Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

We dromen nog steeds van klassieke motoren. Van de ultieme Harley Davidson tot de klassieke Vespa; tweewielers nemen een belangrijke plaats in de harten van verzamelaars in. Wat zijn de trends in deze markt en hoe kun je veilig kopen? We nodigen je uit om door te lezen, want onze motorexperts beantwoorden 5 veelgestelde vragen over het online kopen van motoren.

1. Wat bepaalt de waarde van een klassieke motor?

Waarde is een interessante variabele in een sector waar de vraag naar veel modellen vaak groter is dan het aanbod. De waarde is afhankelijk van factoren zoals de mechanische en uiterlijke staat van de motor, zijn geschiedenis, zeldzaamheid en de schommelingen in de vraag vanaf het uitbrengen van de motor. Momenteel is de vraag naar jaren ‘60 en ‘70 modellen aan het stijgen, maar de oudere modellen zijn nog steeds zeer gewild onder verzamelaars in heel Europa.

De waarde is afhankelijk van factoren zoals de mechanische en uiterlijke staat van de motor, zijn geschiedenis, zeldzaamheid en de schommelingen in de vraag vanaf het uitbrengen van de motor. 
2. Wat moet ik controleren voordat ik bied op een motor op Catawiki?

Onze eigen motorexperts controleren en bevestigen alle beschrijvingen en details voor elke motor die wordt aangeboden voor de veiling. Daarom zijn veel aspecten die vaak worden aanbevolen om te controleren voordat je online een motor koopt al voor je gecontroleerd door een team van specialisten op het gebied van motoren. Het is niettemin noodzakelijk om je ervan te verzekeren dat het model kan worden geregistreerd in het land van jouw keuze, en tegen welke kosten, alvorens een bod te plaatsen. Binnen de Europese Unie kunnen motoren die ouder dan 30 jaar zijn normaliter worden geregistreerd als een oldtimer voertuig, wat relatief eenvoudig is. Hoewel veranderingen in de registratie vaak eenvoudig zijn binnen de EU, kunnen sommige merken of modellen problematisch zijn: de rol van onze eigen expert is ook om potentiële kopers te informeren en adviseren over deze procedures.

Het kopen van een motor op Catawiki is eenvoudig; veel belangrijke checks zijn al voor je gedaan door onze eigen motor experts
3. Wat zijn ‘trendy’ merken?

Harley Davidson, Vespa en de prachtige Engelse merken (Triumph, Vincent, Norton), op de voet gevolgd door hun onvermoeibare Duitse concurrenten – BMW – zijn allemaal trendy merken. Italiaanse merken zijn ook goed vertegenwoordigd.

4. Wat zijn goede investeringen?

Motoren en brommers uit de jaren ‘50 tot de jaren ‘70 stijgen in waarde en populariteit. Ze zijn aangenaam voor kleine uitstapjes, of als mooie decoratie. Naast een grote cilinder zijn ze vaak een ‘pret’ investering voor een betaalbare prijs, variërend van € 500 tot meer dan € 5.000 voor een uitzonderlijk model.

Motoren en brommers uit de jaren ‘50 tot de jaren ‘70 zijn goede investeringen
5. Waar kan ik veilig online een motor kopen?

Er zijn veel online veilingen en marktplaatsen waar je klassieke motoren kunt vinden, maar wie kun je vertrouwen? Hier bij Catawiki combineren we het gemak van online kopen met het vertrouwen van traditionele veilingen. Ons team van eigen experts controleert elke motor die voor de veiling wordt aangeboden op kwaliteit en authenticiteit. Dankzij hun jarenlange ervaring op dit gebied kunnen ze veilingen samenstellen met alleen de beste motoren, zodat je vol vertrouwen kunt bieden. Bekijk onze wekelijkse selectie in onze motorenveiling.

Wil je graag iets verkopen? Je hebt slechts één gratis account nodig om op motoren in de veiling te kunnen bieden, ze te kopen of verkopen. Registreer je voor een account om te beginnen.