Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.
In samenwerking met Rob Boot – Modelauto-expert

Toen je een kleuter was, had je misschien al een aantal Ferrari’s, een stuk of twee Bentleys en een opvallende Lamborghini. Of het nu gaat om kinderspeelgoed of serieuze collector’s items, het is zonde als deze juweeltjes stof staan te vergaren in je kelder. Modelauto’s uit de jaren ’50, ’60 en ’70 leveren namelijk duizelingwekkende bedragen op tijdens veilingen. Poets ze direct op en ontdek hoeveel sommige van je oude, klassieke modelauto’s momenteel waard zijn!

Miniatuurgekte Matchbox

De interesse in mini-auto’s is in de afgelopen jaren sterk gegroeid dankzij het populaire speelgoedmerk Matchbox, dat gelanceerd werd in 1953. Het begin van deze prachtige autootjes is te danken aan de wens van Jack Odell om zijn kleine meid speelgoed mee te laten nemen naar school. Er gold een regel dat kinderen alleen speelgoed mochten meenemen dat in een luciferdoosje paste. En zo werd een idee geboren. In 1953 produceerde het merk Matchbox zijn eerste drie modellen: de wals van Aveling Barford, een kiepauto van Muir Hill en een cementwagen. Natuurlijk wilden de dochters van Jack ook delen in het plezier. De originele autootjes waren niet duur, zodat alle kinderen ze zich konden veroorloven. Maar momenteel zijn deze versies in originele verpakking een klein fortuin waard. De autootjes zijn gemaakt op een schaal van ongeveer 1:64. De Mercedes Benz 230SL uit 1967 werd in 1999 voor maar liefst 6.392 euro verkocht. Onvoorstelbaar vergeleken met de paar centen die er destijds voor betaald werden. Een andere topper is de Opel Diplomat uit 1966, die gewaardeerd is op ongeveer 7.500 euro.

Van Liverpool tot Frankrijk: Dinky Toys

Dinky Toys komen helemaal uit Liverpool, in Engeland. De productie begon in 1933 en veranderde de wereld van het miniatuurspeelgoed voor altijd. Met Corgi als stevige, opkomende concurrent, moesten de gegoten dinky’s snel verbeterd worden. Dat gebeurde met de introductie van opengaande deuren, gedetailleerde motoren en vingertopbesturing. In maart 2008 werd een vooroorlogse dinky toy, een bestelbusje ‘type 22’ met de naam van de Londense fietsenfirma W.E. Boyce, verkocht voor 26.000 euro. Een wereldrecord voor één enkele dinky toy. Boxsets met dinky toys kunnen momenteel zelfs het dubbele hiervan opleveren.

De Batmobile en Aston Martin Corgi

Corgi International Limited werd in de late jaren 1950 gelanceerd in Engeland. Het bedrijf produceerde een reeks modelauto’s die het in de hele wereld erg goed deden. Deze Corgi Toys-politieauto werd bijvoorbeeld op Catawiki verkocht voor 305 euro. Best indrukwekkend toch? Enkele van de beroemdste miniatuurauto’s zijn modellen die populair werden door films en televisieseries. Denk bijvoorbeeld aan de originele Batmobile en de Aston Martin van James Bond. Allebei brengen ze nu op de veiling veel meer op dan waar ze oorspronkelijk voor werden verkocht.

Modelauto’s van vroeger gaan als zoete broodjes over de toonbank. Onze veilingmeester heeft daarom besloten een wekelijkse veiling te houden met modelauto’s van Dinky Toys en Corgi Toys van voor 1984. Voor andere zeldzame en unieke modelauto’s kun je onze reguliere wekelijkse modelautoveiling bezoeken. Als je ook wilt profiteren van de populariteit van deze autootjes, registreer je dan hier om modelauto’s uit je eigen collectie te verkopen aan verzamelaars over de hele wereld.