Op haar veel te hoge hakken wiebelt de kortgerokte dame in de harde wind, wanneer ze de roze Cadillac fotografeert. CineCars is op het AMK-weekend in Zandvoort.

Onze papieren collega Auto Motor Klassiek organiseert een weekend vol klassiek geweld op het circuit van Zandvoort. Naast de races die de HARC op de baan laat rijden, zijn er verschillende autoclubs die acte de presence geven in de paddock. Klinkende namen als Alfa Romeo en Lotus, maar ook diverse anderen. Soms met een prachtige tent compleet met decoratie en folders, maar vaak ook zonder enige poespas gewoon parkeren naast de buurman. Het is een feest voor iedereen, voor elk wat wils. Zijn het vooral de youngtimers die het beeld bepalen, zowel op de paddock als op de baan, een spaarzame ‘echte’ klassieker valt er gelukkig ook nog wel te bekennen.

Eén van de mensen die zo’n echte oldtimer mee brengt is Karel Sauer. Een krasse kerel van 82 jaar jong. Zijn Armstrong Siddeley Hurricane dateert uit 1947, dus met 70 jaar nog altijd jonger dan zijn baas. Het accent verraadt een Amsterdamse afkomst, maar Karel woont alweer een poosje in een flat in Zandvoort. Hij noemt het nuchter zijn laatste haven, zo is hij wel. Zijn Armstrong is na 6 jaar sleutelen en 14 jaar poetsen een echte showstopper. Daarom is hij ook hier, om mee te doen aan het concours d’élégance dat deel uitmaakt van de activiteiten. Zaterdag won hij al, vandaag doet hij maar niet mee voor de prijzen. Het kan tenslotte niet altijd feest zijn.

Op het grote Concours d’Elégance op het Loo in Apeldoorn won hij een paar jaar geleden ook al. Karel moppert een beetje dat hij zich dit jaar wel had opgegeven, maar dat de organisatie hem niet wilde hebben. ‘Ze zijn zeker bang dat ik weer de prijs wegsleep’, zegt hij grijnzend. De Armstrong is dan ook werkelijk om door een ringetje te halen. Vlekkeloos door hem zelf gerestaureerd, alleen het spuitwerk heeft hij uitbesteed aan een vakman. Voor het interieur kocht hij een paar koeienhuiden, die compleet op maat gesneden werden voor het interieur. Zijn vrouw bepaalde het kleurenschema. ‘Mijn vrouw is niet zo van de techniek’, zo spreekt hij, ‘maar dat kleurenschema is natuurlijk wel aan haar toevertrouwd.’ Regelmatig maken ze samen ritten. Hij herinnert zich de keer dat hij vergeten was genoeg benzine in de Armstrong te doen. ‘Wat zat ze te mopperen’, beklaagt hij zich quasi verongelijkt.

Het zal allemaal wel meevallen. Karel heeft het in ieder geval erg naar z’n zin en dat heeft CineCars het ook. Veel leuke auto’s om te bekijken en in ontspannen sfeer keuvelen met de eigenaren. Tussendoor nog even naar de races kijken en genieten van het gegil van banden en het gebrul van motoren. Wie er op het podium komt te staan wachten we niet af, maar dat de bezoekers weer de grootste winnaars zijn is reeds bekend.
Martin Phillipo