La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa RomeoLa Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa RomeoIn 2015 heropende Alfa Romeo zijn fabrieksmuseum in Arese bij Milaan. Een kunststuk van oude en nieuwe architectuur die heden en verleden van Alfa Romeo opnieuw verbinden.

De museumsite in Arese was ooit het hart van Alfa Romeo. In de jaren zestig ontstaat naast de fabriek een architectonisch hoogstandje bestaande uit vijf gelijkaardige blokken, waarin directie, ontwikkelingsafdelingen en zo meer een thuis vinden. In 1976 wordt het vijfde blok, dat aan de buitenkant nauwelijks te onderscheiden is van de andere vier, opgeleverd. Binnenin bevindt zich het fonkelnieuwe fabrieksmuseum van Alfa Romeo. Niet speciaal gericht op het grote publiek, maar vooral ter meerdere eer en glorie van het merk zelf, vindt de ruime fabriekscollectie hier een plaatsje. Achtereenvolgende overnames van het merk door verschillende investeerders en uiteindelijk Fiat, zorgen ervoor dat de ooit baanbrekende kantoorgebouwen in onbruik raken. In 2009 valt het doek voor het museum en net als de rest van de site treedt het verval van de gebouwen snel in.

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa RomeoDe bijzondere architectuur van het Alfa Romeo hoofdkwartier zijn in het tweede decennium van de nieuwe eeuw reden voor hernieuwde aandacht. Met de komt van de wereldexpositie van 2015 naar Milaan wordt er met spoed werk gemaakt van een grondige renovatie. Hiermee komt ook een heropening van het museum weer in beeld. Architecten storten zich op het project met als doel tijdig voor de wereldexpositie het museum te heropenen. Ze hebben minder dan een jaar. Het gebouw zelf heeft sterk geleden, de destijds zo baanbrekende kunstmarmeren vloeren zijn onbruikbaar. In nauwe samenspraak met monumentenzorg gaat men op zoek naar een vervanging voor de originele vloeren. Op zoek naar een materiaal dat net als destijds zo treffend het diepe zwart van het Italiaanse asfalt kan nabootsen waarop de rode bolides van het merk zo goed tot hun recht komen. En dat alles binnen het onmogelijke tijdsbestek. In eigen land vindt men Granito Fiandre, gespecialiseerd in artificiële steensoorten. Zij hebben een steen in hun assortiment die precies de juiste eigenschappen in zich draagt en op tijd in de juiste hoeveelheden beschikbaar is.

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa RomeoWie vandaag een bezoek brengt aan het Museo Storico Alfa Romeo in Arese vindt er een hypermodern museum dat desondanks zijn afkomst niet verloochent. De synthese van de bestaande architectuur met de ingrepen die het nieuwe museum verbinden met de rest van de site is wonderwel geslaagd. Als een rode slang, een bewuste link naar de Biscione Visconti, de slang in het logo van Alfa Romeo, kronkelt een overdekte gaanderij zich een weg tussen de gebouwen. Van de grauwe parkeerplaats wordt de bezoeker naar het schitterende museum geleid. Van de hel naar de hemel als het ware. De weg er naar toe is als een loutering. De verwijzing naar Dante’s Inferno geen toeval. Eenmaal binnen volgt de verlichting. De schitterende collectie komt volledig tot zijn recht in een postmodernistische setting die zijn weerga niet kent. De schoonheid van Alfa Romeo’s design en techniek, de imposante tijdslijn waarlangs het merk zich heeft ontwikkeld en de snelheid die altijd zo’n grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het merk, alles wordt gereflecteerd in het materiaal waarvoor bij de renovatie van het gebouw is gekozen. Het lijkt vergezocht, maar hier in Arese komt alles bij elkaar.

La Macchina del Tempo - Museo Storico Alfa Romeo