Dit artikel is gecreëerd door Catawiki, het online veiling platform voor het kopen en verkopen van oldtimers.

Een motorfiets hoeft niet groot of snel te zijn om de show te stelen; minibikes, ook bekend als monkey bikes, zijn geweldig. Speels, stoer en ook nog eens erg handig als je wil parkeren of manoeuvreren door de stad! Weet je waarom ze monkey bikes heten? Lees verder om daar achter te komen en bekijk 5 van de kleinste motorfietsen die ooit zijn gemaakt!

Maar voordat we beginnen, waarom heten kleine motorfietsen eigenlijk monkey bikes? Dat is omdat je er uit ziet als een aap als je er op rijdt. Dat lijkt misschien wat cru, maar dat betekent niet dat monkey bikes een grapje zijn; ze bestaan echt en waren in de jaren ‘60 en ‘70 erg populair. Het is alleen zo dat als je op een mini-motor rijdt je houding heel anders is dan wanneer je op een gewone motor rijdt. Dus toen Honda de eerste minibikes introduceerde, kregen deze al snel de nieuwe bijnaam “monkey bike”, eentje die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt. Hier volgen 5 van de kleinste motoren die ooit zijn gemaakt:

1. Honda Z100

De geschiedenis van de monkey bike begint in 1961 toen Honda de Z100 introduceerde – een kleine 49cc motor die voor gebruik in de stad nog praktischer was dan de C100 motor. Ze worden gelanceerd in Tama Tech Park, een themapark over motorsport dat eigendom was van Honda, en ook op Honda’s Suzuka circuit. Deze minibikes, uitgerust met de populaire Super Cub motor, waren direct een hit onder de bezoekers en de term “monkey bikes” was geboren. Pas in 1964 kwam de CZ100 mini-motor naar Europa en drie jaar later werd deze gevolgd door een Z50M model dat het goed deed in de VS. Door het stuur naar beneden te vouwen en de zitting te verlagen, paste deze precies in de kofferbak van een auto!

2. Yamaha Vogel QB50

De Honda monkey bike was heel populair, maar de Yamaha Vogel QB50 liet niet eenzelfde erfenis na. Jammer, want ook deze minibike is prachtig. Het is een 49cc tweetakt motorfiets met vier versnellingen en bobbelige 8-inch banden. Yamaha – zoals altijd creatief – besloot om af te stappen van de primaten en de minibike de naam te geven van een hele andere soort: “Vogel” is Duits voor “vogel”.

Bron: Motorcycle.com
3. Fox Doodle Bug

Reclame voor de Fox Doodle Bug in de jaren ‘70s laten de plezierige kant zien van minibikes: het richt zich op spelen, off-road rijden en sociale interactie met andere motorrijders. Voor zowel kinderen als volwassenen. “Dit is de levendigste van alle minibikes. De Fox Doodle Bug wint elke springwedstrijd met de vingers in de neus. Hij is gebouwd voor ruige terreinen – en draait zijn hand niet om voor de zwaarste routes, zwervend langs beken en velden”. Wie wil dat niet?

4. Heald Super Bronc

De Super Bronc mini bike van Heald is geweldig voor de ‘bad ass’ monkey motorrijder. In de jaren ‘70 was de 306cc VT-8 motor bijzonder populair, met grote luchtkussenbanden en een grote, opgevulde zitting. Je kan deze nog steeds vinden op de vintage markt.

5. Rupp Dart Cycle

De Rupp Dart is een ruige minibike uit 1962, ontworpen voor de ‘lol, sport of als een handig dan wel zuinig transportmiddel’. Kun je je voorstellen dat je tijdens het toeren deze Rupp Dart cyclus mini bike uit de auto haalt om off-road verder te gaan? Helemaal geen slecht idee!

Kun je niet wachten om op een monkey bike te stappen en de stad te verkennen, off-road te rijden of om te kijken of je er een plekje voor hebt in je eigen garage? Ga dan naar onze vintage Minibike veiling en vind één van deze schoonheden. Of bezoek de Motoren of Bromfietsen veilingen die we regelmatig organiseren. Of registreer je hier als je een monkeybike wilt verkopen, of welk ander bijzonder item dan ook!