voor op onze tijd. Leonie trekt, zoals een navigator betaamd, de broekriem aan en meldt dat we even een pauze moeten inlassen om onze gemiddelde snelheid weer omlaag te brengen naar aanleiding van het gedetailleerd vormgegeven routeboek.

Gelukkig treffen we onderweg genoeg vergezichten die zo adembenemend zijn dat het wel vastgelegd moet worden op de gevoelige plaat. Na een korte stop vervolgen we onze weg naar het eindpunt van deze boeiende, spannende en ook vermoeiende eerste dag. Bij een rally moet je altijd even inkomen. Dit betreft zowel de relatie tussen rijder en navigator als de relatie tussen de auto en de weg. We komen aan bij het prachtige, hooggelegen bergstadje Dimitsana.

22116078475_eaa15517a3_kDimitsana valt op door zijn schilderachtige steegjes met soms wel vijf verdiepingen hoge  herenhuizen (archondiká). De bloeiperiode van Dimitsana begon in de 16e eeuw en tijdens het Turkse bewind groeide het stadje uit tot een onderwijscentrum. In 1764 werd er een Griekstalige grammaticaschool gesticht, die niet minder dan 70 aartsbisschoppen en 7 patriarchen heeft opgeleverd.  Langzaamaan vult het stadshart zich met klassieke auto’s. De deelnemers stappen uit, geven elkaar inmiddels al een vriendelijke kneep in de schouder en beginnen meteen met het delen van zijn eigen indrukken van de rit.

22116038535_bd501be54b_k‘s Avonds verorberen we een welkome warme maaltijd en wachten we met z’n allen gespannen de puntentelling af.We komen er al snel achter dat het rally spel hier in Griekenland anders gespeeld wordt dan in Nederland, waardoor we ondanks onze goed gespeelde Nederlandse tactiek, toch in het midden van het veld belanden. Na onze vraagtekens bij Skuderia neergelegd te hebben, snappen we inmiddels de Griekse spelregels en kunnen we niet wachten om morgen onze achterstand in te halen.

TOTAL_D1