CineCars Diva en gelauwerd rally coryfee Guy Moerenhout ging als vertegenwoordiger van FCA Belgium naar de Targa Florio 2017. En niet alleen om te kijken.

Sinds 1906 wordt op Sicilië in diverse gedaanten de Targa Florio verreden. Van endurance race tot regelmatigheidsrit voor klassieke automobielen, de Targa Florio is en blijft een legendarische uitputtingsslag voor mens en machine. Voor editie 101 werden in het weekend van 20 t/m 23 april liefst vier evenementen simultaan opgevoerd, de Targa Florio Rally, meetellend voor het Italiaans kampioenschap, de Targa Florio Historic Rally, het equivalent voor klassieke rally-auto’s, de Targa Florio Classic regularity race en een tribute aan het jarige Ferrari. Vincenzo Florio, organisator van de allereerste Targa Florio in 1906, hoeft zich zeker niet te schamen voor zijn nalatenschap. Met Alfa Romeo en Abarth, beide onderdeel van Fiat-Chrysler-Automobiles, kortweg FCA, als hoofdsponsors van het evenement, mag het geen wonder heten dat FCA Belgium zijn toevlucht heeft genomen tot het team van Guy Moerenhout Racing om haar kleuren te verdedigen. Met een Fiat Abarth 750 GT Record Monza Zagato en een 124 Rallye uit de museumcollectie van Moerenhout is succes verzekerd.

Het enthousiasme van het Siciliaanse publiek voor de 124 Rally, maar vooral voor de sympathieke knalgele 750 GT Record Monza Zagato is overweldigend. Overal waar de auto’s komen zijn er opgestoken duimen, belangstellende vragen en klikkende camera’s. En dan is de rally nog niet eens begonnen. Na een lange verbindingsrit van het Piazza Verdi in Palermo naar Taormina in het zuiden van het eiland op donderdag, begint op vrijdagochtend de echte competitie. Over kronkelende bergweggetjes en door pittoreske dorpjes slingert de route in de richting van het Piccolo Madonie Circuit, waar van 1951 tot 1977 de Targa Florio werd verreden, het decor voor de etappe van zaterdag. Na een lange dag vol typisch Italiaanse disciplines bereiken Eric Vlasloir en Eric Van der Veken met de Fiat Abarth 124 Rally een verdiende 31e positie, met daar vlak achter op plaats 33 de kleine Record Monza van Guy Moerenhout en Eric Van Bourgonie.

Dag drie brengt een prachtige route door het Madonie-gebergte. Het uitdagende parcours door het schitterende Siciliaanse landschap doet ieders hart sneller kloppen. De rijke geschiedenis van de Targa Florio wordt langs deze legendarische straten nog eens extra benadrukt in Floriopolis, de originele start/finish lokatie van de race. Hoewel aangevreten door de tand des tijds kost het deze plek weinig moeite de sfeer van zo’n veertig jaar geleden terug op te roepen. Maar het circus trekt verder, meer proeven en uitdagingen brengen de teams langs de kust terug naar Palermo, waar een galadiner in de 16e eeuwse ‘Villa Tasca’ de dag passend afsluit. De laatste dag brengt de karavaan naar het uiterste westen van Sicilië. Ook deze korte etappe wordt feilloos volbracht door de museumstukken uit Lier. De auto’s doen probleemloos wat er van hen wordt gevraagd, het uitstapje doet ze zichtbaar goed. De ontvangst van beide teams door de weduwe van Carlo Abarth is de kers op de taart na het behalen van een welverdiende 36e plaats algemeen en vijfde in hun klasse voor de 750 GT en de felbevochten 28e positie algemeen en tweede in hun klasse voor de 124 Rally. FCA kan met recht trots zijn op haar erfgoed.
Marc GF Zaan