Net als in de folderNet als in de folderPhilip Helder was zo’n knul die autofolders verzamelde, de Alpine A110 als grote favoriet. Kijken naar de plaatjes, het vloeiende lijnenspel, dromen van een andere wereld.

Klein en fijn! Jean Rédélé had de heldere visie en de kracht om zijn droom met een sportief chassis, enkele Renault onderdelen en een ongelooflijk sexy polyester carrosserie één van ’s werelds meest bekende kleine sportwagens te creëren. Van oorsprong garagehouder in Dieppe, is Rédélé het meesterlijke brein achter een hele reeks Alpine sportwagens. De Renault Alpine A110 Berlinette oogt al snel en wendbaar wanneer hij stil staat, laat staan wanneer je er echt mee gaat rijden.

Net als in de folder

Net als in de folder

Net als in de folderDe successen van de Alpine A110 zijn groot. De auto is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar wel door elke autoliefhebber bewonderd. Eerst leverbaar met de 1100 motor  van zijn illustere voorgangers, later ook met een 1300 en zelfs een 1600 motor. Dit in combinatie met een laag gewicht , een uitgebalanceerd onderstel en de nodige kennis en ervaring uit de autosport, staan in de vorm van de A110 garant voor een behoorlijke portie sensatie. Niet alleen bij Alpine in Dieppe werden A110’s gebouwd, zelfs in Mexico en Brazilië zijn A110’s geproduceerd. De succesvolle alliantie van Renault en Alpine heeft veel moois voortgebracht. Succes in de autosport en op straat brachten eeuwige roem.

banner breed cc films-1

Net als in de folder

De A110 was een echt rallysucces. Klein, wendbaar, licht en ongelooflijk snel. Zo succesvol dat de Alpine Berlinette zelfs wereldkampioenschappen won en diverse overwinningen behaalde in de Monte Carlo Rally. Best indrukwekkend om vijf Alpine’s in de top zes van de uitslag te zien staan. Juist deze succesverhalen en de mooie rallyplaatjes waren bij Philip en zijn broer favoriet. Dat Philip nu zelf zo’n A110 Berlinette op de oprit heeft, maakt het plaatje helemaal af. Eenmaal in de kleine cockpit van de A110 gekropen voelt hij zich helemaal thuis.

Net als in de folderHaarfijn weet hij de Alpine te besturen, hij kent het ding van haver tot gort. Geheel in harmonie met de auto beweegt hij zich tussen het grotere verkeer, weet de auto nauwgezet door de bochten te manoeuvreren en kent als geen ander de limieten van de auto. Veilig opgesloten in de rolkooi. Niet langer kwijlend in de folder, maar met het stuur in de handen genieten van een geniale auto.

 

Net als in de folder

Net als in de folder

Net als in de folder

Net als in de folderPhilip geniet met volle teugen van zijn auto. Helemaal één met zijn machine beleeft hij intens elke meter en voelt zich tegelijkertijd nog steeds de jongen starend naar de folder. Een droom die inmiddels gewoon werkelijkheid is en nog niets van zijn glans heeft verloren. Vol passie toont hij de standaard Renault techniek. De motor zoals die ook te vinden was in de Renault 12, 15 en 17.  Zet deze motor in een lichtgewicht sportauto en er gebeuren wonderen. Het concept wordt bewonderd én beleefd door Philip. We kruipen even bij hem in de kleine auto en begrijpen meteen waarom de Renault Alpine A110 zo’n grote is geworden!
Dennis Rietveld