Onze hoofdredacteur sleepte reporter en Saabman Martin Philippo mee naar Citromobile. Op zoek naar overeenkomsten in de beleving van een autohobby tijdens de hoogmis van de Citrofilie.

De verleiding is groot om als liefhebber van Franse auto’s en Citroëns in het bijzonder eenvoudigweg verslag te doen van een beurs als deze. Als vaste bezoeker van Citromobile kan ik natuurlijk vergelijken met vorige jaren, vertellen hoe leuk het is om vrienden en bekenden tegen te komen. Om aan een van de vele kramen je slag te slaan, dat ene onderdeel te vinden waar je al zo lang naar zocht, of gewoonweg niet te kunnen weerstaan aan het gigantische aanbod. Ik kies ervoor de reactie te peilen van de meegebrachte buitenstaander. Het oog van de fotograaf te laten spreken.

Met een fotograaf op sleeptouw een beurs doen is nog niet zo eenvoudig. Dacht ik de boel op te houden door overal en nergens bekenden tegen te komen, de man met de lens verdwijnt steeds vaker tussen twee kramen, achter een auto of bijna languit over een tafel. Gebiologeerd door de diversiteit van dit evenement. De grote verscheidenheid in het aanbod, maar vooral het gevarieerde publiek. Een evenement als dit gaat hem vooral om merkbeleving, veel meer dan van een bepaald model. Tel daarbij op de enorme veelzijdigheid van een merk als Citroën en je begrijpt waarom het geliefd wordt in alle lagen van de bevolking.

Professionele en particuliere handelaars uit binnen- en buitenland, clubs en belangenverenigingen, liefhebbers en doorgewinterde techneuten, op Citromobile worden ze ieder jaar opnieuw samengebracht. Gecombineerd op een manier die elk wat wils te bieden heeft, steeds op zoek naar vernieuwing ter aanvulling van de vaste waarden. Waar anders vind je een ruim vijftig jaar oude automobielclub die haar hele stand wijdt aan de promotie van een nieuwe speelfilm? Inclusief de kleurrijke cast, crew en uiteraard de bejaarde hoofdrolspeler, die zwart en glanzend het middelpunt van de belangstelling blijft. En ja, een springkasteel voor de kinderen hebben we al vaker gezien, maar een mini-huishoudbeurs om de vrouw van de hobbyist ook over de vloer te krijgen is toch een tamelijk unieke poging.

Opengewerkte motoren en demo-modellen kennen we ook van elders, hier ontwaren we een stand waar reparaties ter plaatse worden voorgedaan. Je kunt er zelfs een aankoopkeuring laten doen van de auto die je hier ter plaatse op Citromobile zou willen kopen. Wanneer ik mijn fotograaf weer eens kwijt ben, vind ik hem terug in een geanimeerd gesprek met een van de vaste internationale gasten. Onderwerp van gesprek de tweemotorige 2CV Sahara replica die voor hen staat. Dat is nog eens wat anders dan ‘zomaar’ een Saab. Nu de initiële verbazing is verdwenen zie ik een glimp van opborrelend enthousiasme voor de eigenaardigheid van Citroën. Misschien wel een zweem van herkenning. Tenslotte zijn zowel Saab als Citroën altijd een buitenbeentje geweest en gebleven. Soms wars van alle conventie, meestal tegen beter weten in.
Marc GF Zaan