Goodwood dag 1

De CineCars part-time staff car wendde zijn steven deze keer richting Zuid Engeland. Via Brussel naar Calais, de boot naar Dover en vervolgens naar het hotel in Portsmouth. Dat ligt ongeveer 30 kilometer van Goodwood af.

17De hotel en B&B’s zijn daar in de buurt beperkt en met 150.000 bezoekers en extra personeel zijn die kamers gauw bezet. Sommigen zitten rustig op 60 kilometer afstand in een hotel. En dan nog moet je er vroeg bij zijn, maar het is de moeite waard.

Vrijdagmorgen reed ik in de vroegte naar het circuit van de Earl of March. Zijn vader is het begonnen en die had ook grote belangstelling voor de racesport. Om die reden is vader March een circuit begonnen en daar reden de grootheden van de jaren 30 tot grofweg de jaren 70. Het is ook het circuit waar Stirling Moss zijn grote ongeluk had. Zoon March heeft in de jaren ’90 van de vorige eeuw het circuit weer opgeknapt, ookal is het geen officieel circuit meer. Hij houdt er nu regelmatig feestjes met auto’s: het festival of Speed en de Goodwood Revival zijn de bekendste, maar er worden veel meer kleinere evenementen gehouden. Daarnaast is er een golfbaan, een vliegveld en een paardensportbaan. En de Earl of March heeft flink wat landerijen waarop macrobiotisch wordt geboerd.

Bij aankomst door alle files heen, is er op de parkeerplaats al zoveel moois te zien aan oude automobielen dat je daar al makkelijk een halve dag kunt doorbrengen. Ook de blije gezichten van al die gasten in hun oude auto zijn geweldig om te zien. Het zijn er ongeveer 5000 die er uiteindelijk staan, dus in de reportage elke dag slechts een paar auto’s. Dit keer onder meer een bijzondere Bentley uit Zwitserland, waarvan de carrosserie door Facel is gemaakt.

26Daarnaast is Goodwood Revival ook een groots verkleedfeest. De dames en heren zijn in period style kleding die vaak bij hun auto past. Ook veel militaire uniformen en overalls. Wil je op Goodwood bij de paddocks komen, dan is jasje en dasje verplicht. Er wordt wel op stand genoten van de motorsport. De mensen vinden het gelukkig leuk om op de foto te gaan.

Eenmaal voorbij de entree kom ik meer in het racegebeuren terecht. Race met straatauto’s uit de jaren ’50, met F1 auto’s, maar ook meer de ere rondjes. Dit jaar is er de Jackie Stewart tribute. Jackie Stewart voorop en dan alle auto’s waarin hij heeft gereden op het gebied van de autosport. Onder meer ook de E-type waarmee hij zijn huwelijksreis heeft gemaakt. Prachtige set auto’s.

14Ook bijzonder dit jaar zijn de 30 D-type Jaguars die stevige rondjes rijden. Prachtige auto’s, die een minder hard en snerperig geluid maken dan bijvoorbeeld de Italianen. Daarnaast zijn de XK motorblokken volgens een deskundige hier onverwoestbaar. Wel jammer dat de elektriek vroeger door Lucas, de ‘prince of darkness’ werd geleverd.

Robbert Moree